Crosst.hr

Breithorn-četiritisućnjak na švicarsko-talijanskoj granici

Ekipa za Breithorn

Kroz mjesec travanj, kao i cijelu prvu četvrtinu 2017. godine, vremenske prilike bile su jako nestabilne. U siječnju smo  odgodili turni uspon na Breithorn. Produženi prvomajski vikend nova je prilika ali ništa se ne zna do zadnjeg trena. Neizvjesnost se uvukla i u zadnji tjedan travnja – izmjenjuju se kiša i sunce – u Alpama obilni snijeg. Sredina je tjedna a još nema nikakve informacije od našeg vodiča Mladena.

Već vrtim u glavi gdje ću ako nam Alpe ne otvore vrata. Ne želim da  propadnu tri dana! Misli su mi zbrkane – ništa me u ovom trenutku ne privlači kao Alpe na turnim skijama. Breithorn je baš uspon po mjeri, tehnički nezahtjevan za cepin i dereze, ali savršen za turnog skijaša. E-mail s planom ture riješio je sve dvojbe. Idemo !

Breithorn je trikilometarski skalnati i ledeni zid na granici Italije i Švicarske, a spada u Vališke ili kako ih Talijani zovu Peninske Alpe. Sastoji se od 5 vrhova viših od 4000 metara. Najviši vrh Breithorn (4164 m), cilj našeg uspona  nalazi se na zapadnom dijelu grebena. Dalje se po grebenu može nastaviti preko sedla do Srednjeg vrha (4159 m) te dalje preko zahtjevnih Breithornovih blizanaca (Zapadni (4139 m) i Istočni (4106 m) do naistočnijeg  vrha Roccia Nera (4075 m). Vrhovima se pristupiti može s švicarske strane žičarom iz Zermatta do Malog Matterhorna odakle do vrha treba oko sat i pol hoda. Mi smo ovaj put odabrali pristup s talijanske strane iz mjesta Breuil  Cervinia.

U dva automobila natiskalo se šestoro koprivničkih i troje bjelovarskih  visokogoraca željnih bijelih alpskih prostranstava i vrhova. Najbrža ruta za putovanje ide autocestom  kroz Sloveniju i sjevernu Italiju  preko Venecije i Milana.  Za divno čudo na milanskoj zaobilaznici nismo uletjeli u gužvu! S autoceste silazimo u mjestu St. Vincent Chatillion i upućujemo se preko Valtournenchea, gdje smo smješteni, direktno u Breuil Cerviniju. Dovoljno smo rano stigli te smo  popodne iskoristitili za obilazak  svojevrsnog „talijanskog Zermatta“.

Breuil Cervinia je turističko naselje na 2050 metara nadmorske visine, središte eltnog zimskog turizma – Zermatt na talijanski način. Nakon obilaska Cervinie  spustili  smo se u 10-tak kilometara udaljeno naselje  Valtournenche  na 1500 metara u naš prekrasni hotel Millefiori. Još je bilo vremena i za saunu i pripremu oprema za sutrašnji uspon.  Ekipa je različita i po iskustvima u visokogorju ali i po izboru načina penjanja vrha – trojica idemo na turnim skijama, petoro na krpljama, a jedan s derezama.

Kombinacijom žičara uz tri presjedanja dižemo se  iz  Cervinie na plato Testa Grigia na 3480 metara odakle započinjemo uspon na vrh.  Ispred Refugio Guide del Cervino stavljamo svako svoju opremu te nakon zajedničke fotografije krećemo na uspon. Gornji dio žičare u početku je skijalište preko kojeg dolazimo do platoa Rosa. Dalje kroz snježno bespuće  do Breithorn platoa.

