Crosst.hr

Bjelovarski graničari Husari: Povodom 30 godina slobode za vikend Nacionalna utrka Gidrana

2021 10 21 husari 59

Povijesna postrojba Hrvatske vojske Bjelovarski graničari – Husari 1756. održala je u četvrtak 21. listopada konferenciju za novinare na temu održavanja XI. Husarske trke – Nacionalne utrke Gidrana – 30 godina slobode. 

Navedena utrka biti će održana u subotu 23. listopada na brdu Jerešin u Zrinskom Topolovcu sa startom u 11,00 sati, pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja. Postrojba utrku organizira 11 godina zaredom, a ovog puta u spomen na 30. godina od Vojno redarstvene operacije Otkos 10 te je u potpunosti usklađena s pravilnikom Hrvatskog konjičkog saveza.

Zašto se utrka zove Nacionalna utrka Gidrana i sve druge detalje, saznali smo od članova postrojbe. 

2021 10 21 husari 22
Branko Kovačić, predsjednik Konjičkog kluba Husar iz Čazme

– Pored obilježavanja važnih datuma, mi ocjenjujemo i stanje  unutar uzgoja Gidran konja. Nadolazeća utrka vrlo je slična utrkama u daljinskom jahanju i pravila su otprilike ista. Kod utrka u daljinskom jahanju vrlo velika pažnja daje se dobrobiti konja,  zbog čega smo i mi u husarsku utrku ugradili iste određene elemente. Dakle, ograničen je puls konja koji ne smije biti veći od 74 otkucaja u minuti te se konji nakon svake etape odmaraju. Životinje upravo na taj način štitimo od velike iscrpljenosti i mogućih štetnih posljedica. Svake godine imamo između 15 i 20 sudionika. Utrka se sastoji od 24 kilometara kroz tri etape, dakle svaka iznosi osam kilometara. Pobjednik će dobiti prijelazni pehar koji svake godine odlazi u ruke najboljih. Do sada je svake godine bio u nekom drugom mjestu, a zadnje dvije, tri nalazio se u Čazmi kod članova Konjičkog kluba Husar. Onaj tko na utrci pobjedi triput zaredom pehar dobiva u svoje privatno vlasništvo. Za konje u plasmanu dodijeliti ćemo rozete za prvo, drugo i treće mjesto, a osigurani su i pobjednički pehari, rekao je Branko Kovačić, predsjednik Konjičkog kluba Husar iz Čazme.  

 

Za pripremu i izvedbu utrke zadužen je Ivica Vrhovnik iz Bjelovara. 

2021 10 21 husari 32
Ivica Vrhovnik

– Prvenstveno se zahvaljujem na povjerenju koje mi je pruženo. Utrka je “cross country” tipa, sa tri kruga dužine osam kilometara i nekoliko prepreka. Sama utrka simulira kretanje konja na bojnom polju, pa sukladno tome ćemo imati vodeni rov, dvije prepreke od balvana, dimnu zavjesu i plinski top, pojasnio je Vrhovnik. 

 

Za osmišljavanje i prijavu projekta prema Ministarstvu hrvatskih branitelja Republike Hrvatske bila je zadužena Izidora Žganjer.

2021 10 21 husari 39
Izidora Žganjer

– Ukoliko su neka aktivnost ili događaj vezani za obilježavanje važnih datuma u okvirima Domovinskog rata, ministarstvo isplaćuje potrebna financijska sredstva. Mi smo za ovu utrku dobili sedam tisuća kuna, što nam znači jako puno. Nadamo se da ćemo u narednim godinama biti još bolji, kaže mlada Husarica Izidora. 

Prije otprilike 16 godina, konjički klubovi s područja Bjelovarsko – bilogorske i okolnih županija osnovali su Udrugu Bilogora – Papuk koja je u nekoliko navrata organizirala konjički Maraton Bjelovar – Lipik, a sve sa ciljem priznavanja Vojno redarstvene akcije Otkos 10, Orkan i Papuk. 

