Crosst.hr

Bjelovarski sir kvargl postat će zaštićen s oznakom zemljopisnog podrijetla

2016 09 sajam2016bj 144

Sonja Novak – ideja je začeta još 2006. godine

Ideja o zaštiti autohtonih receptura sira kvargla i graničara začeta je 2006. godine. Na kraju smo odlučili da idemo sa zaštitom sira kvargla i sa fakultetom smo odradili projekt specifikacije sira, od veličine, sastava, te svih ostalih parametara koja su važna za kvalitetu , rekla je Sonja Novak pročelnica UO za gospodarstvo u Gradu Bjelovaru.

Pročelnica je također istaknula da se Grad Bjelovar prijavio na natječaj koji je bio otvoren za udruge, a vezan za specifikaciju sira.
– Grad Bjelovar je financirao izradu specifikacije za sir kvargl, a putem natječaja ostvareno je 50.000,00 kuna za navedenu specifikaciju, što je i maksimum. Natječaj se odnosio na zaštitu zemljopisnog podrijetla i to je bilo ključno da krenemo u zaštiti autohtonog sira kvargla. Nismo išli na izvornost iz razloga što naši proizvođači rade sir od mlijeka krava simentalske pasmine, ali i drugih vrsta, pa bi morali dokazivati da je to samo sir od krava simentalske pasmine. Stoga smo odlučili da zaštitimo nešto što možemo braniti, a ključna riječ je zemljopisno. Da bi bilo zemljopisnog podrijetla mora biti 20-30 godina na ovom terenu, ali sir kvargl na ovom terenu egzistira od 1756. godine kada je austrijska vojska došla ovdje i sa sobom donijela sir kvargl, rekla je Sonja Novak te dodala da su to povijesne činjenice i da su one važne za zaštitu sira.

Pročelnica je naglasila i to da se mljekari po prvi puta udružuju u zadruge, a cilj je da ne prodaju mlijeko već neki proizvod od mlijeka za koji će moći dobiti više novca.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.