Crosst.hr

Drastično su skočile otkupne cijene žitarica i brašna! Evo što kažu Beljan, Grgić i Forjan

2022 03 17 122150

U samo tjedan dana, drastično su skočile otkupne cijene žitarica i brašna, a uzimajući u obzir trenutnu situaciju na tržištu, čini se kako i u nadolazećem razdoblju možemo očekivati daljnje povećanje cijena. Prosječna otkupna cijena kilograma pšenice prošli je tjedan iznosila 2,37 kuna, što je za 13,4 posto više od tjedna ranije

Isto tako, cijena za kilogram kukuruza u prosjeku je iznosila 2,31 kunu, što je za 23,5 posto više u odnosu na pretprošli tjedan. Paralelno s navedenim poskupljenjima, drastično rastu i cijene mliječnih proizvoda, voća, povrća.  Uzimajući u obzir činjenicu da Republika Hrvatska veliku većinu toga uvozi, određeni broj građana strahuje od nestašice proizvoda, dok dio uzgajivača i proizvođača poziva na zabranu ili ograničenje izvoza. 

O samodostatnosti u poljoprivredi i uvozu prehrambenih proizvoda više je riječi bilo na Z1 televiziji u emisiji Zoom Zagreb, u kojoj su gostovali Ivan Beljan iz DHSS-a, profesor Ivan Grgić s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Ivan Forjan, potpredsjednik Udruge uzgajivača rasplodnih svinja Bjelovarsko – bilogorske županije.

– Zbog raznih nepovoljnih utjecaja, poput korona krize i trenutne agresije Rusije na Ukrajinu, mi moramo poduzeti određene promjene. Naravno da se one ne mogu dogoditi preko noći, no s njima se čim prije trebamo uhvatiti u koštac. O ovoj temi se svih ovih godina razgovaralo jako malo i skoro ništa nije poduzeto. Još 2002. godine, Hrvatska je imala 1 milijardu dolara uvezenih prehrambenih proizvoda, a danas smo dosegli 4 milijarde. Hrana je samo u veljači poskupjela za 10 posto, dok primjerice građevinskog željeza na tržištu više nema. Italija i Češka su poručile da proizvode isključivo za vlastite potrebe. Pitam se da li će zemlje ubrzo odlučiti da i višak svojih proizvoda više ne žele izvoziti. Ukoliko na raspolaganju nećemo imati dovoljno domaće proizvodnje, ići ćemo u smjeru manjka hrane, na kraju i gladi. Pozivamo Ministarstvo poljoprivrede RH na suradnju i pronalazak zajedničkih rješenja. S obzirom da imamo vlastiti potencijal, svoje sektore moramo sustavno razvijati i o svakom koraku razmišljati unaprijed, poručio je Ivan Beljan (DHSS).Na području Hrvatske obrađeno je oko milijun i pol hektara zemlje, dok bi još između 500 i 600 tisuća hektara vrlo brzo moglo biti “stavljeno u pogon”. S druge strane, velike površine zemljišta su još uvijek u vlasništvu države i stoje neiskorištene. 

– Za dobivanje državne zemlje na korištenje, potrebno je zadovoljiti jako puno parametara. Kompletan proces je dugotrajan, dok donošenje Zakona o poljoprivrednom zemljištu traje već nekoliko godina. On je trenutno u proceduri i pitanje je što će s njim na kraju biti. Uzgajivačima se jednostavno mora omogućiti izvoz gotovih proizvoda, poput kulena i kobasica. Važno je postići što kvalitetniju razinu prerade, odnosno dodane vrijednosti, pojašnjava Ivan Forjan, potpredsjednik Udruge uzgajivača rasplodnih svinja Bjelovarsko – bilogorske županije, naglasivši u hrvatskom svinjogojstvu nema puno dobrobiti. 

Nekoliko je ključnih problema. Ulaganja u cijeli proces proizvodnje su prevelika, dok na samom kraju ne postoji dobar plasman na tržištu. Proizvod dobiva određenu vrijednost koja se na tržištu zapravo ne cijeni koliko bi trebala, jer tako mala količina proizvodnje ne može pronaći put do tržišta i kupca. Nažalost, u Hrvatskoj je velik prostor na policama zauzimaju uvezeni proizvodi upitne kvalitete. 

– Nadali smo se da ćemo ulaskom u EU otprilike postati jednaki s drugima, no to se nije dogodilo. Domaći svinjogojci već godinama traže izjednačenje uvjeta proizvodnje i čuvanja tih proizvoda, sa svim ostalim državama Europske unije. Država nam u jednom dijelu “smeta”. Primjerice, kupac više ne može kupiti svinju za osobne potrebe, već se sve odvija kroz klaonicu. Prodaja se na taj način ograničava, a kupca se stavlja u nepovoljan položaj. Naše meso se ne može pojaviti na policama velikih trgovačkih lanaca, jer je to mjesto rezervirano za proizvod iz drugih zemalja. Hrvatska jednostavno mora postaviti prihvatljive uvjete za promet i pristup tržištu, rekao je Forjan

Gledajući statistiku, vidljivo je kako novčani poticaju u Hrvatskoj rastu, dok proizvodnja pada. Rekordna godina za poljoprivrednu, barem po dodijeljenim poticajima bila je 2018. godina, kada je isplaćeno 6 milijardi kuna poticaja. Gledajući vrijednost poljoprivredne proizvodnje, ona je sa 22 i pol milijarde, smanjena na 16 milijardi kuna. 

– Sustav poticaja nije dobro zamišljen i reagiramo upravo iz tog razloga. Očito je da visina poticaja ne daje kvalitetne rezultate. Između ostalog, prema posljednjem popisu stanovništva, iz Hrvatske je pretežno iz ruralnih mjesta “nestalo” oko 400 tisuća ljudi. To dovoljno govori da proteste u državi već imamo. Sustav nije dobar i maksimalno se mora mijenjati, počevši od suštine problema proizvođača. S obzirom da OPG-ovci i uzgajivači mjesečno plaćaju cijenu struje po nekoliko tisuća kuna, moramo krenuti u smjeru postavljanja solarnih elektrana, jer je to pristup prema dugoročnom rješavanju samo jednog problema. Primjerice, sa uloženih stotinjak tisuća kuna uspješno se eliminira plaćanje velikih iznosa potrošnje energenata, pa proizvođači mogu lakše “progutati” sve ostale anomalije, smatra Beljan.  

Cijelu emisiju možete pogledati na sljedećoj poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=F-dcDj6xUMc

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.