Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Bjelovarski kulturno sportski klub Kul Pong u suradnji s Udrugom za autizam promiče sport za osobe s invaliditetom

2018 stolnitenis 13

Kulturno sportski klub Kul Pong iz Bjelovara u svome se trogodišnjem radu prioritetno bavi stolnim tenisom s naglaskom na rekreaciju, no mjesta ima i za kreativno djelovanje, kulturu u raznim oblicima. Nedavno je Kul Pong započeo suradnju s bjelovarskom Udrugom za autizam, kako bi članovi udruge imali priliku zaigrati stolni tenis te još više razvijati kreativno izražavanje.

Stoga smo posjetili Klub Kul Pong i razgovarali s predsjednicom Ines Ban koja nam je više rekla o njihovom radu s djecom, ali i s djecom s poteškoćama.

2018 stolnitenis 52

– U klubu smo primijetili da djeca za vrijeme treninga jedan određeni period odlično funkcioniraju, ali da im u drugom momentu moramo dati malo oduška i predaha. Tada plešu, pjevaju i crtaju. Također, u posljednjih godinu dana okupljamo djecu koja nisu vrhunski sportaši, koja se možda nikada neće baviti sportom, osobe s invaliditetom i poteškoćama svih dobi. Postoje razna natjecanja u igranju ping – ponga, pa tako ako netko ima afinitete ići u tom smjeru, radimo i na sudjelovanjima na natjecanjima. Većinu troškova financiramo sami, odnosno moja obitelj. Slobodno mogu reći da smo skoro zbog kluba založili kuću. Ovo sve, ne radimo zbog novca, već zato što smatramo da većina klubova ima mjesta samo za dobre sportaše, dok su ostali nebitni. Suprug je prije radio u jednom ping – pong klubu, u kojem su se skupljala samo djeca koja idu na natjecanja. Ostali koji nisu bili toliko talentirani, mogli su ostati u klubu, ali s njima više nitko nije radio, rekla je tužno Ines i dodala:

– Meni to nije u redu, jer ne moramo svi biti vrhunski kako bismo prebacivali lopticu preko stola. Kroz našu priču, mi okupljamo sve koji žele igrati stolni tenis. Mnogi od njih se ozbiljnije bave rukometom, nogometom ili košarkom. Stolni tenis je jednostavno dodatna rekreacija, koja u jednom dijelu sigurno pomaže u igranju tih sportova. Trenutno imamo 30-ak članova koji se vrte kroz sve grupe, početnu, srednju i naprednu. Imamo samo jednog trenera koji volontira i zahvaljujući njemu, našem treneru Marinku Banu sve ovo funkcionira, pojasnila je predsjednica Kluba i nastavila:

– Mi se ovime bavimo prvenstveno iz ljubavi, a često znam reći i ludosti. U prostoru u kojem djelujemo, odrekli smo se korištenja grijanja, jer nas gazda „zaista“ trpi već godinama, izlazi  nam u susret, čak i onda kada nemamo dovoljno novca za najam.

2018 stolnitenis 48

Na pitanje, kako je raditi s djecom s poteškoćama, Ines je rekla:

– Kada nam je prvi puta došla djevojčica u kolicima, skoro nitko joj nije želio prići. Nakon nekoliko susreta, svi su se doslovno počeli svađati tko će s njom igrati. Čak se zbog kluba odlučila na jednu tešku operaciju, kako bi s nama mogla biti što duže. Upravo je to cilj našeg rada. Da svi budu prihvaćeni, da se družimo, komuniciramo, upoznajemo, izgrađujemo se u bolje osobe. Nisu nam prioritet rezultati, natjecanja i novac. Nemamo prilaz za invalide, pa se moramo nositi i gurati, no ništa nam nije problem.

