06. ožujka 2021

crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr

Bjelovarski ORaH obilježio svjetsku kampanju protiv nasilja nad ženama i djevojčicama

Globalna akcija – Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama

Forum za ljudska prava i pravdu Gradske organizacije ORaH-a Bjelovar organizirao je u subotu 11. veljače 2017. godine okupljanje na Trgu Eugena Kvaternika s ciljem potpore svjetskoj kampanji protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

Okupljanje u Bjelovaru sastavni je dio globalne kampanje protiv nasilja nad ženama koja se provodi u cijelom svijetu pod nazivom „One Billion Rising“ i koja se zalaže za pravdu i promicanje ravnopravnosti spolova. “Milijarda” se temelji na statistici UN-a da je jedna od tri žene silovana ili pretučena tijekom života, oko milijardu samo u jednoj godini.

I ove godine Kampanju su podržale predsjednice Odbora za ravnopravnost spolova grada Bjelovara Tatjana Grđan i Povjerenstva za ravnopravnost spolova Bjelovarsko-bilogorske županije Ivana Pirin. Tom prilikom, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Bjelovarsko-bilogorske županije Ivana Pirin istaknula je važnost obilježavanja toga dana te također naglasila da se nasilje još uvijek najviše događa u obiteljskoj zajednici koja bi po svemu trebala biti najsigurnije mjesto, te istaknula kako nasilje predstavlja kompleksan društveni problem te da to nikako nije privatni problem.

– Naime, bez obzira što je nasilje već odavno javna stvar, dobar dio građana/ki smatra kako se radi o privatnoj stvari u koju se ne treba miješati, što nikako nije točno jer prešućivanjem i okretanjem glave od tog problema, moramo biti svjesni da neku osobu na kraju možemo stajati života. Na navedeno najbolje ukazuju upravo slučajevi ubijenih žena od strane njima bliskih osoba koji završavaju u medijima, nažalost, već kada je prekasno, no u tim slučajevima se može uočiti da je veoma često širi krug osoba (prijatelja, rodbine, susjeda) već od prije znao ili naslućivao na nasilje, no nije reagirao na vrijeme.
I ovom prilikom bih apelirala na javnost, ako zna za bilo koji oblik nasilja ili naslućuje, da postupi po građanskoj odgovornosti te da ga pravovremeno prijavi, izjavila je Pirin.

Ispred gradske organizacije ORaH-a posebno se zahvaljujemo sugrađanima/kama i Ženama Paljevina koje su se svojim prisustvom angažirale u Kampanji, te pozivamo sve da u svojoj sredini svakodnevno aktivno sudjeluju u borbi protiv svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama.

Gordana Obradović
predsjednica Foruma za ljudska prava i pravdu GO ORaH-a Bjelovar

Povezani članci

newsend_hgk