Crosst.hr

Bjelovarsko-bilogorskoj županiji odobren projekt i 39 učenika ponovo dobiva asistente

2016 08 bjelovar01 58

Bjelovarsko-bilogorska županija prijavila je projekt – Uz potporu sve je moguće faza II, projekt je odobren i samim time će i ove školske godine 39 učenika osnovnih i srednjih škola dobiti 37 pomoćnika u nastavi koji će pružati profesionalnu i rehabilitacijsku potporu učenicima

Nakon što je prošlu školsku godinu Bjelovarsko-bilogorska županija županija uspješno organizirala projekt „Uz potporu sve je moguće“ kojim je učenicima s teškoćama u razvoju omogućeno da dobiju pomoćnike u nastavi, u ponedjeljak 22. kolovoza predstavljen je njegov nastavak. Projekt „Uz potporu sve je moguće faza II“, prijavljen je i odobren, čime će 39 učenika osnovnih i srednjih škola dobiti 37 pomoćnika u nastavi. Tim povodom održana je tiskovna konferencija kojoj su nazočili župan Damir Bajs sa suradnicima, i ravnatelji osnovnih i srednjih škola županije u kojima će pomoćnici djeci pružati profesionalnu i rehabilitacijsku potporu.

-S nama su danas ravnatelji koji imaju veći broj učenika s poteškoćama u razvoju, i kao takvi provode aktivnost koja je u tijeku. Bjelovarsko-bilogorskoj županiji je obrazovanje jedan od najvažnijih prioriteta, ali uz sve što radimo na prvom mjestu imamo dobrobit učenika pa tako i učenika s poteškoćama u razvoju. Složili smo se kako im moramo omogućiti promoćnike, a od prošle godine sredstva za to smo organizirali iz fondova Europske unije. Isto smo učinili i ove godine, projekt je odobren na vrijeme, pa smo tako osigurali 1.836.000,00 kuna nepovratnih sredstava, a Županija će sufinancirati projekt sa 96.676,00 kuna. Pohvalio bih ovim putem asistente koji su dosad radili jer često rade i izvan okvira nastave i pomažu djeci u pripremi za nastavu, za koje smo od roditelja čuli samo riječi pohvale. Vjerujem da će većina njih ostati raditi i ove godine. Ipak, Javni poziv se mora raspisati, i tu je na redu odluka naših ravnatelja koji uvijek postupaju na korist učenika – rekao je župan Damir Bajs.

Predsjednica Županijskog stručnog vijeća ravnatelja Osnovnih škola, ravnateljica OŠ Velika Pisanica Ivana Gregurić, napomenula je kako je zadovoljna što već treću godinu zaredom Županija podupire rad asistenata i potrebe učenika ovakvim projektom. Zadovoljna je asistentima koji su dosad radili u OŠ Velika Pisanica, te se nada kako će isti nastaviti raditi s djecom jer se radi o specifičnim slučajevima gdje su se asistenti zbog oblika pomoći koji pružaju djelomično gotovo integrirali u obitelj djece.
-Jedna od učenica kojoj je potreban asistent u nastavi je invalid i putuje u matičnu školu iz 25 kilometara udaljenog mjesta, Ribnjačke. Asistentica dolazi po nju, dovozi ju u školu, s njom je na nastavi i potom ju odvozi kući, te joj pomaže oko potrebnog dodatnog rada za školu – objasnila je Ivana Gregurić.

Predsjednik stručnog vijeća ravnatelja Srednjih škola, ravnatelj Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar Vojislav Kranželić također je zahvalio na prepoznavanju potrebe i pružanju podrške Županije učenicima s poteškoćama u razvoju.
-Šest srednjih škola je trenutno u ovom projektu, i u razgovoru s ostalim kolegama saznao sam kako su veoma zadovoljni s asistentima u nastavi. Uspjeha bez suradnje ne može biti, te stoga zahvaljujem našim partnerima i svim nadležnim službama koje odrađuju svoj dio posla – rekao je Vojislav Kranželić.

Dio tog posla također se odnosi i na riješavanje pristupa školi učenicima s poteškoćama u razvoju, a jedan od takvih primjera je i OŠ Ivana Nepomuka Jemeršića Grubišno Polje koja je odnedavno dobila i adekvatan prilaz za invalide. Asfaltiran je plato ispred škole, prilaz i kosina, i napravljen rukohvat.
-Zahvaljujem Županiji na čelu s gospodinom Bajsom na zalaganju što nam je omogućio da uredimo prilaz školi. Prijašnji prilaz je bio djelomično uređen ali je bio u jako lošem stanju i djeca invalidi su doista teško prilazila školi. Govoreći o pomoćnicima, iz učiteljskog iskustva, znam da je nemoguće posvetiti se svoj djeci jednako na nastavi ako u razredu imate dijete s poteškoćama. U Grubišnom Polju imamo veliku potrebu za asistentima u nastavi, točnije ove godine njih pet. Imamo djecu s različitim dijagnozama i učiteljima se teško nositi s tim jer nisu školovani da bi se adekvatno bavili samo s tom djecom. Tu su asistenti doista od neizmjerne pomoći, koji su i kontaktu s roditeljima i odrađuju posao i izvan radnog vremena. Mislim da je ovaj projekt velika stvar i za sve asistente koji rade jer stječu doista značajno i široko iskustvo u radu s ovom djecom – napomenula je Snježana Šeliš, ravnateljica OŠ Ivana Nepomuka Jemeršića Grubišno Polje.

Ravnatelj srednje škole Čazma Željko Kralj također je na primjeru jednog učenika svoje škole kojem je potreban asistent potvrdio kako često asistent dobiva puno bliskiju ulogu u učenikovu životu od same pomoći u nastavi, jer je on prvi uz učenika kad se dobiva i informacija o dobivenoj ocjeni, tješi ga ili bodri. S druge strane, i roditeljima puno znači osloniti se na nekoga da čuje točnu informaciju iz škole i vodi bilješke kako bi dijete moglo naučiti potrebno.

S kolegama su se složili i nazočni Branko Cvetković, ravnatelj Obrtničke škole Bjelovar, Valna Bastijančić, ravnateljica OŠ Veliko Trojstvo, te Vesna Štefanac, ravnateljica OŠ Vladimira Nazora Daruvar. Napominju kako je organizacija pomoćnika u nastavi puno lakša proteklih nekoliko godina otkad je zadaću preuzela Županija. Župan Bajs je pak dodao kako je dužnost Županije osigurati potrebnu potporu jer, kako kaže, djeca trebaju imati prioritet a djeca s posebnim potrebama trebaju imati poseban prioritet.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.