Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Burna rasprava i na temu upravljanja bjelovarskim Domom kulture

gradsko vijece 13 1

Jedna od točki 6. sjednice Gradskog vijeća Grada Bjelovara bila je donošenje Odluke o davanju na upravljanje javne zgrade Doma kulture koja je očekivano izazvala burnu raspravu oko prijedloga da se zgrada s opremom u vlasništvu Grada Bjelovara, daje na upravljanje javnoj ustanovi u kulturi, odnosno Kulturnom i multimedijskom centru Bjelovar, čiji je ravnatelj Denis Hladiš.

Vijećnica stranke CENTAR, Danijela Hajdinjak Prihić na ovu je temu iznijela svoje mišljenje. 

gradsko vijece 11
Danijela Hajdinjak – Prihić (CENTAR)

– Zanima me iz kojeg razloga ste donijeli odluku da to bude baš gospodin Denis Hladiš? Moj osobni dojam je da Zvjezdana Galkowski, ravnateljica Centra za cjeloživotno obrazovanje i kulturu obavlja zaista opsežan posao i mislim da joj je zbog toga trebalo pružiti dodatnu podršku. Naravno, konkretna odluka je na vama, no želim vas pitati, zašto nije bilo javnog natječaja za izbor osobe koja će upravljati Domom kulture? Primjerice, upoznata sam da Grad Split za sve takve stvari uredno raspisuje natječaje. Željela bih znati o kojim  kandidatima je bila riječ i na koji način ste razmišljali. S obzirom da je gospodin Hladiš bio na vašoj izbornoj listi, ponovno dolazimo do nekim potencijalnih političkih konotacija. Nemojte svako moje pitanje shvaćati kao kritiku i provokaciju. Samo vas pitam zašto je donesena takva odluka. Možda bi se na natječaj javili i neki drugi kompetentni Bjelovarčani, a koji točno, ne znam jer nisam vidovita. Ponekad imam osjećaj da kada vam se postavi pitanje koje vam ne odgovara, vi to smatrate osobnim napadom, istaknula je vijećnica.

Odgovorio je gradonačelnik Dario Hrebak.

gradsko vijece 23
Dario Hrebak, gradonačelnik Grada Bjelovara

– Dakle, imali smo dvije opcije, gospođu Galkowski ili gospodina Hladiša. Zajedno sa resornim odjelima Grada Bjelovara razgovarao sam o programima koje nude i provode. Nije mi jasno zašto smo trebali raspisati javni natječaj. Što, da nam se javi neki poduzetnik, pa da on vodi Dom kulture? Ne razumijem. Nisam siguran da imamo zakonsko uporište za raspisivanje javnog natječaja. Vaše pitanje ne shvaćam kao napad, već mislim da konstruktivno razgovaramo i raspravljamo. Ispada da smo trebali raspisati javni natječaj, da bi se na njega primjerice javila, ne znam, možda tvrtka Kudumija trade ili Kronospan. Zaista ne razumijem, rekao je

 Na poziv gradonačelnika, u raspravu se uključila i Željka Vizi. 

gradsko vijece 34
Željka Vizi, voditeljica Odsjeka za naplatu i pravne poslove u Gradu Bjelovaru

– Moramo raspraviti jednu stvar. Da li je pitanje vijećnice postavljeno da način, zašto Grad Bjelovar nije raspisao natječaj za ravnatelja koji će upravljati Domom kulture? Ova odluka je vlasničkog tipa. Grad Bjelovar kao vlasnik odlučuje da jedan oblik raspolaganja nekretninom daje ustanovi u kulturi, a to je Kulturni i multimedijalni centar Bjelovar. Dakle, ne radi se o izboru ravnatelja jedne ili druge ustanove, već o izboru ustanove u kulturi koja je za to osnovana. Dom kulture prema svojem statutu ispunjava uvjete prema djelatnosti. U ovoj priči se ne radi o gospodinu Hladišu i gospođi Galkowski, već ustanovi u kulturi koja ispunjava sve uvjete za provedbu određenih programa, pojasnila je Željka Vizi, voditeljica Odsjeka za naplatu i pravne poslove. 

Iz perspektive nekadašnje zamjenice gradonačelnika, svoje viđenje je dala i vijećnica Jasna Višnjević (HNS). 

gradsko vijece 26
Jasna Višnjević (HNS)

– Mislim da razgovaramo u dva smjera. Vijećnica Hajdinjak – Prihić smatra da svaka ustanova u kulturi može i mora raspisati natječaj za imenovanje ravnatelja. I to je sasvim u redu. Mi smo uvijek raspisivali javne natječaje kada su se birali ravnatelji pojedinih ustanova, kao što su osnovne škole, kulturni centri, muzej i slično. Situacija o kojoj sada govorimo je drugačija, specifičnija. Dakle, u fokusu nije izbor novog ravnatelja, već to da je Grad Bjelovar odlučio da se zbog programskog dijela Dom kulture poveže sa Kulturnim i multimedijskim centrom. I ja smatram da se možda taj segment trebao dodijeliti gospođi Galkowski jer sam sigurna da bi ona u tom poslu bila jako dobra. No, gledajući realno i racionalno, odluka od strane gradonačelnika je donesena na logičan način, pojasnila je vijećnica Višnjević. 

 Za riječ se ponovno javio bjelovarski gradonačelnik.

gradsko vijece 36
Dario Hrebak, gradonačelnik Grada Bjelovara

– Naravno, mi smo mogli osnovati i treću ustanovu, ali to nismo željeli. Birali smo između CUK-a i KUC-a, a prevladale su nijanse i izbor je na kraju pao na kino. Iz gradskih službi su mi rekli da je bolje odabrati našu ustanovu koja se financira sto posto, jer je tako pravilnije i jednostavnije. Da smo odabrali Zvjezdanu Galkowski, mogli ste mi reći da je to onda bio dogovor između HSLS-a i HDZ-a, jer je ona član HDZ-a, zaključio je Dario Hrebak.

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.