21. veljače 2018

Bjelovarska bolnica prošla administrativnu provjeru prve faze i sada čeka povoljan ishod druge faze prijave projekta

Zamjenica župana Bojana Hribljan, ravnatelj OB Bjelovar Ali Allouch te direktor Regionalne razvojne agencije BBŽ-a Mario Ferić izvijestili su javnost o napredovanju odnosno fazi projekta izgradnje OB Bjelovar  na tiskovnoj konferenciji održanoj u srijedu 9. kolovoza u maloj vijećnici Bjelovarsko-bilogorske županije. Podsjetimo, bolnica je prijavljena na dva natječaja pri Ministarstvu za regionalni razvoj i fondove Europske unije kojima se trebaju obnoviti i izgraditi OHBP i dnevna bolnica.

– Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije SAFU odobrila nam je svu podnesenu dokumentaciju što znači dam smo prošli administrativnu provjeru faze 1. Sada smo u fazi 2, provjere i procjene prihvatljivosti i aktivnosti izdataka, a kada dobijemo i tu odluku prelazimo na ostvarenje treće faze. Tada će nam donošenjem odluke o financiranju biti omogućeno sklapanje ugovora o kreditu s bankom od koje već imamo obvezujuće pismo namjere, kako bismo konačno gradili novu bolnicu. Zaduženja koja moramo preuzeti kako bismo nastavili projekt su za Županiju prihvatljiva i moguća za otplatu, rekla je uvodno zamjenica župana Bojana Hribljan.

Riječ je preuzeo ravnatelj bolnice Ali Allouch koji je detaljnije izvijestio o tijeku dosadašnjih aktivnosti. Podsjetio je kako je u ožujku dobivena suglasnosti Ministarstva zdravstva za projekt izgradnje, i rekao kako se od tog trena počela pripremati dokumentacija za SAFU.

– Mi smo gotovo rekordno brzo pripremili svu dokumentaciju, i krajem svibnja prešli smo u drugu fazu. Svakodnevno smo u kontaktu vezano uz rješavanje dodatne papirologije i vjerujem da dobro odrađujemo posao, a sada čekamo objavu u zakonskom roku o tome da nas obavijeste o analizi i kraju druge faze projekta, rekao je ravnatelj Allouch.

Mario Ferić, direktor Regionalne razvojne agencije BBŽ , rekao je kako je SAFU tražio neka jednostavnija pojašnjenja vezana uz dokumentaciju što je sve bilo odrađeno unutar zakonski zadanih vremenskih rokova.

– U ovom trenu nema otvorenih pitanja zbog kojih bismo brinuli da li će druga faza uspješno završiti. Nakon njenog završetka počinje teći zakonski rok od 45 dana u kojem će se usuglasiti uvjeti samog ugovora i očekujemo potpisivanje ugovora o izgradnji između OB Bjelovar, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i SAFU-a kao tijela koje će nadzirati provođenje projekta, pojasnio je Ferić i dodao kako vode brigu o svim detaljima prijave pa tako očekuju i još jedan radni sastanak u SAFU-u.

Sklapanjem ugovora s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU automatski se aktivira jamstvo banke kojim ona garantira da će dati po unaprijed dogovorenim uvjetima za odobrenje ostatka sredstava za izgradnju bolnice. Iako se potpisivanje ugovora očekuje tijekom rujna, bolnica mora proći natječaj za izmjene i dopune građevinske dozvole, te se tek na proljeće očekuje natječaj za izvođače radova i prvi radovi. Ravnatelj Allouch dodao je kako je izuzetno zadovoljan tijekom i brzinom odvijanja pripreme dokumentacije. Smatra kako nema sumnje da će se proći i druga faza, te da je samo pitanje vremena kad će dobiti pozitivan odgovor.

Na pitanje o novom Zakonu o prioritetu pacijenata te kako se on provodi u OB Bjelovar, i o mogućnosti odnosno vjerojatnosti spajanja bolnica, ravnatelj bolnice Ali Allouch rekao je kako još uvijek nisu dobili nikakav službeni dokument od Ministarstva.

– Što se tiče lista čekanja, imamo sustav koji radi na principu koji ministar i najavljuje. Mi sami stvaramo prioritetne liste, a pogotovo kod onkoloških pacijenata ne dozvoljavamo da oni dugo čekaju. Imamo podatke da od prve prijave do operacije ne prolazi više od dva tjedna. Dakle to je djelovanje prema preporuci ministra.

Što se tiče funkcionalnog spajanja, Bjelovar nitko zasad ne spominje. Mi imamo još odjela koji su bitni za bolnicu. Dakle, internu, kirurgiju, pedijatriju i ginekologiju ne može nitko spajati, a ostali odjeli koji bi bili predmet spajanja prejaki su u odnosu na ostale bolnice, i kadrovski i tehnološki. Nedavno smo primili i dva liječnika. U kontaktu smo sa još četvero liječnika, i to ćemo rješavati ove jeseni. Od početka godine nismo izgubili niti jednog liječnika, otišla je samo jedna kolegica iz privatnih razloga, što da naslutiti kako doista kontroliramo situaciju, zaključio je za kraj ravnatelj Ali Allouch.

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *