26. listopada 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Drago Hodak se sjetio da nakon četiri godine suradnje sa Županijom ocjeni sa 2+

2017 3 bajstotgergelibrzacesta 38

HDZ jednoglasno prihvatio županijski proračun za 2017. godinu i sva izvješća, a sada pita koliki je dug Županije

Županijska skupština BBŽ u ponedjeljak 13. ožujka započela je bez predsjednika skupštine Marijana Conera, a skupštinu je vodio njegov zamjenik Zlatko Barila. Sve je počelo po starom, aktualni sat i pitanja vijećnika. Nakon nekoliko postavljenih pitanja i odgovora, HDZ-e je reagirao: Hoće li i njihova pitanja doći na red? U ove četiri godine, pitanja nisu bila problem. HDZ-e se nije bunio i sve je jednoglasno prihvatio, pa i proračun Županijske skupštine krajem 2016. godine.
Sve ovo je mirisalo na laganu nervozu HDZ-ovih vijećnika koja je vjerojatno kumulirala zbog predstojećih lokalnih izbora.

Tako je HDZ-ov vijećnik Drago Hodak postavio pitanje županu Damiru Bajsu: “Koliki je dug Županije s krajem njegovog mandata .” Hodak je i sam ponudio odgovor rekavši kako javni dug iznosi oko 150 milijuna kuna, i upitao: “Je li Županija ispravno vođena dok znamo kako pojedine županijske firme poput ŽUC-a, BB voda, bolnice imaju dugove, tu su i dvorane koje izvlače novce, a ulazi se u nove projekte poput izgradnje bolnice u kojima Županija treba financijski i dalje sudjelovati.”
– Da li je ovo model kojim ćemo izaći iz duga? Ne želim politizirati oko ovoga, to su čisti računi. Nadam se i da će se ovo pitanje prenijeti u javnosti, za razliku od mog prošlog. Nemam ništa protiv toga, mi ćemo ove izbore završiti ovako ili onako. Izbori su, kaže struka, profesija. Netko u njih ulazi profesionalnije, a netko sa srcem. HDZ će ući u izbore, ali čistog srca i čistih računa, rekao je Drago Hodak.

Aktualni župan Damir Bajs je poručio kako su dugovanja unesena u županijski proračun, koji je donesen za ovu godinu.
– Ako ja kao župan moram znati dug i proračun, onda Vi kao županijski vijećnik morate znati za što ste glasali i kakav ste proračun pred dva mjeseca donijeli. Ako ste to zaboravili, mi ćemo Vam dostaviti dokumentaciju. Proračun je također dostupan javnosti, i podsjetit ću kako smo dobili i priznanje za transparentnost poslovanja. Prema tome, reći ću samo da se ne radi o takvom dugu. Ako govorimo ozbiljnije i o projektima u koje ulazimo, želimo ući i sufinancirati izgradnju bolnice s obzirom da njeno postojeće stanje ne odgovara suvremenim potrebama. A kad govorimo o modelu, budimo realni, postoje dvije županije koje sad financiraju svoje bolnice, a to su Istarska i Krapinsko-zagorska. One nemaju veće proračune u odnosu na ono što su preuzele pod svoje upravljanje. Model koji ćemo mi priložiti, bit će model koji se primjenjuje u praksi u nizu županija koje su u izgradnji zdravstvenih ustanova. Uz novac koji trebamo dobiti, mi očekujemo kao i drugi da ćemo dobiti dopunska sredstva. S obzirom na obim građevine, mi očekujemo na isti način kako u Sisku tako i u Bjelovaru ta dopunska sredstva. Ako je Vlada za istovjetni model koji je u praksi u nizu drugih županija dala suglasnost za financiranje, onda sigurno može i za našu.

Nezadovoljan odgovorom Drago Hodak ponovo je pristupio govornici. Upozorio je kako župan Bajs i dalje nije dao točan odgovor koliki je javni dug županije.

Napomenuo je također kako s današnjim danom još uvijek nismo prijavljeni na natječaj za financiranje bolnice.
– Nismo u istoj situaciji kao ostali jer ne možemo dobiti iste novce ako se ne prijavimo. To su činjenice. Istinu ne možemo okrenuti. Kad se prijavimo vjerojatno ćemo imati izvanrednu Županijsku skupštinu, a do tad činjenice stoje.

Župan Bajs još jednom je pozvao na lobiranje za bolnicu. Također je rekao kako su svi podaci o proračunu javni, i izglasani su od vijećnika skupštine.

Hodak je na kraju i dalje nezadovoljan iskoristio priliku te naknadno dao rezime druženja HDZ-a sa županom Damirom Bajsom u ove četiri godine.
– Neki će reći što ste radili ove četiri godine kada niste bili kritični? Što znači biti kritičan? Da li se ja slažem s nekim odlukama bivšeg predsjednika Ive Josipovića, ne slažem se već ga poštujem – rekao je Drago Hodak, te na rezime županovog rada rekao kako je HDZ dogovorio suradnju s županom na početku mandata, te da nije bilo problema, ali da nije zadovoljan rezultatima rada Županije.

– Naš je rezultat ovakav kakav je. Činjenica je da nam je nekoliko glavnih subjekata „kleknulo“. Malim projektima sad pokušavamo poboljšati stanje. Koliko smo se tu snašli u odnosu na državne probleme, mislim da nismo dobro. Mislim da imamo prolaznu ocjenu ali nije za pet. Ocjena je dva plus. Trebali smo postići puno više. Imamo izbornu kampanju pred nama nakon koje ćemo pokušati dogovoriti daljnju vlast, ali sigurno je da će naši problemi ostati i da su oni veliki. Problem bolnice će i dalje biti tu. Ne treba odmah gledati na to što se nije ranije nešto reklo. Treba gledati da li se nešto moglo reći ili nije, da li se smjelo ili nije. HDZ nije protiv županovog izvješća, i smatramo da dio krivnje i mi nosimo, ali nadamo se da će u novom mandatu biti puno bolje za sve nas pa tako i za novu vlast.

Župan Damir Bajs prokomentirao je svoje izvješće u radu o proteklih šest mjeseci. Rekao je i kako će dati svoje izvješće i za ukupan mandat, zajedno sa zatečenim stanjem. Trenutno je svaki osmi zaposlenik Županije financiran od Europske unije, što ovisi o realizaciji projekata. Također je ponovio pozitivne trendove u gospodarstvu koji su aktualni, od rasta proizvodnje do smanjenja broja nezaposlenih i rasta zapošljavanja.
– Što se tiče dogovora oko funkcioniranja županijske većine koji je potpisan sa mnom kao sa županom, uključujući i ostale stranke, po mom saznanju nijedan od njih nije prekinut. Vi ste potpuno suglasni s našim dogovorom prema kojem trebate podržati proračun, a ostalo je na vama. Do sad je to bilo pozitivno, logično je da sad pred izbore imate nekih nezadovoljstava. Što se tiče rezultata županije, županija nije tamo gdje treba biti, ali na dobrom smo putu. – zaključio je Damir Bajs.

Nažalost, u ovom slučaju trebalo je prihvatiti Izvješća o radu župana Bjelovarsko-bilogorske županije za razdoblje od 01. srpnja do 31. prosinca 2016.

Nakon što je HDZ-e prihvatio sva izvješća u 2016. godini, pa i proračun za 2017. godinu, sada se sjetio da bude suzdržan za izvješća koja se odnose na prošlogodišnje razdoblje.

Zaključak je samo jedan, da su tenzije pred lokalne izbore jače i nitko ne pita građane što misle o tome?

Slične objave