Crosst.hr

Bjelovarsko-bilogorska županija traži otvaranje Carinskog ureda u Bjelovaru

2016 09 zupcarina 10

Bjelovarsko-bilogorsko bilogorska županija, točnije župan Bajs već je u nekoliko navrata tijekom posljednje tri godine od Carinske uprave tražio promjenu statusa i ovlasti postojeće carinske službe u Bjelovaru smatrajući kako je Bjelovarsko-bilogorska županija nepravedno zapostavljena

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji održana je konferencija za medije na kojoj su župan Damir Bajs, predsjednik HGK – Županijske komore Bjelovar Jakov Ćorić i dopredsjednik Obrtničke komore BBŽ Ivan Lovrić govorili o zahtjevima Bjelovarsko-bilogorske županije vezanim uz potrebu otvaranja Carinskog ureda u Bjelovaru, točnije, promjene statusa i ovlasti postojeće Carinske službe u Bjelovaru.

Naime, Bjelovarsko-bilogorsko bilogorska županija, točnije župan Bajs već je u nekoliko navrata tijekom posljednje tri godine od Carinske uprave tražio promjenu statusa i ovlasti postojeće carinske službe u Bjelovaru smatrajući kako je Bjelovarsko-bilogorska županija nepravedno zapostavljena iz više razloga, uzimajući u obzir da na njenom području nema Carinskog ureda, već naši građani, te pravne osobe poslove vezane uz trošarine i posebne poreze moraju obavljati u Koprivnici. Činjenice koje idu u prilog otvaranju Carinskog ureda u Bjelovaru su mnogobrojne:
a) Bjelovarsko-bilogorska županija ulazi među veće županije u Hrvatskoj glede teritorija
b) Riječ je o županiji koja ima razmjerno široku rasprostranjenu gospodarsku aktivnost u pet županijskih gradova
c) Pravne i fizičke osobe s područja naše županije trošarinske poslove moraju obavljati u Koprivnici, gradu s kojim je loše povezan Bjelovar, a posebice drugi županijski gradovi
d) Stanovnici s područja Čazme, Daruvara, Garešnice, Grubišnog Polja i okolnih općina moraju prijeći put od 100 do 150 kilometara u jednom smjeru kako bi obavili poslove carinjena u Koprivnici
e) Često obračun posebnog poreza na motorna vozila nije obavljen u jednom danu, što također predstavlja dodatne troškove za fizičke i pravne osobe našega kraja
f) Bjelovarsko-bilogorska županija ni u jednom segmentu nema nikakvu orijentiranost prema Koprivnici što pokazuju ostale državne institucije smještene u Bjelovaru od Porezne uprave, sudova, policije i ostalih
g) Broj vozila na koji je plaćen posebni porez u Službi za trošarine i posebne poreze u Koprivnici je u omjeru 60% korisnika s područja BBŽ, a 40% s područja KKŽ

Dakle, u prilog otvaranju Carinskog ureda u Bjelovaru ide činjenica kako u službi za trošarine i posebne poreze u Koprivnici najveći broj stranaka je upravo s područja Bjelovarsko-bilogorske županije, a to se posebno odnosi na prijavu posebnog poreza na osobna vozila koja i fizički moraju doći do Koprivnice da bi obavili poslove carinjena. To uvelike stvara dodatne troškove kako fizičkim tako i pravnim osobama,odnosno našim poduzetnicima i gospodarstvenicima.

Stoga je od velike važnosti da postojeća Služba za robno granične poslove u Bjelovaru dobije i ovlasti za Službu za trošarine i posebne poreze čine bi naša županija dobila Carinski ured. Bio bi to dodatan vjetar u leđa, ali i olakšanje poslovanja našim poduzetnicima i gospodarstvenicima kojima su proteklih godina rasli i prihodi i dobit.

Bjelovarsko-bilogorska županija ne traži ništa drugo i ništa više od drugih županija u Hrvatskoj, već samo ravnopravni položaj, jer postoje slučajevi da su dva grada koja su udaljenja svega petnaestak kilometra imaju Službe za trošarine i posebne poreze.

HGK, Županijska komora Bjelovar ima stav da državna administracija mora biti servis u prvom redu gospodarstvu jer gospodarstvo odrađuje sve što mora i puni proračun, a samim time ima i prava. Postoje prava i obveze s jedne strane, stoga je i za očekivati da ta prava i obveze postoje i s druge strane. Grad Bjelovar kao županijski centar zaslužuje Carinski ured s obzirom na rast gospodarstva i izvoza, prvenstveno u drvnoj industriji, pa i u prehrambenom sektoru gdje imamo kvalitetnih objekata. Ovaj ured koji imamo dio poslova carine ne obavlja, ali generalno Bjelovar zaslužuje da ima Carinsku upravu sa svim poslovima i ovlastima koje ta služba mora odraditi. Neprihvatljivo je da bi netko vozio 200-300km kako bi platio poreze i obavio određene poslove, jer to nije gubljenje samo novaca, već i vremena, naglasio je predsjednik HGK – Županijske komore Bjelovar Jakov Ćorić.

Potpuno podržavamo ovaj zahtjev da se Carinski ured vrati u Bjelovar. Sretni smo što imamo povećanje broja obrta u zadnjih dva mjeseca, ali događaju nam se administrativne komplikacije. Mislim da je red da se vrati nazad Carinski ured kako naši ljudi ne bi gubili vrijeme na putovanje do Koprivnice, istaknuo je dopredsjednik Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije.

Bjelovarsko-bilogorska županija ima porast gospodarstva, porast izvoza, pa tako i povećane potrebe za carinskim uslugama, kako za obrtništvo i gospodarstvo, tako i za stanovništvo. Naš stav je da Carinska uprava mora biti prisutna u Bjelovaru u onom obimu tako da može pružati usluge gospodarstvu i stanovništvu našeg kraja. Tri godine za redom to već zahtijevamo i dobili smo obećanja koja nisu izvršena. Stoga želimo, a temeljem ovih brojaka i bez troškova za državu, da pružimo novu uslugu koja je potrebna. Ja ću uz zahtjev koji smo dosada upućivali pomoćniku ministra financija, zatražiti i sastanak s ministrom financija, kako bi ishodili ono što je za nas ključno, a to je novi servis za naše građane. Nema potrebe putovati 300 kilometara kako bi se obavio određeni posao, jer nema potrebe da se to obavlja negdje drugdje, a nema troškova za samu državu. Ja očekujem da će nas ministar uskoro primiti, bez obzira na ovu političku situaciju i da ćemo ovo u cijelosti provesti. Ipak, mi carinimo 60% stvari s područja naše županije u Koprivnici i logično je da se taj dio poslova prebaci kod nas, zaključio je župan Bajs.
Izvor informacije: bbz.hr

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.