Crosst.hr

Dječji odjel Opće bolnice Bjelovar obilježio 60. obljetnicu

2016 10 brezovac 244

O povijesti dječjeg odjela, pa sve do danas govorila je dr. med. Ivanka Fehir Radanović

U četvrtak, 6. listopada u hotelu Central u Bjelovaru svečano je obilježena 60. obljetnica Dječjeg odjela Opće bolnice Bjelovar.

Velikom skupu povodom ove velike obljetnice obratila se dr. med. Ivanka Fehir Radanović, spec. ped. na Dječjem odjelu Opće bolnice Bjelovar. Ona je govorila o povijesti dječjeg odjela, istaknuvši da je u samim početcima odjel bio otvoren pri internom odjelu.
-Samo dvije sobe su bile namijenjene za liječenje djece i dojenčadi. Bili su to neprimjerni uvjeti pogotovo za dojenčad. Tako da se 1961. otvorio zaseban odjel unutar samog bolničkog centra, točnije unutar paviljona na mjestu zaraznog i tada je odjel prvi puta imao 54 kreveta. Nakon ’79. godine odjel je preseljen u novu bolnicu i broj kreveta povećan je na 66. Nažalost, od ’90-ih godina bilježimo pad nataliteta. To je rezultiralo time da smo 2002. godine došli na 22 kreveta na odjelu, a danas na samo 16. S druge strane, zaštita djece prebačena je na primarnu zaštitu i polikliničku zaštitu s tendencijom što manje hospitalizacije – rekla je dr. Fehir Radanović.

Na odjelu trenutno uz opću hitnu ambulantu postoje kardiološka ambulanta, gastroenterološka ambulanta, pulmološka te endokrinološka koja radi jedan sat tjedno. Na odjelu trenutno radi samo tri liječnika specijalista, a trebalo bi ih biti šest do osam. Pripomažu im liječnici iz mirovine, jer tempo rada ne mogu održati bez njih. Specijalizanti su budućnost kojoj se nadamo, i trenutno ih je petero na odjelu od kojih bi prvi mogli biti gotovi sa specijalizacijom tek 2018. godine.

U ime lokalne vlasti nazočnima su se obratile i zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije Đurđica Ištef Benšić, te zamjenica gradonačelnika Grada Bjelovara Lidija Novosel.

-Posao liječnika i medicinskih sestara i tehničara na dječjem odjelu nije lak, pogotovo kad on nema sretan kraj, i zato je vaša požrtvovnost cijenjena, i ona je garancija da će svaki od malih pacijenata dobiti najbolju moguću skrb. Vaš posao nema kraja i u svakom trenu vašeg života nosite ga sa sobom. Zbog truda svog prethodnog i trenutnog osoblja dobivena je i povelja „Za osmjeh djeteta, Dječji odjel – prijatelj djece“. Grad Bjelovar prati vas u vašem radu i podupiremo kako bi naši sugrađani imali sve uvjete za normalan život i potrebnu skrb. Podršku ćemo vam nastaviti pružati i dalje – rekla je Lidija Novosel, i čestitala obljetnicu postojanja odjela.

-Zahvljujući predanom radu medicinskog osoblja mnogi su mali životi spašeni, i mnogi roditelji umireni u svojim brigama. Na tome vam u ime svih obitelji zahvaljujem. Visoki standard čije kriterije ispunjavate potvrdile su i povelje Rodilište – prijatelj djece, te Dječji odjel – prijatelj djece. To je također priznanje vašem radu, i iskorak u liječenju i pristupu obitelji pacijenta. Bolnica je od velike povijesne važnosti , i ustanova od velikog značaja kao nositelj zdravstvene zaštite za našu županiju i šire. U sklopu Međunarodnog dječjeg tjedna i Nacionalnog tjedna dojenja, proslava 60. obljetnice Dječjeg odjela OB Bjelovar prikladno se uklopila. Stoga svim djelatnicima čestitam 60. rođendan i želim vam puno okruglih obljetnica, a malim pacijentima želim što brži oporavak – poručila je Đurđica ištef Benšić.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.