Crosst.hr

eTwinning – Konferencija u Firenci

2016 10 firenca 1

Doprinos eTwinninga u razvoju aktivnog građanstva kao imperativa 21. stoljeća

eTwinning zajednica europskih osnovnih i srednjih škole, dječjih vrtića i fakulteta nudi i mogućnost eTwinning mobilnosti za učitelje, nastavnike, profesore i odgajatelje iz Hrvatske. eTwinning mobilnost podrazumijeva odlazak na aktivnosti u organizaciji eTwinning Centralne službe za podršku i Nacionalne službe za podršku u neku od zemalja koje sudjeluju u Programu za cjeloživotno učenje.

Prošli sam mjesec bila počašćena nazočnošću na jednom takvom iznimnom događaju, eTwinning konferenciji u Firenci u Italiji. Talijanska nacionalna agencija naziva INDIRE organizirala je u Firenci od 21. do 23. rujna 2016. mini konferenciju „Citizenship: A new ethic for the 21st Century – The contribution of eTwinning“. Na konferenciji je sudjelovalo 267 sudionika iz 36 država Europe i šireg europskog prostora.
Grad Firenca središte je talijanske pokrajine Toskane. Leži na rijeci Arno i u svijetu je poznat po svojoj srednjevjekovnoj povijesti grada-države. Firenca je danas grad tolerancije i različitosti, grad kojeg nazivaju „talijanska Atena“. Stari povijesni centar je pod zaštitom UNESCA i na popisu svjetske baštine. Upravo u jednom od tih prostora, palači Vecchio, održano je otvaranje konferencije i prezentirani su uvodni sadržaji konferencije. U kongresnom centru grada održavani su sadržaji drugog i trećeg dana konferencije.

Cjelokupna je konferencija bila orijentirana na tematiku aktivnog građanstva i na mogućnosti doprinosa eTwinninga razvoju te odgoju i obrazovanju učenika za aktivno građanstvo koje predstavlja novu etiku 21. stoljeća. eTwinning istican je u svakom govoru, u svakoj prezentaciji i radionici, s obzirom da danas, nakon više od 11 godina postojanja, zauzima moćno i važno mjesto u obrazovanju Europe i šireg europskog prostora. Na konferenciji se govorilo kako prevenirati ekstremno nasilje građanskim odgojem i obrazovanjem, a koje uključuje razmišljanje, susrete i eksperimentiranje; kako se odazvati izazovima kulturalnih različitosti; kako unaprijediti međukulturalnu inkluziju u školi i kako razvijati toleranciju te kako unaprjeđivati građansku kulturu u digitalnom društvu koristeći medijsku pismenost. eTwinning škole bile su u fokusu aktivnosti jer su i bit će u budućnosti prepoznate kao moćni čimbenici u razvijanju aktivnog građanstva svih sudionika odgojno-obrazovnog procesa.

Suradnja i rad se odvijalo u vrlo profesionalnom, ugodnom i motivirajućem okruženju. Sudionici su bili u mogućnosti aktivno participirati u svim sadržajima, imajući priliku birati sadržaje, radionice i suradnike u skladu sa sklonošću i interesima ka određenim temama i potrebama.
Bilo je vremena i za obilazak kulturno-povijesnih spomenika kojima Firenca obiluje (Firentinska katedrala, Galerija Uffizi, Piazza della Signoria, Ponte Vecchio…). Završno je druženje održano u grandioznoj palači Borghese.

U povratku kući, povratkom u školu, razmišljanja o eTwinningu kao zajednici škola Europe i šireg europskog prostora koji nudi neizmjeran niz mogućnosti učenja, usavršavanja, dijeljenja, suradnje, uporabe IKT-a u sigurnom okruženju … i još mnogo toga, proširena su! Spoznala sam kako eTwinning ne nudi više samo to!

eTwinning je postao ključni obrazovni čimbenik kojim se utvrđuje uspješnost učenika, njihovih učitelja, škole, zajednice i društva. Uključenost u programe aktivnog građanstva siguran je put ka stjecanju prestižnog priznanja eTwinning škole.

Tekst i foto: mr. Nataša Ljubić Klemše, učiteljica savjetnica

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.