26. listopada 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Damir Malina predstavio kandidaturu za zamjenika župana Češke nacionalne manjine

davor malina 2017

Poznato je kako Bjelovarsko-bilogorska županija ima dva zamjenika župana za nacionalne manjine. Uoči lokalnih izbora, svoju kandidaturu za zamjenika župana za češku nacionalnu manjinu 30. ožujka je u Daruvaru predstavio Damir Malina. Dosadašnji predsjednik Vijeća češke nacionalne manjine BBŽ dosad je već u Koordinaciji Vijeća surađivao sa Županijom, a sada se nada mjestu zamjenika župana za Češku nacionalnu manjinu.

Uvodno se nazočnima o dosadašnjoj suradnji i budućim planovima za suradnju u budućem mandatu obratio aktualni i kandidat za župana Damir Bajs.
– Pred nama su izbori kako za mene tako i za zamjenike za župana. Niz stranaka s kojima sam potpisao Sporazume dosada, odlučili su podržati i Damira Malinu kao zamjenika za Češku nacionalnu manjinu. Time se daje jedna ukupnost poruke da možemo zajedno na izbore i zajedno nakon izbora. Damir Malina predstavljat će Čehe, ali raditi i na ukupnim poslovima Županije. Postoji mogućnost i potreba da on u tome sudjeluje, a ne da obavlja samo dio onih poslova za koje ga vi izabirete. Ovom kandidaturom ima volje i želje napraviti još jedan iskorak. Mislim da on to može napraviti i htio bih da zato bude izabran. Ovim putem apeliram na građane da to prepoznaju. Podržavam ovu kandidaturu, i htio bih da njegov program ostvarimo, ali radimo i iznad toga, poručio je Damir Bajs.

U kandidaturi su Damira Malinu podržali i predsjednik ŽO HNS-a Marijan Dautanac, ispred HSU-a Zlatko Barila, ispred BUZ-a Siniša Glavaš, ispred HSS Braće Radić predsjednik Stanko Grčić, predsjednik ŽO SDP-a Vedran Babić, ispred Nezavisnih seljaka Hrvatske Mato Mlinarić, ali i bivši gradonačelnik Daruvara Dalibor Rohlik i zamjenik župana za Srpsku nacionalnu manjinu Saša Lukić i predstavnici ostalih manjina.

– Hvala svima koji su se danas okupili da mi pruže podršku. Mislim da smo dosad dobro surađivali i pokazali primjer dobro organizirane županije kada su u pitanju nacionalne manjine. Mi smo, kako naš župan voli reći, najmultikulturalnija županija, ali i najljepša županija. Dosad se dolaskom Damira Bajsa na čelo županije puno toga promijenilo, ali nabolje. Župan je pristupačniji za razgovor, i potpomaže nas i odaziva se na naše zahtjeve.

– Što se tiče Češke nacionalne manjine, ona je najjače zastupljena u našoj županiji gdje je od ukupno registrirane 31 udruge u Hrvatskoj, 17 iz naše županije. Ovdje su češke institucije, dvije češke škole po modelu A, dva češka vrtića po modelu A, imamo izdavačku ustanovu Jednota, krovnu udrugu Savez čeha, češku redakciju na Radio Daruvaru, ured saborskog zastupnika za češku manjinu, i na kraju zamjenicu župana za Češku nacionalnu manjinu. Ja sam 24 godine u manjinskom korpusu, od 2013. godine u Vijeću češke nacionalne manjine dok još nismo ni znali što osnivamo. Stalno težim sve većim izazovima. Tu sam se našao jer sam nakon ranjavanja u Domovinskom ratu postao radno nesposoban, i imam vremena baviti se manjinskim poslovima. To rado obavljam uz potporu svoje obitelji. Proteklih godina vratili smo dvojezične natpise i u Statute Općina i Gradova vratili dvojezičnost i korištenje češkog jezika. Nakon Daruvara na red su došli Dežanovac i Grubišno Polje. Idemo korak dalje i prvo što planiramo u narednom razdoblju je realizacija postavljanja naziva svih čeških naselja u Grubišnom Polju i Dežanovcu. Puno nam u poslu pomaže naš saborski zastupnik za Češku nacionalnu manjinu, s kojim imamo odličnu suradnju. Sve što se dosad radilo dobro se radilo, a razlog moje kandidature je što vidim mjesta za daljnji razvoj. Prva stvar za koju ću se boriti je dosljedno provođenje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, zatim Zakon o odgoju i obrazovanju na jeziku i pismu nacionalnih manjina, a potom i pravo na službenu uporabu jezika. Razvoj školstva i obrazovanja bit će primarni sektor. U Daruvaru planiramo dogradnju češke škole i vrtića. Također planiramo se upustiti u obnovu odmarališta u Tkonu, na otoku Pašmanu gdje su Češka škola Daruvar i Češka škola Končanica imale odmaralište i ljetnu školu. Prostor treba obnoviti kako bi ponovo mogao biti u upotrebi za naše učenike, a i da u njemu ugostimo učenike iz Češke u ljetnoj školi. Bitna nam je i ta međunarodna suradnja s češkim regijama koje imamo. Naši češki partneri spremni su nam također pomoći pri ovoj obnovi odmarališta i dogradnji škole. Sutra se susrećemo s njima na Proljetnom sajmu u Gudovcu. Radit ćemo i na opstanku udruga kako bi se stvorio kontinuitet kulturnog bogatstva, a tu ćemo mnogo stvari moći napraviti kroz europske projekte i natječaje raspisane za udruge.

Cilj nam je raditi na poboljšanju kvalitete života svih građana naše županije. Tražit ću pritom pomoć svih vas na terenu, i nikako neću stati nego samo ići naprijed, rekao je Damir Malina, te pozvao birače da podrže Damira Bajsa za župana, i Vedrana Babića za gradonačelnika Daruvara kao osobe s kojima može i planira ostvariti daljnju uspješnu suradnju.

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja
Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.
Autorska prava
Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.
Pravo na prenošenje
Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.
Linkovi na ostale stranice
Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati linkove na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.
Zaštita privatnosti
Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl.
Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.
Prava i obveze korisnika
Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:
•    Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji.
•    Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći.
•    Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima.
•    Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
•    Lažno predstavljanje
•    Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
•    Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima.
Registracija korisnika
Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.
Pravila komentiranja
Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni.
Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Linkovi trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43 000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.