Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Dokaz da nije potrebno stručno znanje ni visoko obrazovanje već politička podobnost

opcine bbz1

Nemam ništa protiv nogometa jer i ja sam vatreni navijač, skačem, vrištim te bodrim rukama i nogama naše sjajne dečke. Stoga sve čestitke vatrenima jer su to zaslužili, i ako ništa drugo, barem su našu žalosnu stvarnost uljepšali na mjesec dana jer sve što je lijepo brzo prođe, a na većini preostalog stanovništva Lijepe naše ostaje da preživljava. Iste plaće, iste mirovine koje će ovaj mjesec biti manje jer se potrošilo za piće, grickalice i navijačke rekvizite.

Naglasak je opet na ljudima koji žive od mjeseca do mjeseca i postaju pravi čudotvorci u preživljavanju. To je povod i ove teme jer prije nekoliko dana čitam u poznatim tjednim novinama da su za vrijeme rasprave o izmjenama Zakona o obrazovanju u osnovnim i srednjim školama zjapile prazne saborske klupe, pojavilo se tek dvadesetak saborskih zastupnika. Ništa čudno za naše političare i saborske zastupnike jer što će nam škola kad u politiku možeš bez škole, a bez škole na mjesto načelnika, zamjenika načelnika, zamjenika župana i takve redom funkcije.

Hrvatska ima preko 400 općina, a samo njih 18 ima Bjelovarsko-bilogorska županija koju vode načelnici, jedan ili dva zamjenika i uz njih još nekoliko ljudi jer posao je veliki, pa sve to treba pokriti radom, a na nama ostaje da pokrijemo njihove plaće. Sve bi to možda i bilo dobro da je riječ o stručnom kadru, a ne političkom. Svaka čast onima s diplomama, a takvih je malo i može se na prst jedne ruke izbrojati. Evo da krenemo redom, držat ćemo se službenih stranica naših općina s područja Bjelovarsko-bilogorske županije na kojima bi zbog drugih, a posebno mladih koji odlaze, trebao osim funkcije pisati i stupanj obrazovanja naših načelnika.

Počet ćemo od Općine Šandrovac i njezinog načelnika koji je postao nezamjenjivi načelnik općine, pa tako na službenim stranicama piše da je radio kao vozač u Sireli i kao privatni poduzetnik, a to je baš velika stvar jer poduzeće može otvoriti svatko, a obrt samo onaj koji ima certifikat za ono što zna raditi. Osim toga na stranicama piše i čime se bavi obitelj načelnika, pa to je sigurno važno jer možda obitelj vodi općinu, ali zato ne piše naobrazba načelnika, koja se u Hrvatskoj dijeli na 6 stupnjeva – predškolsko obrazovanje, osnovnoškolsko obrazovanjesrednjoškolsko obrazovanje, dodiplomsko obrazovanje, diplomsko obrazovanje i postdiplomsko obrazovanje.

Uz sve ovo, načelnik općine Šandrovac svoju dužnost obavlja profesionalno uz neto plaću 10.784,92 kuna.

Idemo dalje na Općinu Veliko Trojstvo gdje piše ime načelnika i ono što je najvažnije da je načelnik završio Gimnaziju i diplomirao na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu, ali zato imamo zamjenika načelnika koji obavlja dužnost već u tri mandata i ne piše ništa, vjerojatno je čovjek dobar u politici, pa onda ne treba ništa ni pisati.

Što se tiče općine Velika Pisanica, sve piše, ali nigdje škole, samo političke funkcije, pa to je najvažnije, škola i ne treba, pa zašto će nam kurikularna reforma, kad možeš postati načelnik bez visoke škole i uživati plaću od 8.155,00 kuna.

Ovo je samo djelić toga, pogledajte općinu Severin, načelnik je završio srednju školu za prometnog tehničara te obavljao posao autoprijevoznika od 1986. godine, ali do kada to ne znamo, pa nam ostaje da nagađamo. Važno je to da je načelnik sretno oženjen i otac dviju kćeri, i da uživa u plaći od 6426,00 kuna.

