26. listopada 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Dojenje – ključ održivog razvoja

2016 07 dojenje2016 64

Međunarodni tjedan dojenja obilježava se od 1. do 7. kolovoza, 2016. godine

Uoči Međunarodnog tjedna dojenja koji će se obilježiti od 1. do 7. kolovoza, 2016. pod motom „Dojenje – ključ održivog razvoja“, zamjenica župana Đurđica Ištef Benšić održala je 27. srpnja u maloj vijećnici Bjelovarsko-bilogorske županije tiskovnu konferenciju.

Konferenciji su nazočili predsjednica Koordinacijskog odbora „Bjelovarsko-bilogorska županija – prijatelj dojenja“ prim.mr.sc. Marija Čatipović, ravnateljica Ljekarne Bjelovar Katarina Fehir Šola, dr. Željka Modrić Nikolić iz rodilišta OB Bjelovar, specijalizantica ginekologije i porodništva, sestra Zdenka Mužina, voditeljica rodilišta i rađaone, te savjetnica Regionalne razvojne agencije Bjelovarsko-bilogorske županije Slobodanka Čalić, magistra prava.

Konferenciju je otvorila Đurđica Ištef Benšić s podacima o maloj zastupljenosti dojenja djece u Hrvatskoj, prema ranije provedenoj studiji nakon Domovinskog rata. Nakon toga osnovana je radna grupa za promicanje dojenja u županiji; 2001. otvoren je „bijeli telefon“ na koji su mladi roditelji mogli zvati te tražiti savjete, a započete su i vježbe za trudnice koje su kasnije postale trudnički tečajevi; 2004. godine osnovana je Udruga za zdravo i sretno djetinjstvo, a 2011. prva pedijatrijska ordinacija s područja naše županije. S još pet ordinacija iz Hrvatske, dobila je prestižni certifikat UNICEF-a Savjetovalište za djecu – prijatelj dojenja.
-Isti certifikat dobilo je i rodilište. 2013., osnovan je Koordinacijski odbor „Bjelovarsko-bilogorska županija – prijatelj dojenja“ čija je predsjednica dr. Marija Čatipović, a koji je donio plan od deset koraka za zaštitu, podršku i promicanje dojenja u zajednici. U okviru tih koraka Županija je financirala usavršavanje dvadesetoro liječnika na tečaju o promicanju dojenja. Veliki su napori učinjeni od tih 90-ih godina i vjerujem da bi studija danas pokazala bitno bolje rezultate – napomenula je Đurđica Ištef Benšić.

Kako je puno toga učinjeno potvrdila je i dr. Marija Čatipović, koja je dodala i da nije dovoljno educirati majke nakon poroda nego treba krenuti od trudničkog razdoblja, a tendenciju dojenja promicati od školskog uzrasta, što ne znači doslovno pokazivati o čemu se radi nego jednostavno osvijestiti kod mlađih naraštaja koliko dobrobiti za djecu donosi dojenje.
-Moto ovog tjedna dojenja je „Dojenje – ključ održivog razvoja“. U toj rečenici je puno toga sadržano. Radi se o programu koji se proteže sve do 2030. godine, a pretpostavlja važnost dojenja u psihološkom, socijalnom i ekonomskom smislu – objasnila je Marija Čatipović.

Ljekarne će pritom također imati svoju ulogu. Ljekarna – prijatelj dojenja također je dio tog projekta.
-Ljekarnik također može pružiti podršku majkama pri izlasku iz bolnice. Prošle godine smo radili niz edukacija za majke i djecu, a u našim prostorijama smo otvorile i dio za dojenje prema potrebi majki koje su dolazile pitati mogu li kod nas dojiti jer nigdje na Korzu nema adekvatnog prostora ako je majka s djetetom u gradu. Nadalje, ljekarnik će se od sada u projektima aktivno uključiti i u samo savjetovanje o dojenju, pa trenutno radimo na edukaciji ljekarnika – dodala je Katarina Fehir Šola.

Nastojanja su općenito da uz dobrobit za dijete, projekt se osvrne i na majke. Rodilište OB Bjelovar tako nastoji ostvariti inicijativu da postane rodilište – prijatelj majki.
-U suradnji s patronažnom službom, sestre jednom tjedno posjećuju trudnice, i mlade majke 6 tjedana nakon poroda. Pritom dijelimo promotivne informativne letke s dodatnom pomoći. Radi se i na edukaciji očeva, potiče se njihovo prisustvo pri porodu, omogućava im se ako nisu na porodu da odmah nakon toga vide dijete. Ujedno, ako je riječ o carskom rezu duže zadržavamo žene na opservaciji, muževima uz adekvatnu opremu omogućavamo posjetu ženama, a općenito nastojimo educirati, ohrabriti i poticati na prirodan porod jer u posljednje vrijeme imamo sve više zahtjeva za carskim rezom pod mišlju kako je to jednostavna operacija – istaknula je Željka Modrić Nikolić.

O pomaku u dojenju sestra Zdenka Mužina dodala je podatak kako 98% majki koje izlaze iz bjelovarskog rodilišta doje svoju djecu, a onih 2% to ne čine zbog medicinskih razloga. Također je sve bolja i povratna informacija sa terena, odnosno od patronažne službe i opće zdravstvene zaštite, što pokazuje da suradnja s Ministarstvom i vlastima, te UNICEF-om, daje dobre rezultate u vidu ovakve edukacije i opravdava daljnje projekte.

-Regionalna razvojna agencija prijavila je za Udrugu zdravo i sretno djetinjstvo dva natječaja. Jedan od njih zove se „Očevi i djeca“ a cilj mu je potaknuti buduće očeve na brigu o djetetu i važnosti uloge oca u odgoju djeteta, te mijenjanja svijesti javnosti o tome. Ciljana skupina ovog projekta su 3. i 4. razredi srednjih škola, a temelj projekta je provedena anketa među srednjoškolcima na kojoj se više od 60% njih izjasnilo kako bi željelo više učiti o tome. Ukupna vrijednost projekta je 60.000 kuna. Drugi projekt je pak „Skrb o majci i djetetu – zrcalo društvene zrelosti“, a cilj mu je educirati trudnice i majke o dojenju, reproduktivnom zdravlju te unapređenju dentalnog zdravlja trudnica, dojilja i djece. Ovo je trogodišnji projekt, čija je predviđena vrijednost 270.000 kuna. Partneri na oba projekta su Bjelovarsko-bilogorska županija i Visoka tehnička škola Bjelovar – pojasnila je Slobodanka Čalić ispred Regionalne razvojne agencije Bjelovarsko-bilogorske županije.

Slične objave