03. prosinca 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Dok se svi brinu za ugostitelje, stočari na koljenima, jedva preživljavaju – U vijećnici Grada Bjelovara iznijeli emotivne i snažne poruke

sastanak u gradu stocarstvo 1

Kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa dotakla je gotovo sve građane, a nažalost nije zaobišla ni poljoprivrednike, posebno stočare koji se s posljedicama bore i dan danas. Lokalni stočari tako su iznijeli cijeli niz problema s kojima se susreću te s njima detaljno upoznali Grad Bjelovar i bjelovarskog gradonačelnika.

Upravo radi što uspješnijeg rješavanja i uklanjanja određenih prepreka u radu, gradonačelnik Dario Hrebak održao je sastanak sa stočarima s bjelovarskog područja, u petak 8. listopada. 

Dario Hrebak
Dario Hrebak, bjelovarski gradonačelnik

– S obzirom da sam u stalnom kontaktu s određenim brojem domaćih poljoprivrednika, odnosno stočara, mogu reći da je situacija alarmantna. Susrećemo se s inflacijom, poskupljenjem energenata, prilično teškom situacijom na tržištu, dok cijena lokalnih proizvođača stagnira. Proizvodnja domaćih poljoprivrednika i stočara proizvodnja skupa, a s druge strane imamo uvoz velikih količina stranih proizvoda. Na cijelu ovu situaciju ne gledam samo kao gradonačelnik, već i saborski zastupnik. Po meni, nalazimo se na jednoj prekretnici. Hrvatska mora odlučiti što točno u ovom trenutku želi. Glavna pitanja su želimo li se mi nastaviti baviti poljoprivrednom na ovakav način, želimo li doista očuvati stočarsku proizvodnju ili dopustiti da nam drugi kroje sudbinu na način da nam dolazi zdravstveno ispravna hrana, ali pitanje kakve točno kvalitete. Tu temu samo otvorio i u Hrvatskom saboru, na koalicijskom sastanku s premijerom, kao i kod ministrice poljoprivrede koja je obećala pomoći. Znam da imam moralnu odgovornost i obvezu prema svim našim proizvođačima. Vlada RH će sigurno ići u rebalans proračuna, upravo u cilju pružanja pomoći poljoprivrednicima. Grad Bjelovar je tijekom prošle godine isplatio više od pola milijuna potpore, a istim tempom nastavljamo i tijekom 2021. Vidjeli smo što točno znači poljoprivredna proizvodnja u krizi i mislim da je Grad Bjelovar pritom pokazao veliko razumijevanje. Pružili smo podršku našim lokalnim OPG-ovima, putem priče Bjelovarski doručak i Bilogorska košara. Svjestan sam da su to samo male kapi i moru, no nastojimo izaći u susret većini i napraviti ono što je najviše moguće, rekao je gradonačelnik Dario Hrebak.

Iz pozicije proizvođača jaja govorio je dugogodišnji direktor bjelovarske tvrtke Gala koja se od 1967. kontinuirano bavi proizvodnjom kokošjih jaja. 

Jakov Coric Gala
Jakov Ćorić, direktor tvrtke Gala d.o.o.

– Nalazimo se u globalnom, ne samo nacionalnom problemu. Nažalost, perspektiva nikako nije dobra i mi ne možemo očekivati rješenja tijekom ove ili iduće godine. Mislim da će nepovoljna situacija trajati dosta dugo. Neki od glavnih svjetskih problema su loši pristupi u zelenoj energiji, porast cijene goriva, rast broja stanovništva, odnosi između država te klimatske promjene koje kod nas rezultiraju manjim prinosima. Problemi će se riješiti jako teško. Ukoliko želimo održati stočarsku proizvodnju, država će morati poduzeti sve moguće sustavne mjere. U sektoru jaja očekujemo gubitak oko 16 lipa po jajetu. Sljedeće godine Gala slavi 55 godina rada, zapošljavamo radnike, nikada nismo bili u blokadi, pod ovrhama, uredno plaćamo poreze, a žiro račun nam je isti cijelo to vrijeme, dakle dali smo apsolutno sve u predan i odgovoran rad. Da li takvu firmu treba uništiti, jer država danas, sutra neće biti sposobna proizvoditi jaja. Naš narod mora živjeti, raditi i zadržati se u ruralnom prostoru, rekao je Jakov Ćorić, direktor tvrtke Gala d.o.o.

