20. listopada 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

ENERGETSKA OBNOVA DJEČJEG VRTIĆA BJELOVAR

2016 06 vrtic2016 5

Cilj projekta je izrada projektne dokumentacije na temelju koje će se ostvariti ulaganje u energetsku učinkovitost vrtića.

Konferencija za medije na kojoj je predstavljen projekt „Izrada projektne dokumentacije za energetsku obnovu Dječjeg vrtića Bjelovar“ održana je u četvrtak 23. lipnja u maloj vijećnici Grada Bjelovara. Radi se o projektu koji se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za zaštitu okoliša.

Konferenciji su nazočili gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec, zamjenica gradonačelnika za društvene djelatnosti Lidija Novosel, predsjednica Gradskog vijeća grada Bjelovara Vanja Posavac, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Milan Mateković, viša stručna suradnica za poduzetništvo, programe Europske unije i međunarodnu suradnju Andrea Posarić, te ravnateljica Dječjeg vrtića Bjelovar Anna Lauš.

-Grad Bjelovar se dugi niz godina prijavljuje na različite natječaje i javne pozive kojima se financiraju različiti projekti komunalne i društvene infrastrukture. Dosad smo poprilično uspješni i zadovoljni smo povlačenjem sredstava iz EU fondova i državnih ministarstava. Kao osnivači Dječjeg vrtića Bjelovar prijavili smo se i na ovaj natječaj, jer je došlo vrijeme za obnovu i ulaganje zgrada, posebno matičnog objekta. Prijavili smo se na natječaj 4.c.1.1. Pilot projekt Izrada projektne dokumentacije za energetsku obnovu zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja. Projekt je prijavljen krajem prošle godine, 30. svibnja potpisan je Ugovor vrijedan 41.875 kuna, od čega se 85% financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, 15% iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt će trajati tri mjeseca, a vodit će ga peteročlani projektni tim stručnjaka iz različitih upravnih odjela Grada. Jedan od članova je i Andrea Posarić, koja je ovdje s nama. Također će na projektu sudjelovati Ivan Tkaličanac, Antonio Dinjar iz Upravnog odjela za financije i javne prihode, Željko Roksandić iz Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, te Jadranka Matašin iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti – najavila je zamjenica gradonačelnika Lidija Novosel.

Cilj projekta je izrada projektne dokumentacije na temelju koje će se ostvariti ulaganje u energetsku učinkovitost vrtića. Dječji vrtić Bjelovar pohađa 560 djece, na pet različitih lokacija. Provedbom projekta na matičnom objektu očekuje se smanjenje potrošnje toplinske energije za 20%, što će biti značajna ušteda koja će posljedično utjecati na kvalitetniji rad vrtića mogućom kupnjom većeg broja didaktičkih sredstava za polaznike.

Jedna od obaveza ovog projekta je bila i održavanje ove tiskovne konferencije. Gradonačelnik Grada Bjelovara stoga je zahvalio svima na odazivu, te iskoristio prigodu da najavi i planirane investicije do kraja 2016. godine.

– Planirana je i energetska obnova Dječjeg vrtića Bjelovar u Ulici Alojzija Stepinca, a ukupna vrijednost investicije je 3.550.000,00 kuna. Projekt je prijavljen Ministarstvu graditeljstva i trenutno je na šestom pragu provjere. Očekujemo da ćemo proći provjeru, i da će natječaj biti odobren. Prva faza koja bi trebala biti izrealizirana ove godine je u vrijednosti 1.550.000,00 kuna. Također, ove godine je planirana izrada podloge i postavljanje parketa, te sanacija vlage u II. Osnovnoj školi, ukupno 400.000,00 kuna i nabava opreme za učionice u Područnoj školi Ždralovi, u iznosu od 50.000,00 kuna. Tu je i energetska obnova IV. Osnovne škole ukupne vrijednosti 1.140.000,00 kuna, obnova V. Osnovne škole u vrijednosti od 285.000,00 kuna. Nadalje, obnova fasade i sanacija vlage u Narodnoj knjižnici Petar Preradović od 500.000,00 kuna. To će ukupno do kraja godine biti 3.967.000,00 kuna, od čega je 715.000 iz gradskog proračuna, a ostatak iz različitih fondova i ministarstava – rekao je gradonačelnik Antun Korušec, te dodao da su prošle školske godine ostvarena ulaganja od 1.635.000,00 kuna iz Europskog socijalnog fonda za projekt pomoćnika u nastavi, nada se kako će školske godine 2016./2017. biti ostvaren isti, ako ne i veći iznos.

Slične objave