Crosst.hr

Bjelovarsko-bilogorska županija objavila Proračunski vodič za građane za 2017. godinu

2017 1 županija vodič 377

Bjelovarsko-bilogorska županija nastavlja s aktivnostima vezanim uz transparentnost i otvorenost prema građanima, a jedna od aktivnosti je i izrada Proračunskog vodiča za građane putem kojeg se stanovnicima naše županije pruža mogućnost potpunog uvida u županijske financije, način njihova prihodovanja, trošenja, ali i raspodjele javnog novca.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u ponedjeljak, 30. siječnja predstavljen je Proračunski vodič za građane za 2017. godinu. Ovaj temeljni financijski dokument predstavio je župan Damir Bajs i pročelnica Upravnog odjela za financije u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, Anita Nekić Pavičić.

Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija već treću godinu za redom priprema i objavljuje Proračunski vodič za građane putem kojeg se stanovnicima naše županije pruža mogućnost potpunog uvida u županijske financije, način njihova prihodovanja, trošenja, ali i raspodjele javnog novca. Izdavanje Proračunskog vodiča za građane samo je jedan od načina na koji Bjelovarsko-bilogorska županija otvara svoja vrata prema građanima na putu transparentnosti. Da taj posao dobro radi potvrđuje i Institut za javne financije po kojemu je u 2016. godini, Bjelovarsko-bilogorska županija bila najtransparentnija Županija u Hrvatskoj. Da bi došla do ove titule, Županija je morala napraviti i objaviti ključne proračunske dokumente:

a) Godišnje izvršenje proračuna
b) Polugodišnje izvršenje proračuna
c) Prijedlog proračuna
d) Izglasani proračun
e) Proračun za građane

2. S druge strane Bjelovarsko-bilogorska županija može se pohvaliti i po prvi puta u povijesti s bezuvjetnim nalazom Državne revizije, kao jedna od rijetkih Županija u Hrvatskoj koja je dobila bezuvjetan nalaz. Najbolji su to dokazi otvorenosti Županije prema svojim građanima s jedne strane, a s druge najboljim mogućim načinom upravljanja javnim novcem – zakonito i svrsishodno.

Da bi ostala na samom vrhu ljestice hrvatskih Županija u Hrvatskoj Bjelovarsko-bilogorska županija ove je godine treću godinu za redom izradila Proračunski vodič za građane putem kojeg se želi građanima približiti temeljni dokumane Županije – proračun, i to na razumljiv i slikovit način. S druge pak strane građani imaju mogućnost i svojim sugestijama u sukreiranju pročauna.

Iz Proračunskog vodiča tako se jasno vidi:

a) Koliki su i koji su ukupni prihodi proračuna
b) Koliki su i koji su rashodi proračuna
c) Koliko se sredstava izdvaja za projekte
d) Koliko se ulaže u obrazovanje, školstvo, zdravstvo i socijalnu zaštitu
e) Kolika su ulaganja u poljoprivredu i gospodarstvo
f) Te koliko se sredstava izdvaja za proračunske korisnike

Uz to Bjelovarsko-bilogorska županija uključila se i u projekt Otvoreni proračun u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija. Projekt je to kojemu smo se rado odazvali, a putem kojeg građani interaktivnom vizualizacijom imaju uvid u županijski proračun. Jasno se vidi kuda i na koji način ulažemo sredstva, a građani svojim prijedlozima i kritikama mogu biti sukreatori i ukazati nam svoje viđenje u smislu smjernica za preraspodjelu sredstava.

Na taj način naši građani iz više izvora dobivaju:
a) potpune,
b) točne,
c) pravovremene
d) i razumljive informacije o proračunu.

Sve to zajedno postignuto je unatoč smanjenju izvornih prihoda do kojih je došlo promjenom porezne politike putem koje su svim Županija u RH smanjeni prihodi. Naime, izvorni prihodi koji su u 2014. iznosili 42 milijuna kuna u 2015. smanjeni su na 35 milijuna kuna. Smanjenje je to proračunskih sredstava u izvornom dijelu za 38%, koje se nastavilo i u 2016.

Kako bi se proračunski manjak nadomjestio u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji poduzeto je niz mjera da bi se došlo do sredstava i pokušalo što bezbolnije prebroditi razdoblje smanjenih izvornih prihoda i to:

a) Povećavanjem sredstava ostvarujući europska sredstva
b) Sufinanciranjem plaća županijskih djelatnika iz europskih projekata
c) Povećavanjem vlastitih sredstava posebice na poslovima legalizacije
d) Pojačanim dotacijama
e) Uštedama na cash poolingu
f) Objedinjenom javnom nabavom za energente električnu energiju i plin

Također, Bjelovarsko-bilogorska županija je i u projektu lokalne Riznice koja omogućava potpunu kontrolu svih proračunskih korisnika. Zahtjevan je to i velik posao koji je podrazumijevao prvo uvođenje Riznice u Odjel za financije i proračun, potom na sve županijske Upravne odjele i u konačnici na proračunske korisnike. Do sada su u sustav Riznice uključene sve županijske službe, 36 škola i 2 učenika Doma, a plan je do kraja godine uključiti i sve naše zdravstvene ustanove kojima je Bjelovarsko-bilogorska županija osnivač.

