01. prosinca 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Digitalna poslovna Hrvatska: Grad Bjelovar prikazao svoja dostignuća u segmentu transparentnosti i unapređivanja digitalnih tehnologija

2019 bjelovar info bjelovar novo 59

U četvrtak 3. listopada u Bjelovaru je, točnije u Kulturnom i multimedijskom centru održana konferencija pod nazivom „Digitalna poslovna Hrvatska“. Organizatori događaja bili su Grad Bjelovar, Večernji list te Poslovni dnevnik. Konferencija se vezala na utjecaj napredne tehnologije na poslovanje koja je u današnje vrijeme neizbježna. Subjektima koji se digitalno transformiraju ona donosi veći i brži rast prihoda, jače poslovne mreže, kao i više plaće.

U razvojnom okruženju gdje je transformacija industrije pretroma i prespora u odgovaranju na tržišne potrebe, a zavisnost o turizmu nesigurna, logični korak javne samouprave je stvaranje poticajnog institucionalnog okruženja kako bi postojeći ljudski kapital u Hrvatskoj mogao biti nositelj novog rasta temeljenog na IT tehnologijama i njihovoj primjeni u jačanju konkurentnosti postojećih industrija i usluga, te specijalizaciji na proizvodima visoke dodane vrijednosti, čime bi mogli nadoknađivati izgubljene godine rasta.

Konferencija „Digitalna poslovna Hrvatska” imala je za cilj suradnji s partnerom Gradom Bjelovarom pokazati konkretne korake i polemizirati problematiku udruživanja javnog i privatnog sektora upravo u postizanju gore navedene sinergije i razvoja.

Hrvatska je trenutno na 20. mjestu DES indexa Europske unije što pokazuje da je pred nama dugačak put kako bismo to promijenili. Imamo potrebna sredstva, znanja i iskustva, tako da je rad na inplementaciji tehnologija u svakodnevni život očekivan i potreban. Razvoj digitalnih tehnologija je u hrvatskom fokusu, posebno za one koji su manje digitalno pismeni. U slijedećem programskom razvoju Europske unije očekuje se dobivanje velikih sredstva namjenjenih za usvajanje naprednih digitalnih vještina. Grad Bjelovar napravio je veliki iskorak i time pokazao da zaista želi biti „digitalni grad“. Smatram da taj primjer trebaju slijediti i drugi gradovi u Hrvatskoj, jer nam je svima potrebna suradnja s državnom razinom i povezivanje sa onime što država radi. Putem Centra dijeljenjih usluga koje vodi Ministarstvo uprave želi se postići potpuna integracija svih podataka u državi, međusobna razmjena na svim razinama, pa tako i sa lokalnom razinom. Građani će na taj način dobiti komociju i jednostavnost, jer primjerice na jednom mjestu neće morati davati određene podatke koje su već dali na nekom drugom, a da je u sustavu javne uprave. To je veliki proces i ne možemo reći da će u slijedeće dvije godine sve biti gotovo. Trenutno svaka lokalna i regionalna samouprava radi procese u svojim okvirima. Nama je cilj da sva tijela međusobno razmjenjuju potrebne podatke i postupke, a građani u konačnici dobiju ono što su tražili, dakle gotovu uslugu. Jedan takav primjer na razini države je e-novorođenče. Kada se dijete rodi, roditelji mogu putem sustava e-građanin i elektorničke osobne iskaznice ostvariti sva moguća prava za upis djeteta u maticu rođenih. Time roditelji dijete prijavljuju u zdravstveni sustav te na mjesto prebivališta, objasnio je Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

Prikazivanjem poticajnih mjera gradova i županija poslodavci se upoznaju s važnošću što brže prilagodbe i adekvatne pripreme za promjene koje donose tehnološke inovacije, ali i sa značajem digitalnog poslovanja za gospodarski rast i razvoj te ostalim benefitima koje ono donosi. Isto tako, stavlja se veliki naglasak na decentralizaciju poslovanja radi optimizacije troškova, kao i razvoja regija. Bjelovarski gradonačelnik u sklopu konferencije održao je predavanje pod nazivom „Bjelovarprvi digitalizirani grad u Republici Hrvatskoj“.

