Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

BUDUĆNOST JE NA JAKIM I SPOSOBNIM ŽENAMA

2019 demokrati bjelovar 15

U prostorijama stranke Demokrati u ponedjeljak 4. ožujka održana je tiskovna konferencija uoči Dana žena. Tema tiskovne konferencije bila su jednaka prava žena u našem društvu, u sklopu kojih je bilo govora i o Prijedlogu Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, a potpredsjednica Demokrata i dožupanica Bojana Hribljan predstavila je i kandidatkinju Amsterdamske koalicije za EU parlament dr.sc. Marinu Gradišer.

– Demokrati se kao stranka zalažu upravo za to da žena ima jednaka prava u društvu, i jednaka prava na rad. Danas je prvenstveno evidentna podzastupljenost žena u politici u Hrvatskoj, gdje smo sa sramotnih 19% iza Iraka, Ruande i Afganistana. Demokrati žele osnažiti položaj žene u društvu, i izborit ćemo se za to jer žene su sposobne, žele raditi, žele imati svoja prava, slobodu, pravo odlučivanja o rađanju a to mogu samo ako im se omogući da rade pola radnog vremena kad imaju malu djecu, i da ne gube radna mjesta jer su stalno primane na ugovore na određeno radno vrijeme. Apsolutna je ucjena da žena danas mora birati želi li raditi ili želi li rađati. To je nedopustivo. Prije svega Demokrati su predložili izmjenu 40 godina starog zakona kojim bi se poštivalo pravo žene na odluku da li želi rađati. Ono na što smo se pritom prvenstveno osvrnuli je da je priziv savjesti pravo svakog liječnika, ali potrebno je u tom slučaju u svakoj zdravstvenoj ustanovi osigurati liječnika koji se na to neće pozvati kako bi žena mogla sama odlučiti, poručila je Bojana Hribljan.

2019 demokrati bjelovar 7

Hribljan je također napomenula kako je stranka Demokrati stranka koju krasi velik broj žena, koje se svojim radom i zalaganjem bore za svoje mjesto u društvo. Posebno je naglasila kako upravo stoga njima ne trebaju kvote i garancije društva, već da će se žene svojom sposobnošću i vrijednim radom za to same izboriti. Kao primjer tome daje to što nisu na listu za Europski parlament stavili predsjednika stranke Miranda Mrsića, već političkoj javnosti nepoznatu, vrijednu i sposobnu ženu, doktoricu Marinu Gradišer. Ona je lice Hrvatske kakvu Demokrati žele, dodala je Bojana Hribljan.

Marina Gradišer je endokrinologinja koja radi u županijskoj bolnici u Čakovcu. Već gotovo 20 godina je u medicini, a politici je pristupila na odaziv kolege Mrsića.

 

– Rekla sam sama sebi da mi je ovo šansa da ne ostanem pasivna i da ne idem linijom manjeg otpora, već da budem hrabra i da se aktiviram i dam svoj lik i djelo u ime svih onih mladih ljudi koji su nažalost toliko izgubili vjeru u ovaj sustav da su radije otišli iz države za boljim životom. Nezadovoljna sam stupnjem tolerancije, stupnjem pravde i stupnjem demokracije u Hrvatskoj. Zalagat ću se i štititi u Europskom parlamentu prvenstveno sva prava građanki i građana Republike Hrvatske. Želim Europu jednakih šansi gdje ćemo svi imati jednake mogućnosti bez obzira na to iz koje regije i države dolazimo, rekla je Marina Gradišer, poručivši kako Hrvatska još uvijek nije postala ravnopravna članica Europske unije.

Poticanje kompetencije, znanja i izvrsnosti i stvaranje uvjeta za mlade da žele ostati u Hrvatskoj su nit vodilja zbog koje je se odlučila na kandidaciju. Davši za primjer svoju ustanovu, govori kako je u proteklih nekoliko godina iz nje otišlo dvanaest izvrsnih liječnika koji su u naponu snage a zemlje koje su ih dobile nisu u njih ništa morale uložiti da bi ih dobile.

– Želim Hrvatsku koja brine o svojim građanima, da oni ne moraju odlaziti i zasnivati svoje obitelji izvan naše države. Kucnuo je čas da vrijednosti Europske unije konačno uđu i u Hrvatsku. Pritom ću se svim silama zalagati za ravnopravnost žena na tržištu radne snage. Uvriježeni stereotipi o manjoj vrijednosti žena moraju se razbiti, da je žena manje vrijedna ili da nije za neke poslove. I sama sam se na početku specijalizacije s tim susretala, uvijek su neke specijalizacije bile rezervirane više za muške specijalizante. Žene su dolazile na razgovor i prvo pitanje koje im se postavlja je kad planiraju porodiljni dopust. Taj stakleni strop Hrvatske i Europe mora se razbiti. Nadalje, ne želim biti zastupnica koja će slijepo slušati odredbe Europske unije, već ću slušati želje i potrebe hrvatskih građana, poručila je Marina Gradišer.

Sa Zakonom o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece se slaže i podržava ga. Napomenula je kako je Zakon iz ’78. prestar i njime Hrvatska jedina uz Sloveniju ostaje zemlja u kojoj je prekid trudnoće moguć do 10. tjedna i to ne određivanjem prema gestacijskoj dobi što je potpuno neadekvatno jer je začeće individualno kod žene i ne događa se kod svih u isto vrijeme.

– Ultrazvuk je jedina pouzdana metoda kojom se može odrediti stvarna dužina trudnoće, odnosno gestacijska dob, i sa svog stručnog i profesionalnog stajališta smatram da je prijedlog zakona dobar i da bi ga trebalo prihvatiti. Također poštujem priziv savjesti ali potrebno je tada osigurati liječnika koji se neće pozvati na to, zaključila je Marina Gradišer.

Na kraju tiskovne konferencije Bojana Hribljan je konstatirala kako je zemlja u kojoj žena ima pravo odlučivati sama o poslu i rađanju zemlja iz koje se ne odlazi, a kada je žena primorana odlučivati o tome i otići za njom odlazi cijela porodica zbog čega je naša demografska slika danas takva kakva je.

– Ženi treba poboljšati položaj u društvu, dati joj sigurnost da radi i rađa, i riješit ćemo demografsku sliku Hrvatske. Ovim putem čestitam ženama Dan žena, i poručujem im da su dovoljno snažne. Sposobne su i mogu, i izborit će se za bolju Hrvatsku. Budućnost naše Hrvatske je isključivo na jakim i sposobnim ženama, dodala je Bojana Hribljan.

 • 2019_demokrati_bjelovar_9
 • 2019_demokrati_bjelovar_15
 • 2019_demokrati_bjelovar_23

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.