Crosst.hr

DOKUart 2016.

dokuart 2016

11. DOKUart – festivala profesionalnog dokumentarnog filma iz Hrvatske, zemalja EU te država u susjedstvu RH

U petak 30. rujna u maloj vijećnici Grada Bjelovara održana je najavna konferencija Međunarodnog festivala dokumentarnog filma DOKUart. Festival je organiziran jedanaestu godinu zaredom, a ove godine održavat će se od 8. do 14.listopada.Unatoč tome što je najava samog festivala započela pred mjesec dana na Bilogori, službeni početak, kako je rekla zamjenica gradonačelnika Lidija Novosel, bit će u subotu 8. listopada u Kulturnom i multimedijskom centru Bjelovar.

-Dosad je na DOKUartu prikazano 132 filma iz 27 zemalja, od čega je bilo 18 hrvatskih premijera. Pritom su nas posjetili brojni poznati hrvatski i strani autori, koji su između ostalog i našu djecu učili o filmskoj kuturi. Selektorica programa je i ove godine naša Rada Šešić. Ove godine prikazat će se jedanaest filmova, među kojima se nalazi šest hrvatskih premijera. Grad Bjelovar podržava sve aktivnosti Udruge DOKUart, a i oni osluškuju bilo Bjelovara i prilagođava se trendovima i potrebama Bjelovarčana – rekla je o suradnji i dosadašnjim aktivnostima Lidija Novosel.

Festival je prikazivačkog karaktera, prikazuju se profesionalni dokumentarni filmovi iz Hrvatske i inozemstva, a organizira ga kako je poznato Udruga za promicanje kulture DOKUart, uz pokroviteljstvo Grada Bjelovara, te partnere Hrvatski filmski savez i Hrvatski audiovizualni centar.

Denis Hladiš zahvalio se sponozorima, pokroviteljima i partnerima na podršci i suradnji svih prethodnih godina. Najavio je otvaranje festivala s mađarskim filmom na čiju projekciju dolazi i autor.
-Film „TITITA“ autora Tamása Almasija pomogao je čak i protagonistu filma Antiju da izađe iz začaranog kruga romske populacije i načina života u Mađarskoj. T je i popratni program koji imamo u suradnji s Narodnom knjižnicom Petar Preradović. Radi se o predavanju dr. Irene Paulus o glazbi u filmu. Naravno, tu će od 7. listopada svakodnevno na Korzu biti i DOKUbus, gdje će se moći izabrati i pogledati filmovi s prijašnjih festivala. Projekcije će ove godine biti organizirane od 19:30 zbog malo dužeg programa, a karte se počinju prodavati 7. listopada – rekao je nešto detaljnije Hladiš.

U sklopu DOKUarta odvijat će se i 9. Mali DOKUart. Radio se o nacionalnom natječaju za najbolji dokumentarni film osnovnoškolaca, a bit će organizirane i radionice dokumentarnog filma za djecu i mlade. Nešto više o Malom DOKUart-u rekao je Dražen Kranjec.
-Ove godine pristiglo je rekordnih 40 filmova na natječaj, a u završnu projekciju smo stavili osam filmova od čega četiri nagrađujemo. Novčane nagrade pomoći će u razvoju nastave medijske kulture u školama dobitnicama. Radionice pak traju svih sedam dana, a u njima sudjeluje 17 učenika uz autore filmova koje prikazujemo. Damir Čučić i Boris Poljak kao naši stalni suradnici su autori i voditelji radionica. Cilj radionice kao i svake godine je napraviti jedan film koji se prikazuje na završnoj projekciji. Gotovo svi koje smo pozvali ove godine odazvali su se na naše programe, pogotovo bjelovarske osnovne i srednje škole – dodao je Kranjec.

Više o cijelom festivalu DOKUart i projekcijama možete pronaći na stranicama http://dokuart.hr/

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.