Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Danas je Svjetski dan nepušenja – Ako razmišljate prestati pušiti – Nije nemoguće! – bjelovar.info

svjetski dan nepušenja

Dosadašnjih godina, Svjetski dan nepušenja 31. 5., obilježavan je raznim aktivnostima ne samo u našoj županiji, već u cijeloj Hrvatskoj. Zbog nastale situacije pandemije koronavirusa, nema  aktivnosti, ali zato ima dobrih tekstova koji vas mogu motivirati na prestanak pušenja. Jedan takav možete pročitati, a nakon toga posvetiti se vlastitom zdravlju!

RAZMIŠLJATE O PRESTANKU PUŠENJA? UZMITE KONTROLU U SVOJE RUKE!

KAD BI VAM NETKO OBEĆAO ZDRAVLJE, VRIJEME I NOVAC, ŠTO BISTE MU REKLI?

Upravo to možete dobiti ako napustite štetnu naviku pušenja cigareta!

Dugi niz godina poznato je da je pušenje ovisnost. Opasnost se krije u tome što je riječ o fizičkoj i psihičkoj ovisnosti. Ova ovisnost se manifestira cijelim setom  tjelesnih, misaonih i ponašajnih reakcija  koja  čine uporabu cigarete važnijom od nekih drugih oblika ponašanja.

Prilikom donošenja odluke o prestanku pušenja preporučljivo je unaprijed napraviti plan koji će sadržavati korake koji će svojim ostvarenjem pomoći u savladavanju eventualnih poteškoća. Svakako bi trebalo predvidjeti I tjelesnu reakciju sustezanja, koja najčešće nije duža od 7 dana. Također, posebnu pažnju treba posvetiti i predviđanju psiholoških poteškoća, odnosno osobito biti pripravan na psihičku komponentu ovisnosti, koja može jako ometati želju za prestankom pušenja!

Krenimo redom:

 1. korak – PRONAĐITE MOTIV ZA PRESTANAK

U posljednja tri mjeseca susreli smo se s pandemijom virusa  Sars Cov-2 i s pitanjem jesu li pušači u većem riziku obolijevanja od Covid-19 infekcije?

Odgovor na to pitanje je DA zato što pušači već imaju oslabljen dišni sustav i  smanjeni kapacitet pluća (što je osobito bitno kod iskorištavanja kisika u tijelu). Pušači češće prinose prste licu tj. ustima u samoj aktivnosti pušenja, te tako lakše prenose virus s ruku ili s potencijalno kontaminirane cigarete.
Pušačima je snižena razina kisika u krvi jer pri pušenju u tijelo unose ugljični monoksid! Stoga, prestanak pušenja uz pojačan unos C-vitamina i antioksidanasa jača vaš imunitet!  ZDRAVA PLUĆA I DIŠNI PUTEVI NEPUŠAČIMA OSIGURAVAJU VEĆU OTPORNOST NA BOLESTI .

Vaše zdravlje trebao bi biti najvažniji motiv za prestanak pušenja!  Osim ovog motiva, sami možete odrediti što Vam je najvažniji razlog za prestanak pušenja!  NEKOGA MOŽE MOTIVIRATI UŠTEDA NOVACA, NEKOGA BRIGA ZA OBITELJ, NEKOGA LAKŠE ZAPOSLENJE….    

 1. korak – ODREDITE DATUM I FIZIČKI SE PRIPREMITE ZA PRESTANAK PUŠENJA

Za dugoročnu uspješnost potrebno se educirati o tome što nas čeka ukoliko odlučimo prestati pušiti.  Fizička se pripremiti možemo na način da svakodnevno uvedemo više kretanja i dovoljnog unosa tekućine, prvenstveno vode. Poželjno je kroz dan popiti 6-8 čaša vode.

Osim toga, preporučuje se odlazak na spavanje uvijek u isto vrijeme kako bismo stvorili zdravu naviku odmaranja svog tijela. U fizičke pripreme možete uključiti i odlazak zubaru, kako biste uklonili zubni kamenac.

Ako pak brinete hoćete li prestankom pušenja dobiti koji suvišni kilogram, savjetujte se sa svojim obiteljskim liječnikom ili nutricionistom o prehrambenim navikama.

Ove pripreme možete zamisliti kao pripreme sportaša koji se sprema za važno sportsko natjecanje.

 1. korak – PSIHIČKI SE PRIPREMITE ZA PRESTANAK PUŠENJA

Što učiniti ako se javi snažna želja za cigaretom?

Snažna želja za cigaretom traje tri minute, nikada dulje. Moguće ju je suzbiti alternativnim, nerizičnim ponašanjima: operite zube, prošećite, istuširajte se, popijte čašu vode, pojedite jabuku ili nekoliko jagoda.

Što učiniti s rukama koje više neće držati cigaretu?

Koje su Vaše uobičajene „zamjenske“ aktivnosti? Npr. što činite s rukama tijekom pauze na poslu? Igrate se s ključevima ili lopticom? Pokušajte izmasirati prste na rukama! Budite kreativni, nađite neku kratku zanimljivu aktivnost.

Kako se oduprijeti porivu za pušenjem u društvu ili tjeskobnim trenucima?

Vrijeme koje ćete uštedjeti prestankom pušenja možete ispuniti nekom novom navikom poput šetanja, kretanja, obrađivanja vrta ili vožnje bicikla te tako strukturirati svoje vrijeme i, barem djelomično, riješiti tjeskobu.

Istraživanja dokazuju kako pušač za pušenje jedne cigarete utroši 7 minuta. Prestankom pušenja uštedom vremena utrošenog na pušenje jedne kutije cigareta dnevno ( dnevno je to 2 sata i 27 minuta) štedimo na godišnjoj razini gotovo 38 dana. GOTOVO CIJELI JEDAN GODIŠNJI ODMOR NA POKLON! 

Važno je i da se suočite se s negativnim činjenicama vezanim uz pušenje: osobe koje puše u prosjeku umiru u 10 godina mlađoj dobi nego nepušači. Pušači stariji od 45 godina, u odnosu na nepušače, imaju u prosjeku trostruko veći rizik za smrt od bilo kojeg  uzroka. Oni koji puše više od 25 cigareta dnevno imaju četverostruko veći rizik za smrt u odnosu na nepušače. Pušenje je povezano s povećanjem rizika obolijevanja od najmanje 30 bolesti, uključujući rak, kroničnu opstruktivnu plućnu bolest (KOPB) i bolesti srca. Motivirajte se da ne budete dio crne statistike!

I za kraj: RAZMISLITE, KAKO BISTE SE NAGRADILI DA USPIJETE PRESTATI PUŠITI?

Izvor informacija: zzjz-zz.hr

Foto: zzjz-zz.hr
Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.