2021 10 21 husari 45
Đuro Kličko, član Povijesne postrojbe Bjelovarski graničari Husari 1756.

– Husari sada nastavljaju tu započetu tradiciju i smatramo da ćemo uspjeti doprinijeti priznavanju tih akcija, kratko je poručio Đuro Kličko.

 

BJELOVARSKI GRANIČARI HUSARI SU PONOS BJELOVARA

U ime Turističke zajednice Bilogora – Bjelovar, medijima se obratila direktorica Ana Kelek. 

2021 10 21 husari 50
Ana Kelek, direktorica Turističke zajednice Bilogora – Bjelovar

– Kao što su u Sinju ponosni na svoje alkare, tako ja mogu reći da se Bjelovarčani ponose Bjelovarskim graničarima Husarima 1756. koji pružaju veliku podršku svakoj našoj manifestaciji i atrakcija su gdje god da se pojave. Pasmina Gidran je vraćena na Bilogoru upravo zahvaljujući njima i danas ih na našem području imamo 108. To nam daje nadu i vjetar u leđa za sve ono što u budućnosti planiramo raditi vezano za konjički turizam. Husari su ti koji daju inicijativu za brojna događanja u malim mjestima. Turistička zajednica obuhvaća devet općina u kojima se održavaju razna zbivanja, zaključuje Kelek. 

 

ZAHVALE UPUTIO ZAPOVJEDNIK BJELOVARSKIH GRANIČARA-HUSARA

2021 10 21 husari 2
Jozo Trogrlić, zapovjednik Bjelovarskih graničara – Husara

Od strane Joze Trogrlića, zapovjednika Bjelovarskih graničara – Husara posebne zahvale idu prema Hrvatskim šumama, Turističkoj zajednici Bilogora – Bjelovar, Ministarstvu hrvatskih branitelja, Gradu Bjelovaru, Općini Zrinski Topolovac, Lovačkoj udruzi kuna i Vatrogasnom društvu Zrinski Topolovac koji sudjeluju u organizaciji XI. Husarske trke – Nacionalne utrke Gidrana – 30 godina slobode. 

 

OD POLJSKE DO BUGARSKE, SVI ZNAJU ZA BJELOVAR I KONJE GIDRANE

S obzirom da je tematika slična, predsjednik Konjičkog kluba Husar iz Čazme, Branko Kovačić je na samom kraju istaknuo pojedinosti vezane za sudjelovanje Husara na najvećem srednjoeuropskom sajmu u mađarskom gradu Hódmezővásárhelyju. 

2021 10 21 husari 30
Branko Kovačić, predsjednik Konjičkog kluba Husar iz Čazme

– Od Poljske pa do Bugarske, sada svi znaju za Bjelovar i naše konje Gidrane. Prošlo je nepunih mjesec dana od našeg povratka iz Mađarske, gdje smo predstavili gidranska grla i prikazali naš program. S obzirom da je ove godine u fokusu imao Gidrane, konji su još pristigli i iz Slovačke, Rumunjske, Bugarske. Mi smo nastupili sa šest konja u izložbenom dijelu te dva u dijelu izvođenja karusela. Jedno od šest i prikazanih grla prošlo je u drugi krug predstavljana u kojem je osvojilo drugo mjesto. Riječ je gidranskom grlu Ivana Kampića. Svi predstavljeni Gidrani dolaze iz hrvatskog uzgoja, na što smo izuzetno ponosni. Karusel smo izveli pred zaista velikim brojem posjetitelja, otkrio je Branko Kovačić. 


2021 10 21 151622

 • 2021_10_21_husari_50
 • 2021_10_21_husari_30
 • 2021_10_21_husari_2
 • 2021_10_21_husari_45
 • 2021_10_21_husari_39
 • 2021_10_21_husari_32
 • 2021_10_21_husari_22
 • 2021_10_21_husari_59
 • 2021_10_21_husari_29

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.