Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Demokrati MRSIĆ i HRIBLJAN: Nema tog rječnika koji može ublažiti i sakriti krađu

2020 demokrati mrsic hribljan

Mirando Mrsić, predsjednik Demokrata, poručuje kolumnistu Marinku Jurasiću, kako je jedna stvar biti politički HDZ-ov simpatizer, a sasvim druga kada se pokušava sakriti očita HDZ-ova krađa novaca namijenjenih invalidima kako bi se osposobili za tržište rada i napokon dobili jednaka prava u društvu koja bezrezervno zaslužuju.

-Jurasić ni spomenuo nije da sam ja za vrijeme svog mandata Ministra rada i mirovinskog sustava u Vladi Zorana Milanovića donio Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom koji potiče zapošljavanje osoba s invaliditetom. Kolumnistu, očito nije bitna socijalna inkluzija osoba s invaliditetom. Bitno mu je da za očitu krađu novca kaže da je bila  „prenamjena“ sredstava koja je, u ovom slučaju, prava nakarada, zakonski provedena. Nema tog rječnika niti kolumne koja može ublažiti i sakriti očitu krađu, ističe Mrsić.

Komentira da je žalosno što su zakonsku krađu novca za invalide podržali svi, pa i oni koji se rječito trse da su socijaldemokrati. Dodaje da nema zdravog razuma niti ekonomske opravdanosti uzeti novce invalidima na što je argumentima upozoravao, sada već, tehničkog ministra Aladrovića.

-Izmjenom Zakona od 19. ožujka ove godine uzeli su se novci za zapošljavanje invalida i dali poduzetnicima koji nemaju nikakvu sankciju ako radnike otpuste, a dobili su potpore. Sredstva za očuvanje radnih mjesta mogla su se puno efikasnije zaštiti i osigurati iz, primjerice, revidiranja Vatikanskih ugovora što se HDZ ne usudi ni tražiti Crkvu koja bi to, u ovom teškim vremenima, sigurno podržala, poručuje  Mrsić.

Naglašava kako su potpore za očuvanje radnih mjesta otišle u vjetar jer su ih dobili i poslodavci koji su ove godine isplaćivali masne dividende, te da su se novci invalida vratili i poslodavcima koji su u državnu kasu uplaćivali naknade za kvotno zapošljavanje ove najranjivije skupine na tržištu rada. Dodaje kako iza izbora slijedi tsunami val otpuštanja radnika kojeg jako tanka državna blagajna neće moći spasiti, a Plenkovićeva tehnička vlada će se pravdati da nema zakonske instrumente za sprečavanje otkaza.

Sportske mirovine, spomenute u kolumni, dobili su i sportaši paraolimpijci koji sigurno ne žive u jednoj od poreznih oaza u svijetu, napominje Mrsić. Odgovorni hrvatski sportaši koji imaju životno osigurana sredstva vratili su svoje sportske mirovine, dodaje. Mrsić ističe kako je velika šteta što takva odgovornost nije dobroćudan virus pandemijskih razmjera kojim bi se zarazio HDZ, Milan Bandić, HNS, SDP, Škoro, Most i svi redom političari kojima očito nedostaje odgovornosti, o moralu da ne govorim.

-U kolumni se Jurasić dotiče i poticaja za zapošljavanje mladih koji su, do sada, jedina prava demografska mjera koja se, da je bilo političkog sluha, trebala nadograđivati kako nam se mladi ne bi mahom iseljavali.“ – kaže Mrsić. Dodaje kako se nadogradnje ovih poticaja i osiguranja sustavnih demografskih politika nije ni sjetila ova, sada, Plenkovićeva tehnička vlada. Pritom, su se oglušili i na molbe za produžavanje ugovora o radu nenastavnom osoblju koji su prije korone sklopili ugovore na određeno vrijeme, komentira Mrsić. Ujedno su odugovlačili sa štrajkom prosvjetara mjesec dana igrajući na kartu da će prosvjetne radnice i radnici popustiti pred Plenkovićevom slatkorječivom euro retorikom, naglašava Mrsić.

-Naša su djeca izgubila mjesec dana zbog štrajka, a sada s korona pandemijom još više. Nitko se u Plenkovićevoj tehničkoj vladi i gradskoj zagrebačkoj upravi ne brine u koje će i kakve škole ići naša djeca u Zagrebu jer da se stvarno brinu Zakon o obnovi nakon potresa ne bi bio trgovačka izborna loptica. naglašava Mrsić.

Smatra kako se Sabor nije smio naprasito raspustiti bez hitne zakonske regulacije obnove Zagreba nakon potresa. Komentira, da je imalo političke odgovornosti, razuma i ljudskosti odgodili bi se izbori bar za dva tjedna i ne bi se, danas, namjerno kašnjenje Zakona o obnovi Zagreba pravdalo kompleksnošću. Struka odavno ima rješenja i načine obnove Zagreba, kaže Mrsić. Naglašava da se struka ne pita za mišljenje i rješenja s jednim ciljem osiguranja izborne pobjede što Zagrepčani i Zagrepčanke itekako prepoznaju.

-Jurasiću, nema morala niti odgovornosti u ovim surovim HDZ-ovim politikama koje su podržali čak i kvazi „socijaldemokrati“. Takve političare ni vrag ne bi primio u svoju postelju, a kamoli pisao o njima, zaključuje Mrsić

Ovu socijalnu neosjetljivost komentirala je i Bojana Hribljan, potpredsjednica stranke Demokrati i dožupanica Bjelovarsko-bilogorske županije.

– Vlada je odobrila da se iz fonda koji je predviđen za osobe s invaliditetom više od pola milijuna kuna „briše“, odnosno preusmjeri u neke druge svrhe. Smatram da SDP za ovo nikako nije trebao dići ruku, zajedno sa HDZ-om. Pošto se SDP poziva na to da je socijalno osjetljiva stranka, ovo je onda kontra njihovih stavova. Inače, mjere koje je HDZ donio prije raspuštanja Hrvatskog sabora išlo je u smjeru da se izbjegne kvalitetno rješavanje situacije i problema koji će nastupiti zbog koronavirusa. Očekujemo da problemi za naše društvo tek dolaze, a HDZ-u su u mislima samo izbori. Njima nije važno ni donošenje Zakona o obnovi Zagreba nakon potresa. HDZ je procijenio da je ovo najpogodniji trenutak za njih i silno im se žuri na izbore. Njima problemi građana ili trenutno stanje u pojedinim školama nakon potresa uopće nisu važni. Kako će se te škole osposobiti za nastavak rada u rujnu? To bismo svi trebali pitati i Bandića i HDZ i SDP koji je podržao mjere. HZJZ je danas olakšao neke mjere vezane za škole i vrtiće. To će napokon donijeti olakšanje učiteljima, djeci i roditeljima. Oni su nažalost i ovaj put bili zadnji na redu, naglasila je Hribljan.

POGLEDAJTE REZULTATE GLASOVANJA
Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.