24. listopada 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Bojana Hribljan upozorila da je održiva mobilnost u Bjelovaru ‘MRTVO SLOVO NA PAPIRU’

2021 01 12 bojana hribljan 28

Vezano uz održivu mobilnost u Bjelovaru i rješavanje nagomilanih prometnih problema, reagirala je predsjednica Demokrata Bjelovarsko-bilogorske županije, Bojana Hribljan.

Službeno priopćenje donosimo u cijelosti.

Kao i dosta danih obećanja i ono o vrlo važnoj održivoj mobilnosti i rješavanju nagomilanih prometnih problema u Bjelovaru, ostalo je samo mrtvo slovo na papiru. A koliko je to zapravo važno, podsjetimo se stalno i to nimalo ugodno, u vremena kada se stvaraju posebne gužve, kao primjerice za Uskrs. Preživjeli smo mi i te ovogodišnje blagdanske gužve, ali uz stalne, rastuće frustracije, ljutnje, ali i pokoje svađe svih sudionika u prometu. I to sve zbog neriješene prometne regulacije u našem gradu! Očekivano znamo da će u takve dane biti puno automobila, dostavnih vozila, koji hrle prema trgovačkim centrima ili Gradskoj tržnici, ali i biciklista, pogotovo onih hrabrih ali i nesigurnih biciklista te pješaka, koji nemaju pravilno napravljene i jasno označene staze da se zna tko, gdje i što može i smije koristiti. A sve to uopće ne mora biti tako i ne mora biti dodatne nervoze te takvih prometnih čepova u dane kada bi nam blagdani trebali biti veseli i lijepi. Sve se to događa zbog nedostatka vizije, provedbe, nesposobnosti gradske vlasti i gomile obećanih, a neispunjenih planova, koji mogu poboljšati tu situaciju, a koji su k tome već davno napravljeni i plaćeni! I umjesto da osiguraju bolje funkcioniranje grada, oni stoje u nečijim ladicama i skupljaju prašinu.. i to skupu prašinu, koju na više načina plaćamo svi mi – kroz loše funkcioniranje gradskog prometa u vrijeme velikih gužvi, u potrošenom novcu, što ne bi bilo sporno da je sadašnja gradska vlast Bjelovara provela te preporuke prometnih stručnjaka te zbog toga rušenju, a ne unapređenju kvalitete života.

Podsjećam, svi smo mi za „Plan održive mobilnosti grada“, početkom 2019. godine platili Fakultetu prometnih znanosti čak 165.000 kn. Plan je napravljen i u šturim, kratkim crtama, prezentiran javnosti. Na papiru i u planu predviđene su mjere optimizacije prometa motornih vozila, unapređenje pješačkog i biciklističkog prometa, unapređenje prijevoza putnika električnim javnim prijevozom, dana je i strategija pametnog upravljanja prometnim tokovima te je predviđena i izgradnja još podzemnih garaža. Tada je istaknuto da prije svega treba mijenjati navike građana kako se ne bi automobili parkirali u najužem centru grada i da građane treba poticati i usmjeravati na češće korištenje bicikala. I od donošenja toga plana prošle su dvije godine, a da nije napravljeno gotovo ništa, a svakako nije poboljšana prometna mobilnost koja je i unatoč manjem prometu zbog korone, iznimno loša.

Bit ću konkretna… Raskrižje Mihanovićeve i Franjevačke ulice, kod bolnice i dalje nije protočno, oko Gradske tržnice stalno je gužva – posebno četvrtkom i subotom, a centar grada zakrčen je parkiranim automobilima i to vrlo često i nepropisno parkiranima. Pravilno uređene biciklističke i pješačke staze gotovo ne postoje i/ili su u lošem stanju, pa je gotovo hrabrost voziti se biciklom ili pješačiti, jer se ne zna tko bi zbog neuređenih staza trebao biti oprezniji, biciklisti ili pješaci. A plan o električnom javnom prijevozu spada u sferu znanstveno fantastičnih filmova.  

