Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Dvanaest godina uspješne kreditne linije proljetne sjetve

2016 06 sjetva 10

Završena najveća do sada kreditna linija proljetne sjetve Bjelovarsko-bilogorske županije

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs iznio je u ponedjeljak 6. lipnja podatke o realizaciji ovogodišnje županijske kreditne linije proljetne sjetve. Radi se o 17.857.873,31 kuna kreditnih sredstava koja su iskoristili naši poljoprivrednici. Jedan od njih je i Slavko Raknić iz Gudovca, čije je poljoprivredno gospodarstvo župan tom prigodom posjetio sa suradnicima.

– Ovo je vjerojatno najuspješnija kreditna linija u županiji, ali i u Hrvatskoj. Namijenjena je stočarima i ratarima, tako da ju je iskoristilo 183 poljoprivrednika, a najpovoljnija je zato što korisnici plaćaju 3,5% kamata, a ostatak one komercijalne vrijednosti preuzima sama Bjelovarsko-bilogorska županija. I naš domaćin je danas rekao kako koristi ovu kreditnu liniju već 10 godina jer mu u najpotrebnije vrijeme omogućava da dobije obrtna sredstva što posljedično daje dobar prinos, i lako vraćanje tih sredstava – rekao je župan Bajs te dodao kako je ovom kreditnom linijom olakšana i papirologija, jer svi koji su jednom zatražili sredstva na ovaj način praktički samo ponavljaju uvjete i olakšano im je predavanje dokumentacije, te također mogu dobiti kredit u roku od tri dana.

Ovo potvrđuje i sam Slavko Raknić, koji kaže kako godišnje traži između 100 do 150.000 kuna kredita za 60-ak hektara sjetvenih površina, za potrebe svog gospodarstva na kojem uzgaja svinje, sije kukuruz, pšenicu, ječam i soju. – Da nema ove županijske potpore veoma teško bih zasadio ove površine. Obrtnih sredstava za ovakvu sjetvu jednostavno nikad nema dovoljno. Ova kreditna linija nam doista život znači. Eventualno bi bilo dobro prolongirati otplatu na 12 mjeseci, ali inače smo svi jako zadovoljni – objasnio je Slavko Raknić, koji je ove godine podigao 130.000 kuna kredita.

Njegov zahtjev je jedan od ukupno 295 zaprimljenih zahtjeva u Županiji. Od toga je 183 zahtjeva ostvareno, i zasijano 5.666,4 hektara kukuruza, 802,8 hektara soje, 118,5 hektar zobi, 49,5 hektara stočnog ječma, i 8 hektara šećerne repe, što je ukupno 233 hektara više nego prošle godine. Tijekom 12 godina postojanja ove kreditne linije bilježi se stalni rast zahtjeva, te je ukupno dosad ostvareno 147,2 milijuna kuna za 3.783 zahtjeva, za što je Županija subvencionirala ukupno 3,5 milijuna kuna.

Da je riječ o doista kvalitetnoj i prepoznatoj kreditnoj liniji svjedoči i činjenica da Županija prima zahtjeve od poljoprivrednika iz ostalih županija Republike Hrvatske, međutim ona je namijenjena samo poljoprivrednicima s područja Bjelovarsko-bilogorske županije.

Pročitajte još