2018 stolnitenis 16

Što se tiče rada s autističnom djecom, Ines je pojasnila:

– Napravljeno je zanimljivo istraživanje koje je pokazalo odlične rezultate kod autista. Naime, svi benefiti koje autisti dobiju tijekom bavljenja stolnim tenisom, zadržavaju se trajno. Osobno sam vrlo sretna što o autizmu, zahvaljujući suradnji udruge i kluba znam puno više nego prije. Gradimo odnos u najboljem mogućem smjeru. Zanimljivo je vidjeti kako se djeca od 7 do 17 godine zabavljaju, druže, crtaju i ne daju se iz kluba. Jednostavno svi zajedno funkcioniraju isto, jer mi to od njih tražimo, zadovoljno je rekla predsjednica Kluba Kul Pong.

 

U Klubu je bila i predsjednica bjelovarske Udruge za autizam, Kristina Hohoš, koja je s velikim zadovoljstvom opisala način i rad Kluba s autističnom djecom, jer govori ono što je osjetila i vidjela, ne kao predsjednica Udruge, već kao majka autističnog djeteta.

– Udruga za autizam Bjelovar do sada bilježi veliki broj razno-raznih aktivnosti u koje se naši članovi uključuju. Poanta našeg rada je, da mi ne želimo biti negdje samo s autistima, već da želimo raditi, surađivati i družiti se sa svima ostalima. Želimo da riječ integracija zaživi u svakom smislu. Igrom slučaja, suprug i ja smo sa svojim djetetom došli u Kul Pong i shvatili da se ovdje radi zaista svašta, u dobrom okruženju. Danas je s nama naša Ana koja je prilično izbirljiva s aktivnostima, ali i sa ljudima. Vidljivo je da se u Kul Pongu osjeća super, paše joj atmosfera i okruženje. Već neko vrijeme ovdje dolazimo tri do četiri puta tjedno, u trajanju po dva sata, što je za autistično dijete ogroman rezultat i uspjeh. Vidljiv je njezin napredak u socijalizaciji i integraciji. To je prvenstveno iz razloga jer je ovdje prihvaćena, svi joj se vesele i prilaze, bez obzira koje su dobi. Na taj način i ona sama sebi daje šansu da danas, sutra s tim osobama uđe u ozbiljniji odnos. Primjerice, Ana je u jako kratkom vremenu prihvatila svog trenera i zapamtila mu ime, dok su neke osobe puno duže prisutne u njezinom životu, pa ih i dalje zove: čovjek. Fina motorika je često kod autista velik problem. Nespretni su, nesigurni u sportu, teško koordiniraju svoje pokrete. Ovdje nam je odlično jer postoji ta koordinacija oka, ruke, kretanja oko stola, dok je i sama loptica zahtjevna, čak i zdravim osobama. Da, nije to onaj stolni tenis koji gledamo svi na televiziji, ali Ana svojim reketom lopticu ispravno vraća na stol i to već nakon samo šest treninga. Mi u aktivnostima ne tražimo stručnjake, već ljude koji imaju srca i volje za radom, djelovanjem, posebno kada su u pitanju djeca s poteškoćama. Ono što mene u ovom klubu fascinira je ogromno strpljenje i što klinci suradnički rade jedni s drugima. Nema nikakvog forsiranja, prevelikih očekivanja, pritisaka i slično. Sve ide u svom smjeru, spontano, opušteno i s puno ljubavi, istaknula je Kristina Hohoš ne skrivajući zadovoljan osmijeh na licu.

 2018 stolnitenis 47

Iako nemaju adekvatan prostor i sve ono što treba za normalnu rekreaciju, a posebno kada je riječ o djeci i mladim ljudima, u Kul Pongu se radi i dalje, u nadi da će jednog dana i oni imati svoj prostor kako ne bi stalno sklapali i rasklapali svoje stolove.

Kulturno sportski KUL PONG klub mjesto je ljubitelja stolnog tenisa ali i umjetnosti, kreative i spajanja nespojivog!

 

 

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.