28. listopada 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Broj nezaposlenih nastavlja padati u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

2020 7 14 zavod

Krajem prošlog mjeseca, Hrvatski zavod za zapošljavanje PU Bjelovar imao je registriranih 3 680 nezaposlenih osoba. U usporedbi s prethodnim mjesecom broj nezaposlenih manji je za 9,5 posto ili 385 osoba, a u odnosu na svibanj prošle godine, manji je za 21,2 posto, odnosno 990 osoba. Udio nezaposlenih na području Bjelovarsko – bilogorske županije u nezaposlenosti Republike Hrvatske u svibnju 2021. godine je 2,7 posto. 

Od ukupnog broja nezaposlenih u svibnju 2021. bila su 1 773 nezaposlena muškarca ili 48,2 posto i 1 907 nezaposlenih žena ili 51,8 posto. U usporedbi s prethodnim mjesecom, broj nezaposlenih muškaraca smanjen je za 7,8 posto, a žena za 11,0 posto. U odnosu na svibanj prošle godine, broj nezaposlenih muškaraca smanjen je za 17,4 posto, a žena za 9,3 posto.  

U obrazovnoj strukturi nezaposlenih najbrojnije su bile osobe sa završenom srednjom školom za zanimanja u trajanju do tri godine i školom za KV i VKV radnike, njih 1 202 ili 32,6 posto, nakon kojih slijede osobe sa završenom osnovnom školom, njih 920 ili 25,0 posto, osobe sa završenom srednjom školom za zanimanja u trajanju od četiri i više godina i gimnazijom, njih 862 ili 23,4 posto, osobe bez škole i s nezavršenom osnovnom školom, njih 415 ili 11,3 posto, osobe s prvim stupnjem fakulteta, višom školom i stručnim studijem, njih 154 ili 4,2 posto te osobe sa završenim fakultetom i akademijom, njih ukupno 127 ili 3,5 posto.

U skupini nezaposlenih osoba u svibnju 2021. bilo je 216 osoba od 15 do 19 godina, 525 od 20 do 24 godine, 383 od 25 do 29 godina, 323 od 30 do 34 godine, 329 od 35 do 39 godina, 350 od 40 do 44 godine, 355 od 45 do 49 godina, 407 od 50 do 54 godine, 510 od 55 do 59 godina i 282 osoba u dobi od 60 i više godina. 

Krajem svibnja 2021. godine najveći apsolutni broj nezaposlenih osoba zabilježen je u Ispostavi Bjelovar, 1 790 osoba ili 48,6 posto, zatim u Ispostavi Daruvar, 666 osoba ili 18,1 posto, Ispostavi Garešnica, njih 543 ili 14,8 posto, Ispostavi Grubišno Polje, 373 osoba ili 10,1 posto te Ispostavi Čazma, 308 osoba ili 8,4 posto. 

U odnosu na prethodni mjesec, u svibnju 2021. godine evidentirana je nezaposlenost smanjena u svim ispostavama i to u Ispostavi Bjelovar za 152 osobe, u Ispostavi Daruvar za 88 osoba, u Ispostavi Garešnica za 67 osoba, u Ispostavi Grubišno Polje za 59 osoba te u Ispostavi Čazma za 19 osoba.

U usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, evidentirana je nezaposlenost smanjena u svim ispostavama, a najviše u Ispostavi Bjelovar za 403 osobe, zatim u Ispostavi Daruvar za 255 osoba, u Ispostavi Grubišno Polje za 123 osobe, u Ispostavi Garešnica za 118 osoba te naposljetku u Ispostavi Čazma za 91 osobu.

U svibnju 2021. godine novčanu naknadu je koristilo 580 nezaposlenih osoba ili 15,8 posto od ukupnog broja nezaposlenih. Broj korisnika novčane naknade smanjio se za 36 osoba ili 5,8 posto u odnosu na prethodni mjesec. U odnosu na svibanj prošle godine, broj korisnika novčane naknade smanjio se za 463 osobe ili 44,4 posto. 

Ukupno je tijekom svibnja 2021. godine iz evidencije nezaposlenih izašlo 708 osoba. Od toga je zaposleno 611 osoba i to njih 581 na temelju zasnivanja radnoga odnosa te 30 osoba na temelju drugih poslovnih aktivnosti, kao što su registriranje trgovačkog društva ili obrta, rad na ugovor o djelu i sl. Evidentirano zapošljavanje temeljem zasnivanja radnoga odnosa najčešće se realiziralo u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane ( 112 osoba ili 19,3 osoba ), prerađivačkoj industriji ( 88 osoba ili 15,1 posto ), javnoj upravi i obrani, obveznom socijalnom osiguranju kao što su projekt “Zaželi” i javni radovi ( 68 osoba ili 11,7 posto ) te djelatnostima zdravstvene zaštite i socijalne skrbi ( 61 osoba ili 10,5 posto. 

Gledano po ispostavama, temeljem radnog odnosa najveći je broj zaposlenih s evidencije Ispostave Bjelovar ( 248 osoba ili 42,7 posto ), a zatim iz Ispostave Daruvar ( 119 osoba ili 20,5 posto ), Ispostave Garešnica ( 97 osoba ili 16,7 posto ), Ispostave Grubišno Polje ( 70 osoba ili 12,0 posto ) te Ispostave Čazma ( 47 osoba ili 8,1 posto ). Istodobno je u svibnju ove godine iz evidencije nezaposlenih zbog ostalih razloga sukladno Zakonu izašlo 97 osoba.  

Tijekom svibnja 2021. godine u evidenciju nezaposlenih novoprijavljene su ukupno 323 osobe, što je za 0,6 posto ili dvije osobe manje nego u svibnju 2020. godine te 17,6 posto ili 69 osobe manje u odnosu na prethodni mjesec. Ukupno 217 osoba je izravno iz radnog odnosa, 99 osoba zbog neaktivnosti, četiri osobe iz redovitog školovanja, dvije osobe iz individualne poljoprivrede i jedna osoba iz drugog oblika rada. S obzirom na djelatnost prethodnoga zaposlenja, izravno iz radnog odnosa, najviše ih je došlo iz prerađivačke industrije ( 54 osobe ili 24,9 posto ), trgovina na veliko i na malo,  popravka motornih vozila i motocikala ( 32 osobe ili 14,7 posto ) te djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi ( 23 osobe ili 10,6 posto ). Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja
Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.
Autorska prava
Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.
Pravo na prenošenje
Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.
Linkovi na ostale stranice
Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati linkove na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.
Zaštita privatnosti
Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl.
Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.
Prava i obveze korisnika
Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:
•    Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji.
•    Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći.
•    Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima.
•    Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
•    Lažno predstavljanje
•    Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
•    Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima.
Registracija korisnika
Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.
Pravila komentiranja
Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni.
Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Linkovi trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43 000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.