sastanak u gradu stocarstvo 3 1Udruga za tov i uzgoj junadi Baby Beef najveća je i najstarija udruga tovljača junadi u Republici Hrvatskoj. Trenutno okuplja oko 300 članova velikih i malih tovljača junadi što čini 90 posto sektora tovnog govedarstva. Članovi udruge uzgoje oko 120 000 junadi godišnje i ostvare više od milijardu kuna prihoda. Rad udruge organiziran je kroz deset ogranaka u svim hrvatskim županijama značajnim za tovno govedarstvo.

Raic Baby beef
Toni Raić, predsjednik udruge Baby Beef

– Mislim da nas naš gradonačelnik i premijer Plenković jako dobro razumiju. Nažalost, niti jedno nadležno ministarstvo država članica Europske unije nema dovoljno kapaciteta i mogućnosti za rješavanje postojeće krize. To je obveza i zadatak vlada. Krize su često bile dobre prilike za napredak, pa se nadamo da će se dogoditi “klik”, kako bi politika poljoprivredu postavila na odgovarajuće mjesto. Svi kažemo kako nam treba pomoć, no po meni to nije točno. U poljoprivredu prvenstveno treba investirati, jer nema većeg generatora za hrvatski proračun od stočarstva. Na nas je stavljena stigma da smo paraziti koji ne mogu funkcionirati, raditi i proizvoditi bez tuđe financijske pomoći. Nama je jedino potrebna ravnopravna utakmica, kako u Republici Hrvatskoj, tako i u Europi. Kratkoročne mjere su nužne, ali nemaju prevelikog smisla, dok nacionalna politika često odbacuje kako naše, tako i stavove i razmišljanja znanstvenika. Potpisali smo ugovor sa Institutom Hrvoje Požar koji se odnosi na zelenu energiju. Da je ona bila implicirana kao u uređenim zemljama, mi danas ne bismo morali govoriti o svim ovim problemima. Dakle, struka je rekla koliki su gubici u pojedinoj proizvodnji i mi te procjene moramo poštivati. Također, moramo osigurati zdravo meso za našu naciju, ne zdravstveno ispravno, već potpuno zdravo, pojasnio je Toni Raić, predsjednik udruge Baby Beef

sastanak u gradu stocarstvo 5 scaledU razdoblju od 2014. do 2018. godine u Hrvatskoj se smanjivala ukupna proizvodnja mlijeka, dok se istovremeno značajno povećao uvoz mlijeka. U Europskoj uniji su Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Nizozemska, Poljska i Italija proizvodile više od 50 posto od ukupne proizvodnje sirovog mlijeka u 2018. godini, dok Hrvatska proizvodi tek 0,37 posto, čime se svrstava na začelje među državama članicama Europske unije u proizvodnji mlijeka.

Mirko Katalinic
Mirko Katalinić

– Stočari gubitke zbrajaju svakodnevno i ta nepovoljna situacija traje već jako dugo. Ukoliko se nešto ne riješi do kraja ove godine, mislim da ćemo na proljeće imati tek polovicu, do trećine opstalih poljoprivrednika. Od devedesetih godina, u poljoprivredi se strukturno nije ništa pomaklo na bolje, da bi naša poljoprivreda hranila pola Europe, kako se prije znalo govoriti. Na globalne trendove ne možemo previše utjecati, ali Vlada Republike Hrvatske mora osigurati da domaća poljoprivreda i stočarstvo u Hrvatskoj opstanu. Mljekari posljednjih 20 godina mlijeko proizvode po istoj cijeni, a inputi su gore otišli dva do tri puta. Vlada RH jako dobro zna što se događa, vremena nemamo još puno. Potrebno je zasukati rukave i osigurati dostojne uvjete rada i opstanka, kazao je domaći mljekar Mirko Katalinić.