Više o svemu ovome rekao je župan Damir Bajs, istaknuvši da postoji obveza svih lokalnih samouprava, koje upravljaju javnim novcem, da sve što je vezano uz trošenje tog novca mora biti jasno i naznačeno.
– To znači da mora biti naznačeno ne samo našim skupštinarima, nego i svima drugima, poreznim obveznicima, našim građanima koji pune ovaj proračun. Bjelovarsko-bilogorska županija prije tri godine bila je devetnaesta u Hrvatskoj od dvadeset županija na ljestvici transparentnosti koja se objavljuje svake godine. Rekli smo da to moramo promijeniti. Moramo biti transparentni, moramo ljudima objasniti kuda ide županijski novac. To smo i uspjeli ostvariti u 2016. i sada smo najtransparentnija županija u Hrvatskoj. To znači da smo riješili dvije najvažnije stvari. Dobili smo bezuvjetni nalaz Ureda državne revizije po prvi puta u našoj povijesti, ali smo i jedna od rijetkih županija koja je to dobila u 2016. godini. To znači da smo radili zakonito i savjesno, ali i postupali po preporukama Ureda državne revizije, rekao je Bajs i dodao da sve što je traženo od Županije je napravljeno.
– Sve dokumente Županija je objavila na Internetu na stranicama Bjelovarsko-bilogorske županije. Kada govorimo o tome, onda moram naglasiti da Proračun Županije mora biti jasan i razumljiv svim građanima. Stoga je i objavljen Proračunski vodič za građane za 2017. godinu. Ovaj dokument je dostupan na internetu, ali će biti i otiskan u onoliko primjeraka koliko bude zatraženo. Ono što je najvažnije da ovaj dokument sadrži najvažnije i jasne stvari na jedan pojednostavljen način. To je omogućeno kako bi naši građani mogli vidjeti koliko su ukupni prihodi od proračuna, koliko su ukupni rashodi od proračuna, koliko se izdvaja za projekte, kakvo je izdvajanje za neke od naših najvažnijih djelatnosti koje pratimo (školstvo, zdravstvo, socijala), kakva su naša ulaganja u poljoprivredu i gospodarstvo. Prema ovome, mislim da smo ispunili sve uvjete i Županija bi mogla biti jedna od transparentnih županija i u 2017. godini. S time smo ispunili ono što smo obećali, rekao je župan i nastavio da je Županija pokazala pažnju dobrog domaćina, smanjila je rashode i povećala prihode.
– Tu moram naglasiti značajan dio ukupnosti europskih sredstva koja se sad nalaze u našem proračunu. Reći ću vam da 10% ukupnih troškova plaća dolaze iz Europske riznice, a to znači da Europska unija kroz projekte na koje smo prijavljeni financira i djelatnike same Županije, istaknuo je župan Damir Bajs prigodom predstavljanja Proračunskog vodiča za građane za 2017. godinu.

Za velike promjene u Županiji u pozitivnom smjeru, župan je pohvalio i svoje suradnike, naglasivši da su svi oni zaslužni za ove dobre rezultate.

Više o proračunu Bjelovarsko-bilogorske županije i Proračunskom vodiču za 2017. godinu rekla je pročelnica Upravnog odjela za proračun i javnu nabavu, Anita Nekić Pavičić.
– Pored ovog otvorenog proračuna koji je samo jedan dio cijele te priče gdje mi naše građane, osim što uplaćuju sredstva u županijski proračun, nastojimo potaknuti da sudjeluju i u raspolaganju s županijskim sredstvima. Osim ovog vodiča za građane koga tiskamo već tri godine, tu je i interaktivna web aplikacija Otvoreni proračun gdje se mogu pratiti raspolaganja proračunskim sredstvima u posljednje tri godine i isto tako projekcije proračuna za 2017. godinu. Također, moram napomenuti da sustav lokalne riznice kao najveći projekt restrukturiranja županijskih financija je odrađen u samo dvije godine. Naime, nešto više od dvije godine, mi smo bili jedna od tri županije koja nije imala navedeni sustav. To znači das mo u ove dvije godine odradili lavovski dio posla. Nakon uključivanja županijskih financija i implementacijom sustava riznice, uključili smo i proračunske korisnike u sustav riznice i i tako je omogućeno praćenje financija, istaknula je pročelnica Anita Nekić Pavičić.

1235019216587740.1073742895.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.