Prekrasan je sunčan dan pa nema žurbe, posebno za nas skijaše koji ne moramo uloviti  zadnju žicu, jer se spuštamo skijama do Cervinie. Vidici pucaju na sve strane, a najviše na čuveni Matterhorn koji se  svih kuteva tokom cijelog uspona i silaska. Nalazimo se u snježnom carstvu. Sve je prepuno skijaša i planinara – ipak je produženi prvomajski vikend. Vidici su gotovo nestvarni. Razmišljam o tome koliko je prekrasno po suncu i lijepom vremenu  toliko je sigurno jezivo u tom prostranstvu ostati u magli i lošem vremenu.

Nemam nikakvih  problema s visinom ali ipak moram raditi kratke pauze nakon svakih dvadeset-trideset koraka. Kad stanem gledam uokolo i zahvaljujem Bogu na lijepom vremenu i krasnoj planini. Većina  planinara hoda na turnim skijama, i većina je brža od nas. Gledao sam i po Austriji na usponu na Hoher Sonnblick  domaće planinare  koji žive sa skijama i na skijama kako brzo i elegantno penju u njima. Naša turna sezona koja se sastoji  od 1-2  turna uspona godišnje nije dovoljna da budemo brzi kao oni kojima je to gotovo svakodnevnica.

Južna padina Breithorna umjereno  je strma, najviše do 45 stupnjeva u vršnom dijelu prije  širokog hrpta kojim se dolazi na vrh.  Šestoro od devetero visokogoraca iz naše ekipe osjetilo je slast i vidike sa samoga vrha. Naš vodič Mladen mi govori kako je on prvi član HPD-a  „Bilo“ iz Koprivnica koji je turnim skijama popeo četiritisućnjak. Tek tad mi postaje jasno da sam to ja isto u  HPD-u „Bilogora“ . Još nije kraj ture – čeka nas još dugo spuštanje s planine u podnožje !

S vrha se zahvaljujući lijepom vremenu, osim na Matterhorn, pružao nezaboravan pogled i na ostale kraljeve Alpa poput Mont Blanca, Monte Rose, Lyscama, vrhove Castora i Poluxa. Imali smo bijeli komad Italije, Švicarske i Francuske na dlanu. Nakon toga slijedilo je spuštanje na 2050 metara, prvo  neuređenom stazom po padini Breithorna, a nakon toga skijaškim stazama, po gustoj magli koja se odjednom stvorila.

Samo nam je nedostajala magla ! Kao da nismo već dovoljno umorni – čekalo nas je novo iskušenje. Na trenutke je magla toliko gusta da gubim orjentaciju na koju stranu je nagnuta padina i kad trebam skretati. Mislio sam biti će bolje ako skinem naočale – ne pomaže – još je gore. Samo nam još treba da skrenemo sa staze broj 7 koja vodi u Cerviniu ! Bilo je samo pitanje trenutka kad će se to dogoditi.

U igru su se umiješali i ratraci koji već uređuju staze. Iz kabine nam pokazuju da skrenemo ulijevo –  valjda oni znaju. Uočavamo tablu s brojem staze i shvaćamo da više  nismo na stazi 7. Mladen pokazuje da stanemo te vadi plan staza. Sve je u redu ovim kratkim dijelom uskoro se vraćamo na našu sedmicu. Odahnuli smo ! Nemamo previše snage i volje da se još moramo vraćati i tražiti prolaz prema Cervini.

U donjem dijelu magla pomalo popušta, već vidimo desetak metara, ali popustila je i tvrdoća snijega. Srećom – stigli smo. Noge  mi se pomalo tresu od napora ali  sam radostan što smo  stigli u komadu. Sad već možemo početi razmišljati o tome kako smo prvi planinari u svojim društvima koji su se popeli i spustili s jednog četiritisućnjaka.

Tekst: Željko Vinković

 • Ekipa za Breithorn
 • Spuštanje strmom padinom Breithorna
 • U bjelini Alpi
 • Uspon na Breithorn
 • Uspon na Turnim skijama
 • Uspon s pogledom na Matterhorn

 

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.