27. veljače 2021

crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr

Dario Hrebak predstavio kandidaturu za gradonačelnika Bjelovara i izborni program za poljoprivredu

Dario Hrebak, državni tajnik Ministarstva unutarnjih poslova i HSLS-ov kandidat za gradonačelnika grada Bjelovara i Igor Brajdić, HSLS-ov kandidat za zamjenika gradonačelnika grada Bjelovara održali su konferenciju za novinare na temu – Poljoprivreda bjelovarskog kraja

Dario Hrebak, državni tajnik Ministarstva unutarnjih poslova i kandidat HSLS-a za gradonačelnika Grada Bjelovara na predstojećim lokalnim izborima, održao je u subotu 11. veljače konferenciju za novinare na sajamskom prostoru u Gudovcu na temu „Poljoprivreda bjelovarskog kraja“.

Ta tema okosnica je HSLS-ovog izbornog programa za predstojeće lokalne izbore, što je Hrebak u društvu kandidata za zamjenika gradonačelnika, Igora Brajdića, detaljnije obrazložio.
– U kontekstu današnjih događanja i otvorenja pčelarskog sajma, reći ću da mi želimo snažniju podršku lokalnoj zajednici voćara, ratara i medara. Bjelovarski kraj je poznat po proizvodnji meda, a smatramo da Grad Bjelovar treba još snažnije poticati lokalnu proizvodnju. Također je potrebno raditi i na boljem brendiranju. Druga bitna poruka koju želimo poslati je da smatramo da se mora ponovo pokrenuti projekt „Med i mlijeko“ kojim ćemo ujedno aktivno sudjelovati u zdravstvenom standardu naše djece. Te namirnice su okosnice poljoprivrede našeg kraja i želimo ih staviti u svakodnevnu ponudu na jelovnike u naše vrtiće i osnovne škole. Time ćemo i proizvođačima pomoći u plasmanu proizvoda. Time se nadovezujem i na treću poruku, a to je da smatramo da je žalosno da naši građani ne mogu na policama supermarketa kupiti pravi bilogorski med. Tu posebno želim apelirati na ujedinjenje zajednice proizvođača kako bi se stvorile dovoljne količine koje bi potom bile dostupne na policama trgovačkih lanaca, poručio je Dario Hrebak.

Jasan program, kako je rezimirao Hrebak, uključuje dakle poticanje malih lokalnih proizvođača, čiji bi se proizvodi potom plasirali u vrtiće i škole, i na police trgovačkih centara. Smatra da pritom nije dovoljno samo uložiti novac u proizvodnju kao što se trenutno i radi. Treba zaokružiti cijelu priču s praćenjem i pomaganjem brendiranjem i plasmanom na tržište.

Igor Brajdić je pritom ponovo spomenuo temu koja je odnedavno aktualna među pčelarima i medarima, a to su proizvođačke organizacije.
– Kroz okrupnjavanje i proizvođačke organizacije oni mogu aplicirati na različite fondove i ruralni razvoj, a tu je bitna i edukacija koju Grad Bjelovar mora sustavno provoditi kako bi naše poljoprivredne proizvođače pripremio da idu u korak s europskim. Bitno je poticati mala poljoprivredna gospodarstva koja su temelj poljoprivrede, rekao je Igor Brajdić.

S obzirom da je mlijeko specifičan proizvod u odnosu na med, voće i povrće za čiji se zajednički plasman u odgojno-obrazovne ustanove zalažu, i da za njegov plasman postoji shema na državnoj razini koju nitko ne koristi, ostaje nepoznato na koji novi način planiraju potaknuti taj plasman. Ipak, s obzirom da su u pitanju mlade snage sa svijetlom vizijom o razvoju grada pa tako i poljoprivrede našeg kraja, za vjerovati je kako će naći adekvatno rješenje. Pritom se planiraju služiti i primjerom Varaždinske županije koja je sličan projekt provela.

Novi zakon o javnoj nabavi, s kojim su se upoznali, je manje ograničavajući te može uključiti odredbu o javljanju proizvođača s lokalne razine zbog lakše dostupnosti i ažurnosti u slučaju promjena u nabavi. Postoje olakotne zakonske odredbe ali kažu kako dosad nije postojala dobra volja da se na tome poradi, što će Hrebak kao gradonačelnik i Brajdić kao zamjenik gradonačelnika za resor gospodarstva, svakako nastojati promijeniti. Najavljuju kako svoju vjerodostojnost kroz kandidaturu neće ugroziti, već da će voditi konstruktivnu i proaktivnu kampanju koja će se temeljiti na njihovom programu i prijedlozima za nove projekte s ciljem podizanja grada Bjelovara na višu razinu. Pregovori s koalicijskim partnerima su u tijeku, a Hrebak je uvjeren u svoj uspjeh i ulazak u drugi krug izbora.

Svoja uvjerenja temelji na rezultatu s prethodnih parlamentarnih izbora na kojima je ostvario visok broj preferencijalnih glasova.
– Vjerujem kako sam se dosad dokazao i kao saborski zastupnik, a dokazat ću se i kao državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova. Radim na projektima vezanim uz Bjelovarsko-bilogorsku županiju i nastavit ću raditi to i dalje. Ako će građani odlučiti da sam bolji državni tajnik bit ću i dalje državni tajnik, ali ako me izaberu za gradonačelnika Bjelovara sigurno ću znati tu dužnost obnašati časno i odgovorno, poručio je Dario Hrebak.

Povezani članci

newsend_hgk