19. travnja 2018

Bjelovarski slavuji predstavit će Bjelovarske fakine

„Bjelovarski fakini“ novoosnovani su tamburaški sastav koji djeluje u sklopu „Bjelovarskih slavuja“. Kako bi se predstavilo njihovo djelovanje „Bjelovarski slavuji“ organizirali su prvi zajednički koncert koji su najavili na tiskovnoj konferenciji u maloj vijećnici Grada Bjelovara u petak 5. siječnja. Tiskovnoj konferenciji nazočili su i čelnici Grada Bjelovara koji je pokrovitelj ovog koncerta.

– Pripala mi je čast najaviti ovaj koncert Bjelovarskih slavuja i Bjelovarskih fakina koji će se održati 13. Siječnja u Domu kulture s početkom u 18 sati. Bjelovarski fakini doživjeli su ovim djelovanjem novu mladost, ako smijem tako primijetiti, i time poslali poruku kako nikad nije kasno počet se nečim baviti što koristi čovjeku i cijeloj društvenoj zajednici, rekao je uvodno zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić.

– Grad pomaže rad Matice umirovljenika, od toga što im je 2014. Godine opremio prostor za dnevni boravak koji radi svaki dan od 9 do 17 sati te subotom od 9 do 12 sati. Tamo ih posjećuje i medicinsko osoblje koje redovno obavlja mjerenje tlaka i šećera. Godišnje izdvajamo oko 80.000 kuna za rad Matice, a također tu su i božićnice za umirovljenike čija je mirovina ispod 1500 kuna. Subvencioniraju se i mjesene karte a umirovljenici mogu koristiti i ljetovalište u Novom Vinodolskom što koristi oko 160 umirovljenika godišnje, rekla je o pomaganju rada Matice umirovljenika Valna Bastijančić-Erjavec.

Nazočne je nakon uvodnih riječi pozdravio voditelj Bjelovarskih slavuja Ivan Ćurić. Ćurić je napomenuo kako su umirovljenici odradili svoj dio zadaće prema društvu te da zaslužuju ovakvu pažnju kad predstavljaju svoj rad koji ih u ovim godinama izvlači iz osjećaja apatije i usamljenosti.

– Zahvaljujem vodstvu Grada što pomaže naš rad i što nam na taj način daje motivaciju da se nastavljamo baviti ovim aktivnostima. O našim Bjelovarskim fakinima veoma se brzo pročuo glas. Krenuli smo od zbora koji je sada dosegao broj od 30-ak ljudi, do tamburaškog sastava i glumačke družine koju vodi naša Marija Pavleković. Cilj nam je da postanemo umirovljenički centar za kulturu grada Bjelovara i da svi umirovljenici kroz ove i nove sekcije nađu prostor za sebe. Smatram da već sad imamo jednu značajnu društvenu ulogu. Dosad smo imali preko stotinjak nastupa u gradu i šire, napomenuo je Ivan Ćurić.

Članica Bjelovarskih slavuja od njihova osnutka i voditeljica glumačke družine Marija Pavleković iz prve ruke je objasnila koliko ovakvo djelovanje pomaže umirovljenicima koji su pretežno samci, i usamljeni zbog odvojenosti od ostatka svoje obitelji.

– Svi imamo svoje probleme, ali zaboravimo ih kad se družimo. Uvijek nas lijepo ugoste, i često razveselimo one za koje pjevamo. Vidimo to na njihovim licima. Društvo i druženje je potrebno svima. Zbog toga nam je drago što se naša družina širi i raste, rekla je Marija Pavleković koja je pozvala sve građane da dođu na koncert pogledati čime se oni bave a one starije da im se i pridruže.

Na dugu tradiciju pjevanja u Bjelovaru podsjetio je i Josip Taritaš koji je bio član i Goluba i Češke obeci. Upravo stoga napomenuo je kako i „Bjelovarski slavuji“ imaju perspektivu za daljnji rad.

Najmlađi član „Bjelovarskih slavuja“ je Ivan Nikola Jurić koji se pridružio u radu „Bjelovarskih fakina“. Naime, Jurićev djed član je zbora, a zajedno su počeli dolaziti na probe i sudjelovati u radu.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *