Crosst.hr

Bogata jesen Zajednice Mađara grada Bjelovara

2016 09 madari 154

Zajednica Mađara grada Bjelovara ove jeseni aktivnija je nego ikad.

Zajednica Mađara grada Bjelovara ove jeseni aktivnija je nego ikad. U namjeri ispunjenja predviđenog godišnjeg plana prionuli su na posao i usprkos izazovima organizirali su dvije manifestacije u dva vikenda zaredom.

U subotu 3. rujna po prvi puta organizirana je manifestacija „Folklorne jeseni“, čija je ideja okupiti manjinska kao i folklorna društva većinskog naroda koja djeluju na području grada Bjelovara i okolice, te prikazati njihov rad, međusobnu suradnju i utjecje. Pred okupljenom publikom u Domu kulture su se tako uz domaćine predstavili KUD „Tomislav“ iz Svetog Ivana Žabno, po prvi puta su na mađarskoj manifestaciji nastupili i članovi folklorne i tamburaške sekcije KUD-a „Bjelovar“, a nastup je upotpunila i Zajednica Mađara Grubišno Polje.
-Izuzetno nam je drago što smo na ovoj manifestaciji imali priliku publici pokazati i najnoviju koreografiju koju smo uvježbali. Za njeno upotpunjenje uposlili smo i naše vezilje, koje su izvezle jastuke s kojima plešemo. Drago nam je što smo uspjeli predstaviti bogatstvo folkora našeg kraja, i moram zahvaliti našim pokroviteljima Gradu Bjelovaru i Savjetu za manjine, te svim sponzorima, što su nam svojom suradnjom omogućili održavanje manifestacije koju namjeravamo zadržati u godišnjem planu i obogaćivati u narednim godinama – rekla je Anita Farkaš, predsjednica Zajednice Mađara grada Bjelovara.

Tjedan dana kasnije, u subotu 10. rujna održana je 3. Smotra dječjeg stvaralaštva Bjelovarsko-bilogorske županije. S početkom školske godine i povratkom u klupe, smotra je ponovo svrnula pozornost na raznolikost dječjeg svijeta i onog čime se bave. U dvorištu Centra udruga grada Bjelovara nastupili su kao domaćini polaznici igraonice „Csodabogár“ Zajednice Mađara grada Bjelovara, dječja folklorna skupina „Pampelišky“ Češke besede Hercegovac, dječja folklorna skupina Zajednice Mađara Grubišno polje, te polaznici nastave mađarskog jezika po modelu C iz OŠ Ivana Nepomuka Jemeršića Grubišno Polje.

-Igraonica „Csodabogár“ Zajednice Mađara grada Bjelovara formirana je u ovom obliku pred godinu dana. Polaznici su tijekom godine imali priliku raditi likovne radove, plesali su, a danas su se predstavili kombiniranim hrvatsko-mađarskim igrokazom „Tri leptira“. Uz navedeno nastojimo ih podučiti i mađarskom jeziku, vođeni mišlju kako se kroz igru lakše uči. Igraonice su uvijek zabavne, a ovim putem poručujemo svoj zainteresiranoj djeci da nam se slobodno pridruže ako se žele igrati, pjevati, plesati ili recitirati na mađarskom – poručila je Marija Kukučka, tajnica Zajednice Mađara grada Bjelovara.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.