Crosst.hr

Elektrificirano zvono dobila kapelica sv.Ilije u Donjoj Petričkoj u Bjelovarsko-bilogorskoj župani

2016 08 petrička 6

Tako je zvonik na kapelici Svetog Ilije elektrificiran i automatski zvoni, a postoji i mogućnost i dalje ručnog zvonjenja po potrebi

U ponedjeljak, 29. kolovoza, Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs u društvu načelnika općine Ivanska Josipa Bartolčića posjetio je gospođu Katu Crkvenac jednu od posljednjih zvonarki na području naše županije. Kata Crkvenac živi u Donjoj Petrički i već četrdesetak godina svaki dan tri puta dnevno u 7,00, 12,00 i 20,00 sati zvoni zvonom u kapelici sv. Ilije u Donjoj Petričkoj, a uz to i brine o Kapelici Svetog Ilije. Zvonjava mještanima tog malog moslavačkog mjesta puno znači, a baka Kata službu zvonara obavljala je besprijekorno. Kako je već zakoračila u osmo desetljeće svog života, čelni čovjek Županije Damir Bajs i načelnik Općine Ivanska Josip Bartolčić odlučili su joj pomoći i zahvaliti na dugogodišnjoj brizi o kapelici. Pomoć je stigla u elektrificiranom obliku i sada je zvonik na kapelici sv. Ilije elektrificiran i automatski zvoni, ali i dalje postoji mogućnost ručnog zvonjenja po potrebi. Osim elektrificiranog zvona, za baku Katu stigli su i pokloni.

Sretna i sa osmijehom na licu, baka Kata je rekla da je morala od nečega živjeti.
– Počela sam zvoniti od 1956. godine. Djed je bio po svijetu, zarađivao, a to je bio moj posao. Moralo se zvoniti i za mrtve i za mašu i dnevno po tri puta, a kasnije po dva puta. Nisam nikada kasnila, morala sam imati uvijek uru kod sebe, da znam koje je doba. Sad se ne moram dizati, ali još uvijek gledam na sat. Dobila sam i peglu, i dasku i sad ću lakše peglati. Nisam se nadala da ću to dočekati da bi mi dobri ljudi priznali. Zato neka dragi bog bude svima na pomoći kako i meni, Hvala svima, rekla je sretno i skromno Kata Crkvenac.

Kako je zvonjenje tradicija našega kraja, rekao je i župan Damir Bajs.
-U tradiciji našeg kraja je da zvona na našim crkvama označavaju kako jutro, tako i podne pa i navečer. Označavaju sretne događaje, ali i tužne. Tradicija se mora i dalje nastaviti. Baka Kata je jedna od zadnjih zvonarki u našoj županiji. Preko pedeset godina ona je to obavljala svaki dan i moram reći da smo htjeli njoj zahvaliti, ali i ne prekinuti ovu tradiciju. Stoga smo osigurali elektrificirano zvono i rekli smo da ćemo zahvaliti baki Kati, pa će tako zvono iz Donje Petričke zvonit i dalje, rekao je župan Bajs.

Prema riječima načelnika Općine Ivanska Josipa Bartolčića, kapelica u Donjoj Petrički nije jedina u Općini Ivanska koja do sada nije bila elektrificirana.
– Na elektrifikaciju čekaju još kapelice u Križicu, Paljevinama koje će isto tako doći na red, kazao je Bartolčić i dodao da je ova kapelica bila prva upravo zbog bake Kate i njene poodmakle životne dobi.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.