Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Bjelovarski Dan energije 2016.

2016 06 energija 13

Održano predavanje na temu obnovljivih izvora energije, a nakon toga program prikazan je model vjetroelektrane

U organizaciji Tehnološkog parka Bjelovar d.o.o., Grada Bjelovara i Visoke tehničke škole u Bjelovaru, 09. lipnja 2015. održan je ENERGETSKI DAN U GRADU BJELOVARU ZA 2016. GODINU.

Bjelovarski Dan energije otvorio je u velikoj vijećnici Grada Bjelovara gradonačelnik Antun Korušec u društvu Igora Petrovića, direktora Tehnološkog parka Bjelovar.
– Cilj održavanja ovog dana je približiti ljudima trendove u energetici i obnovljivim izvorima općenito. Današnja predavanja su vezana uz proizvodnju električne energije pomoću obnovljivih izvora. Energetska učinkovitost je i kod nas prilično popularan pojam kojim svi barataju, ali kod realizacije obično zapne i teže dolazi do kraja. Što se tiče potencijala grada za obnovljivim izvorima energije, nisam siguran za vjetroelektrane, ali fotonaponski sustavi definitivno dolaze u obzir, a grad je poznat i po drvnoj industriji koja je potencijal sam po sebi – rekao je Igor Petrović.

Grad Bjelovar je potpisao Energetsku povelju, Dan energije održava se od 2012., a bilo je i otvaranja energetski učinkovitih pogona. – Napravili smo velike iskorake u korištenju obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti. Potpisali smo i Sporazum gradonačelnika gradova Europe o smanjenju emisije CO2. Energetska povelja i ovaj Sporazum bili su temelj akcijskog plana o održivom razvoju grada koji je donesen 2013. godine. Radili smo projekte sa Fondom za zaštitu okoliša za obnovu fasada te stolarija, i energetsku učinkovitost kućanstava. Nakon toga krenuli smo u energetsko certificiranje objekata u vlasništvu Grada Bjelovara, energetsku obnovu Školsko-športske dvorane, te I., III., i IV. osnovne škole, što je realizirano. Veliki i ozbiljni koraci energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije pokrenuti su i kod privatnih investitora, čiji je primjer nedavno pokrenuta proizvodnja električne i toplinske energije uz upotrebu sječke postupkom pirolize u Brezovcu, a ne zaboravimo da je tu i izgradnja prve geotermalne elektrane u Hrvatskoj, u Cigleni – napomenuo je gradonačelnik Antun Korušec.

Povodom bjelovarskog Dana energije održana su predavanja „Otočni fotonaponski sustavi – Zauvijek otoci?“, „Vjetroelektrana kao obnovljivi izvor energije i zaštita okoliša“, te „Je li električno vozilo zeleno“.
– Jako rijetko se u medijima prikazuje cjelovita informacija o električnim vozilima. Poticanje njihove prodaje bez države ne ide jer su preskupi, a energetski gledano su granični jer oni nemaju štetnih emisija tamo gdje voze, ali štetne emisije ipak postoje jer mi moramo nekako nabaviti struju koja ga pokreće. Ideja je lijepa, i korisniku ugodnija, ali trenutno je šira slika upitna – zaintrigirao je prof.dr.sc. Mario Vražić s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, te objasnio kako je zapravo tendencija dobra, ali isplativost i učinkovitost se može očekivati kroz 40 do 50 godina kad se masovnoj proizvodnji prilagodi i elektroenergetski sustav koji takvom stupnju korištenja nije prilagođen još nigdje u svijetu.
Dr.sc. Josip Zdenković iz SCHRACK TECHNIK d.o.o. iz Zagreba održao je predavanje, kako kaže, provokativnog naziva „Otočni fotonaponski sustavi – Zauvijek otoci?“
– Riječ je naime o sustavima s baterijama koje su trenutno skupe. Ako ne možete dobiti mrežu a želite struju morate nabaviti takve baterije. Ostaje dilema da li onda dalje raditi na izgradnji mreža ili poticati sustave s baterijama. Primjerice Njemačka i Austrija potiču upravo takve sustave, rasterećujući tako mrežu i proizvodne kapacitete – rekao je Josip Zdenković.

Kao završna aktivnost Dana energije, nakon održanih predavanja u velikoj vijećnici, u dvorani Visoke tehničke škole u Bjelovaru prikazan je model vjetroelektrane.

Pročitajte još