Mi smo prvi koji smo digitalizaciju planirali još prošle godine, jer o tome danas svi tek počinju govoriti. Već kroz desetak dana počet ćemo sa periodičnim prikazivanje rezultata digitalizacije i koji su njezini benefiti. Svakih nekoliko tjedana prikazivat ćemo koje se sve mogućnosti nude građanima. Neke smo i predstavili. To su sustav transparentnosti i upućivanje zahtjeva za naknadu za novorođenče. U planu nam je omogućiti 20 do 30 takvih procesa, no za to treba vremena. Trenutno smo u razvoju sustava u suradnji sa Hrvatskom poštom. Namjera nam je da doslovno jednim klikom sva naša pošta on-line putem odlazi direktno u poštu koja će pošiljke dalje distribuirati građanima. Neće više biti markica i omotnica. Bjelovar je u smislu digitalizacije ispred većine gradova, time se ponosimo, bez obzira što nailazimo na određene podsmijehe i skeptičnost nekih pojedinaca. Da grešaka ima, ima ih, no radimo na otklanjanju istih. Ako neki misle da je ovaj proces lagan i jednostavan, pitam se zašto onda i neki veći gradovi u RH nisu napravili skoro ništa po tom pitanju. Rijeka je u ovom segmentu otišla najdalje, no Bjelovar je jedini koji je prvi završio svoj interni sustav unutar Gradske uprave. Trošak je iznosio nešto više od milijun kuna, kazao je gradonačelnik Dario Hrebak.

Paneli u sklopu konferencije održani su pod nazivima „Digitalizacija i transparentnost“, „Porezi i IT sektor“, „(NE)spremnost hrvatskog gospodarstva za e-račun“, „Doprinos digitalizaciji poslovne zajednice“ i „Tehnološka budućnost dostupna poslovnim subjektima-Digitalni inovacijski centar HUB.IN Bjelovar“.

Sustav transparentnosti Grada Bjelovara redovito pratimo. Očekivanja od javnosti i medija svakako su ta da traže nedostatke kako bi se taj sustav usavršio te kako bi se nedostaci otklonili u samom startu. Tim načinom se na gradsku vlast vrši pritisak da stvari funkcioniraju kako trebaju. Ideja čitavog projekta je da se ništa ne skriva već da sve informacije budu u bilo kojem trenutku dostupne građanima. Interes u drugim gradovima je dosta slab, no neki su se javili i pokazali interes. Proces digitalizacije je opsežan posao, ali je nužan za odraditi. Transparentnost bez potpune otvorenosti je neprihvatljiva. Recimo, u Gradu Zagrebu se hvale kako su otvoreni, no kada pogledate neke stavke proračuna, a imaju 800 milijuna kuna za koje se ne zna u kojem su smjeru otišli. To nije prava transparentnost, zaključio je Vuk Vuković, politički ekonomist i suosnivač englesko – hrvatskog startupa Oraclum Intelligence Systemsa. • 2019_bjelovar_info_bjelovar_novo_57
 • 2019_bjelovar_info_bjelovar_novo_59
 • 2019_bjelovar_info_bjelovar_novo_62
 • 2019_bjelovar_info_bjelovar_novo_65
 • 2019_bjelovar_info_bjelovar_novo_66
 • 2019_bjelovar_info_bjelovar_novo_68

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja
Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.
Autorska prava
Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.
Pravo na prenošenje
Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.
Linkovi na ostale stranice
Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati linkove na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.
Zaštita privatnosti
Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl.
Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.
Prava i obveze korisnika
Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:
•    Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji.
•    Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći.
•    Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima.
•    Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
•    Lažno predstavljanje
•    Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
•    Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima.
Registracija korisnika
Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.
Pravila komentiranja
Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni.
Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Linkovi trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43 000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.