Tijekom održavanja sastanka, mogle su se čuti i vrlo emotivne i snažne poruke upućene državnom političkom vrhu. 

Tomislav Jakupcevic
Tomislav Jakupčević

Glavni problem u našoj lijepoj zemlji je financijsko neznanje. Gospodin Vilim Ribić je prije 12 godina pljuvao po poljoprivrednicima, odnosno kako Vlada RH ima za poljoprivredne poticaje, a nema za prosvjetne djelatnike. Njegovo znanje se može svesti na treći razred osnovne škole. Eto, takvi su bili najglasniji i borili se za dobrobit Hrvatske koja uveze hrane u vrijednosti dvije milijarde eura. Puta 30 godina, to je 60 milijardi eura. Zašto se mlađe naraštaje danas u školama ne podučava financijskoj pismenosti? Zar je moj posao da okolo trčim, nekoga molim i žicam pomoć? Ja koji fizički radim po cijele dane, od jutra do mraka, bilo da je radni tjedan, vikend ili praznik. Ili bi to trebao biti interes onih koji vode našu državu? Uz prave, stručne i kompetentne ljude, Hrvatska je već odavno mogla biti Amerika, a ne Švicarska. Tvrdim da sve loše kreće upravo od financijske nepismenosti i neznanja. Nama se sada želi pomoći, da opstanemo i radimo, a u državi ništa ne štima. Pa mi nemamo dovoljno hrane za naše stanovništvo. Novac koji država ima nažalost ne vrijedi ništa, žestoko se na ovu temu osvrnuo Tomislav Jakupčević. 

sastanak u gradu stocarstvo 6Važnost svinjogojstva u stočarskoj proizvodnji i ukupnom gospodarstvu Hrvatske proizlazi iz njegove ekonomske i biološke važnosti. Svinjogojska proizvodnja je najvažniji izvor mesa za opskrbu domaćeg tržišta. Ima veliku ulogu u oplemenjivanju ratarskih proizvoda te pomaže razvoju drugih grana gospodarstva poput prerade mesa, proizvodnje stočne hrane, građevinarstva, proizvodnje opreme i drugo. 

RAKNIC
Slavko Raknić

Nikako ne mogu priznati stav da smo postali paraziti našeg društva. Po ulici više ne možemo hodati da nas iz drugih djelatnosti ne gledaju kao lopove i žicare. Svi misle da samo sisamo državne jasle, sjedimo i ništa ne radimo. Ja to neću dozvoliti. Mislim da možemo i moramo učiniti sve kako bismo pošteno radili, investirali, razvijali se i održali. Name društvu moramo biti korisni. Posljednje dvije, tri godine samo slušamo koliko milijardi eura stiže u Hrvatsku, što se s njima planira napraviti, kuda ih usmjeriti i na što potrošiti. Sve je to lijepo i krasno, ali mi na temelju toga ne opstajemo. Pitanje je da li će se sve te milijarde usmjeriti u prave ruke, smatra svinjogojac Slavko Raknić. • sastanak u gradu-stočarstvo (3)
 • sastanak u gradu-stočarstvo (4)
 • sastanak u gradu-stočarstvo (5)
 • sastanak u gradu-stočarstvo (6)
 • Tomislav Jakupčević
 • unnamed
 • Jakov Ćorić - Gala
 • Dario Hrebak
 • Mirko Katalinić
 • Raić - Baby beef
 • RAKNIĆ
 • sastanak u gradu-stočarstvo (1)

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja
Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.
Autorska prava
Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.
Pravo na prenošenje
Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.
Linkovi na ostale stranice
Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati linkove na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.
Zaštita privatnosti
Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl.
Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.
Prava i obveze korisnika
Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:
•    Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji.
•    Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći.
•    Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima.
•    Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
•    Lažno predstavljanje
•    Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
•    Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima.
Registracija korisnika
Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.
Pravila komentiranja
Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni.
Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Linkovi trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43 000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.