Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

(FOTO) Bjelovar: Svečano obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

2019 bjelovarinfo invalidi 3 12 2019 42

U prostorijama hotela „Central“, u utorak 3. prosinca organizirano je okupljanje sudionika i gostiju koji su i ove godine doprinijeli svečanom obilježavanju Međunarodnog dana osoba s invaliditetom. Uz prigodni program, svečani ručak, zajedničko druženje gostiju i organizatora i zabavu uz glazbeni sastav „Bolero“, djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom, njihovim roditeljima i starateljima, stručnim djelatnicima i volonterima te svima koji sudjeluju u skrbi i poboljšanju kvalitete življenja djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, upućena je čestitka  povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom. Udruga invalida Bjelovar i ovog se puta našla u ulozi domaćina, a više o samom radu udruge i njezinim članovima rekli su voditelji i predstavnici.

– Kroz trogodišnji projekt kojeg financira Ministarstvo socijalne politike, demografije i mladih, u našoj udruzi volontira bjelovarska profesorica Ruža Milić koja je izuzetno dobro prihvaćena. Naši članovi jedva čekaju svaki četvrtak kako bi s njom radili i učili pjevati. Ovim putem joj zahvaljujem što svoje umirovljeničke dane, s puno volje i ljubavi provodi sa našim članovima, kratko je rekla predsjednica bjelovarske Udruge osoba s intelektualnim teškoćamna, Sanja Đurić.

Ovom prilikom govorilo se i o zanimljivom projektu kojeg, u želji za osiguranjem što kvalitetnijeg života osoba s invaliditetom provodi policijska postaja.

– Na temelju suradnje mreže prometne policije europskih država, provodi se akcija „Enable“ putem koje se organiziraju pojačane mjere u nadzoru parkirališnih mjesta koja su namijenjena za osobe sa invaliditetom. Znači, time pratimo zlouporabu znaka pristupačnosti. Akcija se provodi upravo danas 3. prosinca kada se obilježava Međunarodni dan osobama s invaliditetom. Pojačane mjere tako traju od ponoći pa sve do 24,00 sata. Ove godine su nadzor i mjere prilično pojačane. U prvih 11 mjeseci ove godine sankcionirano je ukupno 136 prekršaja na prostoru Prometne postaje Bjelovar, dok je na području Policijske uprave bjelovarsko – bilogorske zabilježeno 273 prekršaja. Prošle godine, u isto vrijeme bilo je sankcionirano samo 65 takvih prekršaja. Itekako smo svjesni da osobe s invaliditetom imaju velike probleme to se tiče ovog područja. Vjerujem da ćemo u budućnosti, temeljem zajedničke suradnje djelovati još bolje i uspješnije. Također, želim vas informirati kako postoji dio naše edukacije u e-policiji, koje se nazivaju e-dojave. Na taj način možete prijaviti osobe koje nepropisno parkiraju automobile na mjestima namijenjenima za invalide, pojasnile su djelatnice bjelovarske policijske postaje.

Također, oni koji posjeduju invalidsku iskaznicu i pametni telefon u mogućnosti su instalirati aplikaciju pomoću koje mogu prijaviti sve probleme s kojima se susreću tijekom svoje svakodnevice, krećući se na javnim prostorima. Primjerice, slanjem fotografije i točne adrese i naziva mjesta moguće je prijaviti automobil koji je nepropisno parkiran. Kompletan proces prijave je anoniman. Aplikacija se zove MUP – sugurnost i povjerenje.

– Ovogodišnje obilježavanje provodi se pod sloganom „Osnaživanje osoba s invaliditetom i osiguravanje jednakosti“. Uklanjanjem ne samo fizičkih barijera, već i prihvaćanjem naših drugačijih sposobnosti. Osobe s invaliditetom zaista puno mogu doprinijeti u razvoju društva te se uključivati u razne aktivnosti. Drago mi je da se stanje osoba s invaliditetom u našoj državi i lokalnoj zajednici popravlja. Povećavaju se financijska sredstva, donose se pravilnici koji invalidima olakšavaju život, osiguravaju stručnu pomoć i njegu, provode se razni projekti i programi. Ta sva dostignuća su mjerljiva i vidljiva. Mislim da bi slijedeće godina naglasak trebao biti stavljen na oformljavanje Odbora za osobe s invaliditetom u Gradu Bjelovaru i Bjelovarsko – bilogorskoj županiji, kao tijela Gradskog vijeća, odnosno skupštine. Odbor bi sudjelovao u donošenju odluka vezanim za raspodjelu novca namijenjenog za osobe s invaliditetom. Također, potrebno je raditi i na strategiji Grada Bjelovara i Bjelovarsko – bilogorske županije jer strategija koja je napravljena prije sedam ili osam godina više ne vrijedi. Važna je i inicijativa za pokretanje zaštitne radionice u Bjelovaru. Dakle, Bjelovar nema gdje zaposliti naše članove, iako oni uspješno završavaju fakultete, škole, tečajeve, idu na razne edukacije. U dobroj sinergiji možemo napraviti još više, pojasnio je predsjednik Udruge invalida Bjelovar, Tomislav Novosel.

U ime Grada Bjelovara, sve prisutne je pozdravila zamjenica gradonačelnika, Valna Bastijančić Erjavec, a u ime Bjelovarsko – bilogorske županije Ratko Kovačić. • 2019_bjelovarinfo_invalidi_3_12_2019_2
 • 2019_bjelovarinfo_invalidi_3_12_2019_5
 • 2019_bjelovarinfo_invalidi_3_12_2019_8
 • 2019_bjelovarinfo_invalidi_3_12_2019_10
 • 2019_bjelovarinfo_invalidi_3_12_2019_12
 • 2019_bjelovarinfo_invalidi_3_12_2019_13
 • 2019_bjelovarinfo_invalidi_3_12_2019_15
 • 2019_bjelovarinfo_invalidi_3_12_2019_16
 • 2019_bjelovarinfo_invalidi_3_12_2019_17
 • 2019_bjelovarinfo_invalidi_3_12_2019_19
 • 2019_bjelovarinfo_invalidi_3_12_2019_20
 • 2019_bjelovarinfo_invalidi_3_12_2019_22
 • 2019_bjelovarinfo_invalidi_3_12_2019_25
 • 2019_bjelovarinfo_invalidi_3_12_2019_34
 • 2019_bjelovarinfo_invalidi_3_12_2019_38
 • 2019_bjelovarinfo_invalidi_3_12_2019_42
 • 2019_bjelovarinfo_invalidi_3_12_2019_46
 • 2019_bjelovarinfo_invalidi_3_12_2019_48
 • 2019_bjelovarinfo_invalidi_3_12_2019_55
 • 2019_bjelovarinfo_invalidi_3_12_2019_56
 • 2019_bjelovarinfo_invalidi_3_12_2019_57
 • 2019_bjelovarinfo_invalidi_3_12_2019_62
 • 2019_bjelovarinfo_invalidi_3_12_2019_63
 • 2019_bjelovarinfo_invalidi_3_12_2019_69
 • 2019_bjelovarinfo_invalidi_3_12_2019_76
 • 2019_bjelovarinfo_invalidi_3_12_2019_78
 • 2019_bjelovarinfo_invalidi_3_12_2019_86

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.