Crosst.hr

Bjelovarski HDZ organizirao okrugli stol Vrtić budućnosti – zadovoljna majka za sretno dijete

2017 3 hdz mjere 46

Na okruglom stolu sudjelovao i državni tajnik Ministarstva rada i mirovinskog sustava Marko Pavić

Gradski odbor HDZ-a Bjelovar i Zajednica žena „Katarina Zrinski Bjelovar“ organizirali su u subotu 4. ožujka u hotelu Central u Bjelovaru okrugli stol pod nazivom „Vrtić budućnosti – zadovoljna majka za sretno dijete“. Na okruglom stolu organiziranom uoči Dana žena raspravljalo se o standardu vrtića, cijeni smještaja, i ostalim problemima s kojima se susreću odgajatelji i roditelji djece koja pohađaju vrtić.

HDZ je na ovaj način, ponukan lošom demografskom situacijom i iseljavanjem mladih, predstavio dio svog predizbornog programa uoči lokalnih izbora, u sklopu kojeg je najavljeno i smanjenje cijena vrtića. Na okruglom stolu je uz sudionike i predstavnike vrtića iz županije prisustvovao i državni tajnik Ministarstva rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, te saborski zastupnik i kandidat za župana Miro Totgergeli.

Danas su, kao i nekad, zahtjevi pred obiteljima a pogotovo ženama veliki. Opterećene smo krizom sa svih strana, financijskom, radimo težak fizički rad, intelektualni rad, radimo u smjenama na različitim radnim mjestima. To je razlog što smo ovaj okrugli stol posvetili vrtićima, odnosno da bismo raspravili o adekvatnom zbrinjavanju djece dok roditelji rade kako bi oni bili zadovoljni i kako bi mogli nesmetano raditi. Bjelovar kao i ostale gradove prate negativni trendovi smanjenja broja novorođene djece, a mlade obitelji iz ekonomskih razloga iseljavaju iz Hrvatske. Negativne trendove treba okrenuti i živote promijeniti nabolje, i to na način da raspravimo o svim segmentima problema, i povesti računa o svim ovim temama, rekla je uvodno Kata Špiranec, predsjednica Zajednice žena „Katarina Zrinski“ Bjelovar, te u razmatranju osnovnih problema navela kako je osim radnog vremena dječjih vrtića u odnosu na radno vrijeme roditelja također problem i integracija djece s poteškoćama u razvoju u redovan odgojno-obrazovni program, te nedostatak stručnog kadra koji bi pokrio potrebnu širinu i kvalitetu odgoja i obrazovanja potrebnu u tom periodu razvoja, poput zdravstvenog kadra, kineziologa, i slično.

Predsjednik GO HDZ-a Ante Topalović i kandidat za gradonačelnika grada Bjelovara na predstojećim lokalnim izborima također se složio kako je usklađivanje osobnog i poslovnog života osnova za sretno dijete, odnosno i za sretno dijete.
Iza nas je tjedan velikih mjera u kojem je naša Vlada donijela neke mjere koje se uvelike tiču obitelji, zapošljavanja mladih i demografske politike. To je vrlo važan element za razvoj naše države i za sprječavanje odlazaka mladih iz naših gradova i iz države. Broj stanovnika nam je stalno u padu unatoč činjenici da smo gospodarski rast vratili u pozitivu. Gledam na osobnom primjeru pa sam shvatio kako trećina ljudi s kojima sam išao u razred u osnovnu i srednju školu više ne živi u Bjelovaru. To je veliki problem na čijem rješavanju moramo raditi. Gledajući kvalitetu života i način življenja naših sugrađana jedno od pitanja koja se potežu je i cijena vrtića od 749 kuna za roditelje koji spadaju u najviši platni razred. Prag za određivanje platnog razreda je toliko nisko postavljen da većina sugrađana, odnosno obitelji gdje su zaposleni i majka i otac pa makar radili gotovo i za minimalac, pripadaju najvišem platnom razredu. Zbog toga je potrebno smanjiti cijenu vrtića, što po dolasku na vlast na lokalnim izborima planiramo napraviti odmah pri završetku ovog ljeta, i to na 500 kuna za najviši platni razred, najavio je Ante Topalović, te razmatrao pitanje besplatnih udžbenika, ali napomenuo kako u izbornom programu planiraju i brojne olakšice za poduzetnike, te rast kvalitete životnog standarda sugrađana treće životne dobi kroz zdravstveni i socijalni program.

Državni tajnik Ministarstva rada i mirovinskog sustava Marko Pavić pozdravio je nazočne, te uz napomenu kako mu je ovo prvi posjet Bjelovaru ali svakako ne i zadnji, rekao kako je plan ove Vlade izlazak na teren i odazivanje pozivima u što je većoj mogućoj mjeri kako bi ostvarili komunikaciju s ljudima i obilaziti gradove i županije te tako pružati podršku. Prateći temu osvrnuo se više i na mjere zapošljavanja koje je Vlada donesla, a koje također uvelike mogu pomoći poboljšanju demografske slike.

Uoči ovog posjeta konzultirao sam se s državnim tajnicima iz ostalih ministarstava te vam tako danas prenosim pozdrave državnog tajnika Marina Strmote iz Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, te državnog tajnika Matka Glunčića iz Ministarstva znanosti obrazovanja. U razgovoru s njima zaključio sam da smo po zakonodavnom okviru predvodnici unutar EU jer u predškolski odgoj uključujemo djecu od šest mjeseci starosti dok je u većini ostalih država to od četiri godine nadalje. Osim dobrog zakonodavnog okvira svakako postoji prostor za napredak i puno toga se da poboljšati a danas smo otvorili brojna takva pitanja, među kojima je dvosmjenski rad i dulji rad vrtića, te smanjenje cijena. Preduvjet za ekonomsku sigurnost i smanjenje iseljavanje je pak kvalitetno radno mjesto za roditelje kako bi se ovdje zadržali. Najbolja demografska politika je ekonomska politika i politika tržišta rada. Gledajući nezaposlenost Bjelovarskog stanovništva, preko 52% nezaposlenih su žene, a najviše zabrinjava njihova obrazovna struktura. Slična je situacija i drugdje pa su stoga novootvorene mjere napravljene i za ljude sa srednjoškolskim obrazovanjem. Žene s nižom razinom obrazovanja u slučaju gubitka posla nakon 35-e godine gotovo se uopće ne zapošljava, i to je zabrinjavajuće. Naš je cilj što brža aktivacija tih ranjivih skupina stanovništva, i tu računamo na suradnju svih Područnih ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, uz koju dajemo različita subvencioniranja poduzetnicima za zapošljavanje, zapošljavanje na javnim radovima, te za stručno usavršavanje, poručio je državni tajnik Marko Pavić te dodao kako kroz narednih dva tjedna Ministarstvo rada i mirovinskog sustava izlazi s natječajem u iznosu od 73 milijuna kuna lokalnog partnerstva za zapošljavanje u sklopu kojeg je pozvao da se prijave inovativni projekti zapošljavanja i s ovog područja, možda baš i za vrtiće, jer je spektar mogućnosti prijave doista velik.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.