Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Bjelovarsko-bilogorska županija: Predstavljen najveći proračun Županije u povijesti za 2019. „težak“ 633 milijuna kuna

2018 zupanija proračun 36

Župan Damir Bajs i predstavnici stranaka županijske koalicije koja čini većinu u Županijskoj skupštini Bjelovarsko-bilogorske županije, u srijedu 5. prosinca održali su konferenciju za medije čija je tema bila proračun Bjelovarsko-bilogorske županije za 2019. godinu.

Župan je predstavio ono što možemo očekivati u četvrtak na redovnoj sjednici Županijske skupštine.  

2018 zupanija proračun 2

– Radi se o proračunu za 2019., ali i o nizu drugih dokumenata. Međutim, moram napomenuti da se još uvijek vuku repovi s 9. izvanredne sjednice. Nakon ispada gospodina Vranjića na posljednjoj skupštini, on je svojom odlukom stavio mandat na mirovanje i više nije član Županijske skupštine, iako to može postati ponovnom aktivacijom mandata. Ostao je članom županijskog tijela, odnosno članom Odbora za izbore i imenovanja. Niti on sam, niti  HDZ ga nisu razriješili te funkcije, ili napravili bilo što po tome pitanju. Kao što smo već i najavili, odlučili smo da će županijska većina potpisima županijskih vijećnika zatražiti njegovo razrješenje s mjesta člana Odbora za izbore i imenovanja. Sutra će biti razriješen svoje funkcije i  time više neće biti član nijednog radnog tijela županijske skupštine, rekao je župan.

ŽUPAN BAJS: PRORAČUN JE USAGLAŠEN S KOALICIJSKIM PARTNERIMA

– Pred nama je niz odluka na Županijskoj skupštini, a ona najvažnija je odluka o proračunu za 2019. godinu. Naglašavam da je proračun usuglašen s koalicijskim partnerima te da sadrži niz novih elemenata. Sutra na predstavljanju ćemo reći što to Županija, i svi mi u Skupštini namjeravamo napraviti iduće kalendarske godine. Bitno je reći i da će naš proračun biti najveći u povijesti; predložili smo proračun od 633 milijuna kuna – proračun koji je za 116 milijuna kuna veći od onoga prošle godine. Kada govorimo o izvršenju proračuna, pa i o našem rebalansu, pokazuje se da je naše planiranje iznimno točno. Ono što smo planirali u 2018., uspjeli smo ostvariti, a to isto očekujemo i iduće godine. Županija ima više prihoda nego rashoda i naš plus je preko 10 milijuna kuna. Tu dobit uložit ćemo u zdravstvo i školstvo. Najveći dio ukupnih sredstava vezan je uz euro-sredstva; Županija je povukla tri puta više sredstava nego svi gradovi i općine zajedno. Očekujemo da ćemo sljedeće godine imati gotovo 150 milijuna kuna ulaganja u 30 županijskih osnovnih škola. Iduće godine ćemo započeti s projektom Centra kompetentnosti koji vrijedi otprilike 50 milijuna kuna. Također očekujemo početak radova na zgradi Opće bolnice Bjelovar, kao i na nizu projekata u zdravstvu. Ovo je samo dio projekata, a postoji ih još niz koji su u tijeku; od asistenata u nastavi, projekata za zdravlje naše županije, do novih projekata na koje ćemo se tek javiti. Sigurno možemo reći da će to biti godina kada će županijski projekti pretvoriti županiju u gradilište, što se već i događa. Naglasit ću da ćemo krenuti i u projekte koje će isključivo Županija financirati.  Jedan od njih je i raspisivanje natječaja za gradnju nove Glazbene škole u Bjelovaru, u vrijednosti 20 milijuna kuna.

 

_________________________________________________________________

Župan je također istaknuo da će iduće godine sufinancirati  i stipendije za  srednje škole i učenike strukovnih škola.

– Veseli me program u kojemu ćemo s milijun kuna svakoj našoj osnovnoj školi omogućiti dječje igralište. Po prvi puta u proračunu smo pripremili i sredstva za mlade gdje smo osigurali preko 230 tisuća kuna. Postoji i niz mjera u gospodarstvu, obrtništvu i poljoprivredi. Imamo potpisanih 430 milijuna kuna Europskih ugovora, a prije pet godina nijedan nije bio potpisan; stoga to želimo iskoristiti u cijelosti. Očekujemo da proračun sutra bude donesen, da možemo krenuti ka realizaciji svega što smo naglasili.

ŽUPAN BAJS: PREDSTAVIT ĆEMO I NOVI POSLOVNIK O RADU ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

__________________________________________________________________

2018 zupanija proračun 14
Jaić: Županijski proračun nisu želje i pozdravi

– Ponašanje gospodina Vranjića i HDZ-a, i nakon što su izrečene riječi nas ne čudi, kao ni njegovo nepovlačenje iz županijskih tijela i neograđivanje stranke od njegovih istupa. Klub vijećnika županijskog SDP-a na temelju odluke Županijskog odbora SDP-a je odlučio da će prihvatiti županijski proračun. Potičemo razvoj predloženih projekata i pozdravljamo daljnje ulaganje u poduzetništvo. Veseli me ulaganje u poljoprivredu i u ruralne krajeve. Županija potiče opremanje objekata za finalnu poljoprivrednu proizvodnju i naši poljoprivrednici su to prepoznali; na taj način ćemo im dati priliku da ostanu u ruralnim krajevima i da se ti krajevi i dalje razvijaju. Tu je problem lokalnih jedinica naše županije koje ne potiču dovoljno i ne povlače dovoljno sredstava iz fondova, rekao je SDP-ov Tihomir Jaić.