Evo i načelnika Općine Nova Rača, sve piše, a vi prosudite je li to dovoljno za mjesto načelnika i načelničke plaće od 7.783,00 kune.

Načelnik općine Nova Rača dolazi iz redova HSS-a. Osnovnu školu polazio je u rodnom mjestu u Novoj Rači, a srednju poljoprivrednu školu – smjer ratar, IV. stupanj, završio je u Križevcima. Poklonik je lova i brige o divljači, član je LD „Srna“ Nova Rača, predsjednik je Općinskog odbora HSS-a Nova Rača već devet godina, predsjednik Mjesnog odbora Slovinska Kovačica te aktivni član Udruge Baby beef. Oženjen je, otac dviju odraslih kćeri te djed jedne unuke. Na izborima 2013. godine izabran je za općinskog načelnika i tu dužnost obavlja profesionalno od 7. lipnja 2013. godine. Zamjenik načelnika općine Nova Rača dolazi iz HDZ-a.

Na službenim stranicama općine Velika Trnovitica stoji samo tko je načelnik i tko je zamjenik te ostala tijela bez navođenja obrazovanja. Isto tako je i na službenim stranicama općine Rovišće gdje stoje samo opće informacije, općine Ivanska, općine Đulovac, općine Končanica, općine Zrinski Topolovac na kojima je tek vidljivo tko je načelnica općine i to na vrhu stranice u desnom kutu dok na službenim stranicama općine Veliki Grđevac ne piše ni tko je načelnik, ali još uvijek stoji Uskrsna čestitka načelnika.

2018 07 26 074737

Općina Berek također ima dugogodišnjeg načelnika sa završenom trgovačkom školom i radom u poljoprivrednoj zadruzi u Bereku i s neto plaćom od 9.050,83 kuna.

Općina Kapela se može pohvaliti stručnim načelnikom sa istaknutom diplomom ing. elektrotehnike i plaćom od 9.867,00 kuna. Osim načelnika tu je i većina stručnog kadra koji obavlja poslove u samoj općini.

Još jedna općina koja se može pohvaliti načelnikom koji je istaknuo svoju naobrazbu je općina Hercegovac, gdje je načelnik završio studij elektrotehnike u Zagrebu i stekao naziv ing. elektrotehnike, pa stoga uživa u plaći od 9.311,00 kuna.

Stručnost je istaknuo i načelnik općine Dežanovac, gdje stoji da je osnovnu školu školu završio u mjestu Ivanjska kod Banja Luke, srednju tehničku školu u Banja Luci i sada uživa plaću od 7.270,00 kuna.

Na službenim stranicam općine Sirač stoji da je načelnik završio osnovnu školu, a srednju ekonomsku školu u Daruvaru, 1981. godine te ekonomski studij u Banja Luci i stekao je zvanje ekonomiste – viša stručna sprema. Načelnik ima plaću 9.177,00 kuna.

Na službenim stranicama općine Štefanje, u istaknutim podacima načelnika stoji da je po završetku gimnazije u Požegi nastavio redovni studij na Pravnom fakultetu u Zagrebu, no ne piše da je završio. Kao zaposlenik Državnog zavoda za statistiku pohađao je IBM-ovu školu u Radovljici (Slovenija), te radi na poslovima obrade, programiranja, organizacija projektiranja informatičkih aplikacija. Plaća načelnika je 11.563,00 kune.

 

Za ovakve plaće zaslužan je Zakon o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.

 

U pisanju članka korištene su informacije sa službenih stranica općina Bjelovarsko-bilogorske županije te informacije sa stranica imamopravoznati.org

 

 • opcine_bbz1
 • 2018-07-04_132145
 • 2018-07-26_074737
 • nacelnik SIRAČ-PLAĆA
 • PLAĆA OPĆINA ROVIŠĆE
 • PLAĆA VELIKA PISANICA
 • PLAĆA BEREK1
 • PLAĆA HRECEGOVAC1
 • PLAĆA-DEŽANOVAC1

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.