Crosst.hr

Bjelovarčanin Zoran Đurđević, osnivač prve političke stranke Roma reagirao na “Rezoluciju o pripadnosti Roma Indijskim narodu”

2022 05 03 slike bjelovar 381

U travnju ove godine, u Zagrebu je održana konferencija u organizaciji Saveza Roma Republike Hrvatske “Kali Sara” koja je okupila predstavnike Roma iz ukupno 17 zemalja. Cilj dvodnevne konferencije bio je pružiti odgovor na pitanje što Romima danas znači njihovo indijsko porijeklo. Saborski zastupnik Veljko Kajtazi tom je prilikom naglasio kako je važno odgovoriti na pitanje što romska zajednica želi u odnosu na Republiku Indiju, da li je dovoljna samo kulturna suradnja ili je potrebno ići korak naprijed te dalje tražiti da se Romima dodijeli neki oblik formalnog, pravnog i političkog priznanja. Priznanjem Roma kao indijske dijaspore Romi bi nakon tisuću godina, dobili svoju matičnu državu.

Bjelovarčanin Zoran Đurđević, inače osnivač prve političke organizacije Roma i jedan od osnivača prvog Vijeća nacionalnih manjina Republike Hrvatske, oštro je reagirao na “Rezoluciju o pripadnosti romskog naroda indijskom” koja je donesena 8. travnja 2022. godine u prisutnosti premijera Republike Hrvatske, a u odsutnosti indijskog predstavnika što  prema njegovom mišljenju ne drži težište odluke.

– Mi se nalazimo u Europi, gdje najvećim dijelom živi između 15 i 20 milijuna Roma. Neke regije EU naseljene su gušće, a neka rjeđe. Primjerice, Andaluzija broji oko 80 posto romske populacije, dok u Rumunjskoj koja je naseljena prilično gusto, živi oko 3 do 5 milijuna Roma. U nekim zemljama, kao što su Mađarska i Španjolska poznata je tradicionalna kultura romskog naroda, a sve to govori kako su Romi na području Europe prisutni jako dugo. Stigli su na područje Europe, točnije Grčke s Aleksandrom Makedonskim oko 2200 godina pr.n.e. U jeziku Roma i u grčkom jeziku postoji oko 30 do 40 posto riječi koje su poprimili jedni od drugih. Toliko je došlo do miješanja tih naroda da se više uopće ne razlikuju po svojoj fizionomiji i građi tijela, skeleta, vrata, leđa, navodi Đurđević dodajući kako su Romi prisutni u svim zemljama Europe. 

Đurđević smatra kako je neozbiljno govoriti o velikoj dijaspori Indijskog naroda, nazvati ju romskom, jer Indija nikada nije spomenula da Roma uopće ima. Imala je 2000 godina vremena priznati ih, pomoći pri obrazovanju, razvoju jezika i kulture, no to se nije nikada dogodilo. 

– Romi iz tog razloga 1971. godine donose Odluku o postavljanju temelja stvaranja političkog naroda Europe bez ograničenja teritorija sa ustavom, jezikom i svim potrebnim obilježjima jednog naroda, zastavom, himnom i grbom. To znači da su Romi isto tako nedjeljiva cjelina Europe, kao i svi ostali priznati narodi koji žive na tom području.

– Mi nemamo nikakve veze sa Indijom, osim što vučemo korijene iz tzv. Pendžaba. Postoje i drugi narodi koji djeluju politički od nekada, ali nisu dijaspora kao Mađari, Rumunji, Srbi ili Nijemci. Ovo pokazuje nedovoljnu pripremu navedene rezolucije. Taj trik od Brisela je vrlo podmukli akt kojeg je premijer Andrej Plenković trebao provesti na način da se Romi prozovu Indijskom dijasporom, što bi nama itekako otežalo u političkom životu Europe. Priznanje Roma kao političkog naroda Europe je nužno da bi se bolje sinkronizirala politika razvoja naroda u kulturnom i političkom razvoju. Romi su u svim zemljama EU-a nacionalna manjina, ima nas oko 20 milijuna i po svojoj kulturi zaslužuju postati politički narod Europe, kaže Bjelovarčanin

2022 05 03 slike bjelovar 382
Bjelovarčanin Zoran Đurđević, osnivač prve političke organizacije Roma i jedan od osnivača prvog Vijeća nacionalnih manjina Republike Hrvatske

Reakcija na „Rezoluciju“ o pripadnosti romskog naroda Indijskom, odnosno da je Indija pradomovina Romskog naroda

Neki dijelovi Španjolske, točnije Andaluzija, zatim Portugal, Mađarska, Rumunjska, Bugarska, Srbija i Makedonija naseljeni sa više od 50 posto Roma, dok ih Češka, Slovačka, Francuska, Švedska i Italija imaju između 20 i 30 posto. Također, u Mađarskoj, Španjolskoj i Srbiji, polako postaje “lajt kultura”. 