___________________________________________________________________

2018 zupanija proračun 15

Zlatko Barila je pohvalio županov rad.

– Klub vijećnika HSU-a će sigurno podržati novi proračun jer nas raduje to što proračun raste za 20 posto u ovoj godini, to da se poštuju ne samo oni programi koje smo imali već da se donose novi; posebice da veliki dio sredstava ide prema školstvu i prema umirovljenicima. Pohvaljujemo ovakav stav i ponašanje Županije kao dobrog gospodarstvenika, istaknuo je Barila.

2018 zupanija proračun 17
Marijan Dautanac (HNS)

– U dogovoru oko proračuna možemo biti zadovoljni s predloženim; istaknuo bih po našem mišljenju, dva najbitnija razloga: energetsku obnovu javnih zgrada i ulaganje u školstvo. Na tim primjerima se vidi koliko je moguće dobro surađivati i iskoristiti sredstva koja djelomično idu preko EU fondova, ali idu i preko naših ministarstava, i gdje mi kao Županija to dobro radimo, ako ne i najbolje u Hrvatskoj.   Mislim da će proračun zadovoljiti potrebe stanovnika naše županije. Što se pak lokalne samouprave tiče; potrebni su vizija i projekti koje možemo ostvariti zajednički. Podržat ćemo proračun i nadam se da ćemo ga iskoristiti kao i 2018., rekao je Marijan Dautanac (HNS).

___________________________________________________________

2018 zupanija proračun 18

Mato Mlinarić (Nezavisni hrvatski seljaci) zadovoljan je novim proračunom.

– Mi vjerujemo da će se ovim proračunom složiti čak i naša oporba jer smo vidjeli iskorištenje ovogodišnjeg proračuna, a kad uzmemo samo povećanje proračuna za sljedeću godinu i kad vidimo niz raznih mjera koje su obećane, ali i provedene, ne vidimo razloga da svi koalicijski partneri, ali i oporba ne podrže ovakav proračun.

2018 zupanija proračun 21
Sandra Frčo (nezavisna vijećnica)

– Želim naglasiti da ću ja kao nezavisna vijećnica u potpunosti podržati proračun jer smatram da je realan i održiv. Ima puno izvrsnih projekata i očekujem od svih vijećnika da ga podrže jer je bitan ljudima naše županije. Želim se osvrnuti i na izmjenu dopune poslovnika; iz sjednice u sjednicu se narušava ugled ove Skupštine, mislim da tome treba stati na kraj. Idemo održati dignitet naše skupštine i ne dopustiti vijećnicima koji se ponašaju nepristojno da se nastave tako ponašati. Predlažem da se gospodina Vranjića razriješi dužnosti jer treba dati do znanja da nećemo tolerirati takvo ponašanje, naglasila je Sandra Frčo.

2018 zupanija proračun 24
Ines Šarić (GLAS)

– Stranka GLAS će podržati ovaj proračun prvenstveno zato jer on pokazuje da je naša županija itekako spremna boriti se u 21. stoljeću sa svim ostalim gradovima i županijama, čak i onim europskim. Župan i Županija imaju sluha za sve gradove koji su dio nje.

Miroslav Čačija (HDS)

Mi znamo što proračun Županije treba sadržavati i prema tome on je zaista napravljen realno i uistinu možemo očekivati da će biti tako napravljeno. Naime, ako je ove godine izvršen s postotkom od gotovo 95 posto, uvjeren sam da će i iduće biti uspješan. Posebno me veseli što će biti završene sportske dvorane u Pisanici i Hercegovcu.

________________________________________________________

2018 zupanija proračun 27
Siniša Glavaš (BUZ)

Siniša Glavaš najavio je kako će i njegova stranka podržati proračun.

BUZ će u cijelosti podržati ovaj proračun s obzirom da je naveden niz pozitivnih pomaka. Ovo je najveći proračun ikada i nema razloga da ga ne podržimo. Mjere koje nije poduzeo Klub vijećnika HDZ-a protiv svojeg vijećnika Vranjića, poduzet ćemo mi sutra na Skupštini.

2018 zupanija proračun 31
Tomislav Kozina (MOST)

Tomislav Kozina iz MOST-a je također podržao župana.

– Proračun sam već jutros podržao; smatram ga izuzetno ambicioznim, ali ništa manje izvedivim. Posebno me veseli porast ulaganja u školstvo i zdravstvo.

2018 zupanija proračun 29
Ozren Bosanac (ORaH)

ORaH-ov Ozren Bosanac zadovoljan je ulaganjem u školstvo.

– Pošto dolazim iz školstva, iznimno mi je drago što je ove godine proračun značajno veći i što će velika sredstva biti uložena u škole. Zbog toga ću podržati proračun.

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.