Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Božićna poruka biskupa bjelovarsko-križevačkog Vjekoslava Huzjaka: Poruka vjernicima i ljudima dobre volje

2017 biskupcestitka 11

BOŽIĆ 2017.

Mons. dr. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački u utorak, 19. prosinca, uputio je tradicionalnu božićnu poruku vjernicima i ljudima dobre volje.

 

„Kad se Isus rodio u Betlehemu judejskome u dane Heroda kralja, gle, mudraci se s Istoka pojaviše u Jeruzalemu raspitujući se: «Gdje je taj novorođeni kralj židovski? Vidjesmo gdje izlazi zvijezda njegova pa mu se dođosmo pokloniti».“ (Mt 2, 1-2)

           Predraga braćo i sestre u Kristu Isusu!

Mudraci, najučeniji ljudi svoga vremena, znali su prepoznati znak koji ih je vodio na daleki put kako bi se poklonili Onome kojega je Bog poslao spasiti i otkupiti svijet. U želji mudraca da se poklone novorođenom kralju židovskome, otkrivamo otvorenost srca i uma za Božje stvarnosti, za onu najdublju povezanost Boga i čovjeka koja je ostvarena već u trenutku stvaranja svijeta i čovjeka. Taj čovjekov najintimniji pečat omogućuje mu da u svakom vremenu i prostoru prepoznaje prisutnost Božju koja uvijek traži čovjekovo dobro i spas. Rođenje Isusovo u jaslama, na rubu svega što čovjek živi i očekuje od života, daleko od svih oblika ljudske oholosti i pohlepe za moći i slavom, vrlo je jasan znak da je u božićnom otajstvu Bog došao tražiti čovjeka radi onoga što čovjek jest, a ne radi onoga što čovjek ima. Mudraci su pouka svim vremenima da je ponizni stav pred Bogom početak one mudrosti i znanja koje svijet može voditi putem boljitka i istinskoga napretka. Tek s Bogom čovjek može iskoristiti sve svoje mogućnosti u skladu sa sobom, s drugima oko sebe i s prirodom koja ga okružuje. Jer Isus u jaslama nenametljivo i tiho, ali vrlo jasno i snažno čovjeka potiče na izgradnju odnosa u društvu koji su skladni, koji ne podliježu isključivo interesima pojedinaca ili skupina, koji se ne služe nasiljem i brutalnošću da bi postigli svoj cilj. Svojim skromnim ulaskom u svijet Novorođeni Spasitelj zove čovjeka da mu u svom poklonstvu izrazi udivljenje i zahvalnost što ga On vodi putevima istinskoga ostvarenja cjelovitoga čovjeka, zadovoljnog i sretnog što može svoj dar života živjeti u punini i tim darom obogaćivati druge. On nas uči da u svakom čovjeku, bilo tko i kakav on bio, prepoznajemo onaj trag božanskoga koji nas sve povezuje u jedno. Upravo zato nam je Božić tako bliz i tako dragi blagdan jer nas sve dotiče svojom toplinom i ljupkošću.

Zato, kad razmišljamo o našem vremenu i prostoru u kojem mi idemo ususret Bogočovjeku rođenom za nas u Betlehemu, ne bismo smjeli podleći napasti samo izvanjskoga slavlja. U tom nam se vidu nude blještavilo i ludilo kupovanja i trošenja, što je omiljela medijska tema, što u mnogim srcima i dušama zasjenjuje pravi sadržaj blagdana. S druge strane ne bismo se smjeli zaustaviti samo na lijepim ganućima i osjećajima, a da nas Božić ne dotakne i ne pokrene u istinskom otvaranju srca i uma Bogu i bratu čovjeku.

I kupovina povezana s darivanjem, i običaji koji nas ispunjaju toplinom i radošću, sastavni su dio božićnoga slavlja. No ono što je bit božićnoga slavlja susret je sa živim Bogom koji u obličju novorođenoga djeteta dolazi k nama. Taj susret ishodište je obnovljenoga čovjeka u snazi Božje ljubavi i milosti. Upravo su to tražili mudraci s Istoka. Ali to je također nasušna potreba našega vremena, suvremenoga svijeta i društva u kojem živimo. Jedino putevi koji čovjeka današnjice vode do poklona Onome koji spašava čovjeka, a to je Isus Krist, pravi su putevi. Sve ostalo je stranputica koja nudi čovjeku lažnu veličinu, krive i nepotpune vrijednosti i konačno ga vodi u propast i samouništenje. Čovjek odvojen od Boga i u vječitom sukobu s bližnjim, konačno i sa samim sobom, nije kadar mijenjati svijet i društvo na bolje i pobrinuti se za sigurniju budućnost generacijama koje dolaze.

Svjedoci smo danas kako se nameću razne nove ideologije koje razumijevanje čovjeka i svijeta, osobito obitelji, žele potpuno odvojiti od Boga. Onima koji to čine nije stalo niti do čovjeka, niti do njegove budućnosti. Oni nastoje zatvoriti čovjeka u samodostatnost, sebičnost i pohlepu te na taj način oduzimaju čovjeku bilo kakovu nadu ovdje na zemlji, a da ne govorimo o vječnosti. Njih ne zanima niti demografsko pitanje hrvatskoga naroda, niti odgoj i obrazovanje djece i mladih, niti izgrađivanje Hrvatske s mladim, osposobljenim ljudima koje olako upućuju na iseljavanje, niti pitanje hrvatskoga kulturnoga identiteta povezanog s domoljubljem i još mnogo toga.

Duboko svjesni situacije u kojoj se nalazimo kao pojedinci i kao društvo u cjelini, slavimo Božić kao blagdan koji svakoga kršćanina, ali i svakoga čovjeka dobre volje, poziva na istinski susret s Bogom i bližnjim. Pri tome ne smijemo zaboraviti da taj susret sadrži u sebi dimenziju zajedništva i općega dobra koja nas obvezuje na zauzetost u promicanju ovih vrednota bez kojih nema budućnosti niti Crkve, niti Domovine niti naroda koji u njoj živi.

Zato vas sve pozivam da se pokrenemo i krenemo na put koji nas vodi do betlehemske skromne štalice kako bismo se poklonili našemu Bogu i Spasitelju Isusu Kristu, i to svi: i mali i veliki, i bogati i siromašni, i učeni i neuki, i zdravi i bolesni, i radosni i tužni, puni nade i beznadni, i sigurni i očajni… Krist Gospodin, naš Novorođeni Kralj ima riječ ohrabrenja i utjehe za svakoga od nas. On nam nudi svoju Bogočovječnost da u njezinu svjetlu izgrađujemo svoju ljudskost koja je kadra cijeniti i poštivati svakoga čovjeka i pružati mu ruku na zajedničkom putu prema vječnom susretu s našim nebeskim Ocem.

U tom duhu svim kršćanima, kao i svim ljudima dobre volje, želim blagoslovljen Božić te mirom i radošću ispunjenu novu 2018. godinu.

 

†Vjekoslav Huzjak

biskup bjelovarsko-križevački

2017 biskupcestitka 7

Cijelu Božićnu poruku biskupa Vjekoslava Huzjaka možete i poslušati.

___________________________________________________________________

 

Pročitajte još

1 komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.