Crosst.hr

Bjelovarsko-bilogorska županija na popisu europskih destinacija izvrsnosti

2017 2 romskaetnokuća 71

U posljednje dvije godine, Bjelovarsko-bilogorska županija ima gotovo udvostručenje dolazaka i noćenja

U Romskoj etno kući u Maglenči, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji održana je redovna sjednica Turističkog vijeća TZ BBŽ na kojoj su bili nazočni predstavnici privatnog turističkog sektora s područja svih lokalnih turističkih zajednica u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, zastupljeni u svim djelatnostima u turizmu, te predstavnici HGK i HOK-a i predsjednik TZ BBŽ, župan Damir Bajs.

Nakon sjednice Turističkog vijeća održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljeni ostvareni rezultati i projekti u 2016. godini, te najavljeni turistički programi i projekti, posebne prezentacije i nastupi na sajmovima u zemlji i inozemstvu u 2017. godini.

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, ujedno i predsjednik Turističke zajednice BBŽ rekao je kako je vijeće analizom podataka od posljednje dvije godine došlo do podatka kako županija ima gotovo udvostručenje dolazaka i noćenja.
– Preko 73.000 noćenja i 22.000 dolazaka, a trend porasta vidljiv je iz godine u godinu. Ključan je dogovor između javnog i privatnog sektora, pa smo zahvaljujući zajedničkom nastupu postali turistički prepoznatljiva županija. U nekim segmentima turizma postali smo i vodeći u Hrvatskoj, primjerice u konjičkom turizmu. Uzdamo se u vlastite snage, poboljšali smo uspješnost dobivanja sredstava na natječajima, a pred nama je još jedan iskorak u tome. Činjenica je da naša županija ima još puno toga za reći, i neovisno o tome što smo dvije godine vodeći u Hrvatskoj u turističkim trendovima, rekao je župan Damir Bajs.

Župan je također istaknuo da je najveći porast županija bilježi u jednodnevnim izletima.
– Na to ukazuje posjećenost županijskih manifestacija i popunjenosti OPG-ova, te otvaranje novih. To je zapravo prava poruka koja pokazuje da je turizam budućnost, ali i sadašnjost naše županije.

O rezultatima u turizmu u 2016. godini, te aktivnostima i nastupima na posebnim prezentacijama i sajmovima u 2017. godini govorila je Jasna Vaniček-Fila, direktorica Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije.
– Nakon doista najbolje godine iza nas dobili smo i priznanje u vidu toga što smo uvršteni na popis Europske destinacije izvrsnosti – EDEN. To je produkt velikog zajedničkog rada svih grana zastupljenih u turizmu i javnog i privatnog sektora. Na domaćem i međunarodnom tržištu smo, nakon certificiranja i cjelogodišnje izgradnje staza, uspjeli promovirati konjički turizam. Rezultati se već vide iako smo tek u veljači. U siječnju smo imali 73% više noćenja stranaca nego prošle godine, a veljača iako još nije pri kraju zasad broji 43% više noćenja stranaca, rekla je Jasna Vaniček-Fila.

Direktorica Turističke zajednice BBŽ-a također je istaknula da ih čekaju brojne aktivnosti u 2017. godini, ali da prvo treba odraditi sve u ožujku i travnju, a onda nastaviti dalje.
– Čeka nas Međunarodni turistički sajam Place2go-Zagreb, od 17.03. do 19.3. 2017. godine. Također, 17. ožujka imamo Nacionalni skup HPA o konjima i konjogojstvu u Bjelovaru, nakon toga 30. ožujka prezentaciju turizma BBŽ u sklopu Klastera Središnja Hrvatska u Sloveniji, u suradnji s HTZ u Ljubljani i Veleposlanstvom RH u Ljubljani. U ožujku nas čeka i Svjetsko druženje novinara i pisaca u turizmu i predstavljanje turističkih programa konjičkog turizma BBŽ-e. U travnju mjesecu, od 5. do 9. travnja 2017. , Turistička zajednica BBŽ sudjelovat će na Međunarodnom festivalu u Pragu. Tu je i posebna prezentacija Zelena blaga Bilogore, 9. travnja, 2017. godine na Seoskom turističkom domaćinstvu Vila Bilogore te krajem travnja još jedna posebna prezentacija turizma Bjelovarsko-bilogorske županije u Dubrovniku.

Kako smo najavili na početku, sjednica TZBBŽ održana je u Romskoj etno kući u Maglenči, u Općini Veliko Trojstvo. Riječ je o etno-kući autohtonih hrvatskih Roma Lovara, jedne od 8 skupina Roma koji danas žive u Hrvatskoj. Ovo je jedna od turističkih destinacija u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji koja nudi atraktivnu i autentičnu turističku uslugu prezentacije nepoznate romske povijesti, tradicije, jezika i običaja kao sastavnog dijela bogate hrvatske baštine te mnogih proizvoda po kojima su Romi Lovari nekada bili prepoznatljivi s mogućnošću prezentacije izvornih romskih jela i pića obližljih OPG-a.

Što može biti ljepše nego opuštanje na bilogorskim obroncima okruženi zelenim livadnim oazama i opojnim mirisom lavande koju uzgajaju naši Romi- Lovari. Uz ljepotu prirode, svaki posjetitelj ovog prekrasnog malog mjesta uživat će u tradicionalnim romskim jelima, pa stoga posjetite ovu destinaciju u kojoj ste uvijek dobrodošli…

Više o turističkim destinacijama Bjelovarsko-bilogorske županije pogledajte na stranicama http://www.tzbbz.hr/turisticka-ponuda/bjelovar/romska-kua

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.