Crosst.hr

Eko projekti u čazmanskom Dječjem vrtiću Pčelica

2016 11 cazmaaa 9

Tako djeca na zabavan način uče o ulozi čovjeka u brizi za okoliš

Glavna tema ovogodišnjeg eko-programa koji provodi DV “Pčelica” Čazma je “Hrana i njezin utjecaj na okoliš – Što jedem?”. Vrtić će također nastaviti s temama o otpadu, energiji i vodi koje su započeli ranijih godina.

– Metodologija sadrži motivacijske priče, upitnike, tablice za akcijski plan, smjernice i pripreme te dokumentiranje, napominje ravnateljica Martina Kovač. Vrtić nastavlja još jedan eko projekt: “Eko-paket projekt nastavljamo drugu godinu za redom. Cilj je najmlađima usaditi naviku odvojenog odlaganja upotrijebljene Tetra Pak ambalaže. Za odvoz prikupljene ambalaže zaduženo je naše komunalno poduzeće. Tetra Pak i ove godine organizira radionice za odabrane Eko škole, priprema vrijedne nagrade i još poneko iznenađenje, a mi vjerujemo da će opet nas odabrati”, ističe ravnateljica. Tim projektom u Vrtiću potiču djecu na prikupljanje i na izradu radova od Tetra Pak ambalaže. Tako djeca na zabavan način uče o ulozi čovjeka u brizi za okoliš. Projekt ima edukacijski, kreativni i nagradni zadatak. Novi projekt u kojeg se Vrtić uključuje ove godine naziva se “Veliki lov na bilje”. Riječ je edukativnom projektu o biološkoj raznolikosti u povodu 200-te obljetnice rođenja Charlesa Darwina.

Pet koraka provedbe projekta su registracija, pregled stanja, aktivnosti, praćenje i ocjenjivanje i izvješće. Projekt je usredotočen na biološku raznolikost s posebnim naglaskom na biljke i njima pridružene vrste: “”Veliki lov na biljke” namijenjen je djeci u dobi od 5 do 11 godina, a glavni cilj projekta je obrazovati djecu o biološkoj raznolikosti, njenoj važnosti te ih poticati na pozitivno djelovanje. Projekt se temelji na odgojno-obrazovnim principima Zaklade za odgoj i obrazovanje (FEE), a sadrži i praktični dio, aktivnosti koje se temelje na materijalima razvijenim u Royal Botanic Gardens, Kew (Kraljevski botanički vrtovi)”, navodi Kovač.

U projekt se ove godine uključilo osam eko škola koje će moći troškove projekta, u iznosu od 2. tisuće kuna opravdati uz predočenje računa za sadnice biljaka, izlet ili slično. Jedan od edukativnih i nadasve korisnih vrtićkih projekata je i “Od berbe do palente” koji je provela skupina Leptirići.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.