– Kako pričamo o pjesmama i plesovima tih zemalja pomisliš odmah na “ciganske”. Mi smo potpuno inkorporirani u europskoj civilizaciji, što smo dokazali 1971. godine u Londonu gdje smo na prvom kongresu donijeli odredbe, odnosno zastavu, himnu, grb, jezik. To sve uvelike govori da smo se odlučili stvoriti jednu naciju bez teritorija na tim osnovama, ali na području Europe. Nemamo nikakve veze sa Indijom, osim što vučemo korijene s Tibeta i Pendžaba, no svatko od današnjih nacija Europe vuče korijene od nekuda. I Nijemci – Germani vuku korijene iz Tibeta (Arijevci), a Romi i imaju te gene, boju kose i albanska lica koji imaju gene Arijevaca i s Tibeta, poručuje Đurđević, naglasivši da ono što se potpisalo u Zagrebu je neodgovorno od strane Hrvatske i Saveza Roma u Republici Hrvatskoj – Kali Sara, jer itekako šteti Romima. 

Ukoliko potpis neovlaštenih strana o pripadnosti jednoj državi nije priznanje, onda je to kriminalno djelo.

– Mi Romi smo narod Europe, postoje nepisani, ali i pisani dokazi da nemamo povezanost sa Indijom osim da iz nje potječemo. Pa i Germani su također iz Indije i nemaju Rezoluciju o pripadnosti Indijskoj državi. Mislim da je to jedan sramotan Plenkovićev potez. Naime, od Brisela je dobio zadatak da nas udalji od mogućnosti zahtjeva da Romi budu europski narod, jer na to imamo pravo. Imamo svoju kulturu, a jezik je indoeuropski. S ovom rezolucijom nas žele otuđiti od naše Europe i povezati s Indijom, pojašnjava osnivač prve političke organizacije Roma. 

Da su Romi, kako se tvrdi došli u 13. stoljeću tada bi sigurno stigli sa već formiranom religijom, donijeli bi indijsku kulturu, običaje, no oni od toga nemaju ništa, već su to običaji novih religija, pravoslavne, katoličke te islamske. Dakle, nigdje se ne pojavljuju niti hinduizam niti budizam.

Romi su najvjerojatnije došli sa Aleksandrom Makedonskim na putu iz Indije prije 2 200 godina pr.n.e. Naseljavali su poslije Sredozemlje, Balkan i sve ove zemlje prema Rusiji, Srednjoj Europi. Naseljavaju u slično vrijeme kao i Germani te se spajaju s naseljenicima iz Grčke. Osim toga, kad smo već kod nekih priznanja na rezoluciju, onda je Indira Gandhi još 70-ih godina morala priznati Rome i njihovo porijeklo iz Indije. Za to nije potrebna nikakva rezolucija koju je potpisala Republika Hrvatska, zaključuje Zoran Đurđević.

Inače, osnivanju Stranke Roma nazočilo je četrdeset pripadnika romske narodnosti iz Bjelovara, Pitomače i Virovitice na osnivačkoj skupštini stranke u Bjelovaru 22. srpnja 1990. godine. Već punih deset godina Romi u Bjelovaru imaju svoje udruženje, a sada je odlučeno da svoje djelovanje stave i u stranačke okvire. 

Stranka Roma, uz političku platformu, kao najprioritetniji zadatak ističe potrebu priznavanja statusa državnosti i svih prava za oko 150 tisuća Roma u Hrvatskoj. U programu stranke posebno mjesto ima očuvanje tradicije, ­borba za poboljšanje životnih uvjeta, zaštita ljudskih prava, rješavanje obrazovnih i socijalnih problema Roma.

Djelovanje stranke regulirano je Statutom, a tijela su joj Skupština, Predsjedništvo i Savjet. Za predsjednika je izabran Zoran Đurđević, a na skupštini je prihvaćen i sti­jeg Stranke Roma, zastava sa zelenim i bijelim poljem te kotačem od osam prečaka u sredini. Zacijelo, neće biti teško još više omasoviti članstvo i formirati ogranke u mjestima gdje prebivaju Romi.

Osnivanje Stranke Roma Izvor: Bjelovarski zbornik 91 – Izdavač: Gradski muzej Bjelovar

2022 06 07 073943
Bjelovarski zbornik 91 – Izdavač: Gradski muzej Bjelovar

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.