Naravno da sam svjesna da je nemoguće brzo i jeftino poboljšati promet u gradu, ali moglo se puno više. Već samom novom regulacijom prometa može se zabraniti parkiranje i promet oko gradskog parka. Jednostavno, jeftino i brzo može se proširiti pješačka zona od samog Korza sve do Trga Stjepana Radića, a nekim oblikom javnog-privatnog partnerstva mogu se napraviti podzemne garaže ispod Gradske tržnice ili kraj Bolnice, naravno prema savjetima prometnih stručnjaka i arhitekata. I to ne kao izdvojena rješenja za te dijelove grada, nego kroz ukupnu viziju razvoja grada koja nedostaje.

Ukratko, plan održive mobilnosti grada Bjelovara, koji je plaćen i napravljen kako bi se promet, sigurnost i kvaliteta života u gradu povećala, ponovno je samo ostao još jedan veliki plan. Istodobno, grad smo s gomilom neriješenih prometnih problema od kojih sam izdvojila samo neke i jedan od rijetkih gradova u kojima kroz sam centar grada nesmetano voze teretna vozila i koji je nakrcan parkiranim automobilima. Također, čak i ono što je napravljeno kao pozitivan iskorak, poput punionica za električne automobile, napravljeno je bez jasne šire vizije, pa stoje uglavnom neiskorištene, osim što je njihova izgradnja poslužila za povlačenje sredstava iz EU.

Čak i one rado viđene, a sada povećane predizborne aktivnosti poput krpanja rupa i asfaltiranja, doživjele su fijasko kada se radi o ulici u Trojstvenom Markovcu koja je ostala puna rupa jer je sad takva izrovana ipak došla pod upravu Županijskih cesta. I to sve po principu – brigo moja pređi na drugoga!

Kada pogledamo sve to, shvatimo da se sve radi stihijski, bez plana i provedbenih programa, a što je najgore, bez vizije razvoja grada u kojem bi trebalo biti ljepše, a ne ružnije, teže i kompliciranije živjeti. Umjesto toga, imamo puno neispunjenih obećanja, prometni sustava iz prošlog stoljeća i prometnih rješenja koja su naručena, plaćena i nikad nisu realizirana, štoviše nisu u cijelosti ni dana na uvid građanstvu. Da ne govorim da ta predložena rješenja nikad nisu u cilju poboljšanja gradskog prometa, provedena u praksi.

Kao i obično, za prometne probleme, kao i mnoga druga nužna rješenja za razvoj i bolji život u Bjelovaru, a o kojima stalno govorim i na koje ukazujem, nema odgovora, odgovornosti, a posebno ne nužnog djelovanja. Postoje samo uvjeravanja da je sve „transparentno“, u što gotovo nitko više ne vjeruje, čak ni u ovo predizborno vrijeme. Zato, krajnje je vrijeme da kažemo dosta onima koji nude samo prazna obećanja, jer za njih više nemamo vremena ni strpljenja. Prihvatimo se svi zajedno posla i osigurajmo novu gradsku vlast koja će provesti nužne, ali i razvojne planove da nam je napokon ljepše živjeti u Bjelovaru kakvom zaslužujemo, u gradu po mjeri svakog čovjeka.

                         BOJANA HRIBLJAN , predsjednica Demokrata

                                                    Bjelovarsko-bilogorske županije

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja
Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.
Autorska prava
Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.
Pravo na prenošenje
Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.
Linkovi na ostale stranice
Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati linkove na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.
Zaštita privatnosti
Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl.
Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.
Prava i obveze korisnika
Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:
•    Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji.
•    Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći.
•    Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima.
•    Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
•    Lažno predstavljanje
•    Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
•    Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima.
Registracija korisnika
Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.
Pravila komentiranja
Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni.
Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Linkovi trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43 000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.