Crosst.hr

Bjelovar: Žene poduzetnice predstavile svoje inspirativne priče i iskustva, govorile o problemima s kojima se susreću u poslovnom svijetu

2019 bjelovar info bjelovar poduzetnice 5

U petak, 4. listopada u prostoru Veleučilišta u Bjelovaru Platforma Aurora.hr u suradnji s Tehnološkim parkom Bjelovar organizirala je mini konferenciju namijenjenu prvenstveno poduzetnicama, ali i svim poduzetnicima općenito. Cilj je bio potaknuti poduzetništvo, nove inovativne ideje, pokazati dobre primjere u praksi kao i pomoći savjetima. U svemu tome pridružile su se iskusne, svjetski poznate poduzetnice koje su podijelile svoje priče.

Konferenciji je prisustvovao i veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj NJ. E. Robert Kohorst, a događaj je bio ispunjen inspirativnim poduzetničkim pričama, najavom novog projekta namijenjenog poduzetnicama i radionicom iskusne poduzetnice Paule Marshall. Ostale gošće bile su poduzetnice Nena Obrovac, Vesna Milanovic, Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze.  Konferencija je bila izvedena na engleskom i hrvatskom jeziku.

Turistička agencija koju sam osnovala sa sjedištem u Hercegovcu počela je s radom prije godinu i sedam mjeseci. Početak je bio težak, ali uz uzloženu upornost i trud, sve se isplati. Prije ovog posla, radila sam kao receprionerka u hostelu, također kao i voditeljica hostela. Kada sam studirala u Zadru, kasnije sam ostala raditi čak 12 godina u turističkoj agenciji. Upoznala sam tzv. masovni turizam sunca i mora i nikada mi to nije bilo to. Upravo zato sam se odlučila za preseljenje na kontinent. Inače, po struci sam magistrica kulturne baštine i turizma. Nažalost, ruralni turizam prepoznat je samo kod jednog dijela osoba koje vole putovati i istraživati. Kontinentalni turizam svakako zaslužuje biti ravnopravan turizmu koji se odvija na moru, naravno u svom duhu. Ono što agencija nudi je primjerice planinarenje za laike, organizacija biciklističkih tura, a potražnja varira od velike pa do nikakve zainteresiranosti. Kada na moru traje sezona, na kopnu dosta stane. Do sada smo imali najviše lokalaca koji su koristili naše usluge, no imamo mnogo ideja na kojima želimo raditi. Birokracija vezana za otvaranje agencije je prava avantura. Na prijašnjim poslovima sam se susrela sa nekim preprekama iz razloga što sam žena, ali sada u ovom poslu, do sada ne. Ili to jednostavno nisam prepoznala, rekla je Nena Obrovac, osnivačica turističke agencije Rural escape tours, specijalizirane za ruralni turizam, točnije provođenje aktivnog odmora na ruralnim područjima u Hrvatskoj.

Aurora.hr je projekt koji financira Veleposlanstvo SAD-a. Tu smo kako bismo poduprijeli sve žene poduzetnice, bez obzira u kojoj su fazi poslovanja. To radimo na način da objedinjujemo sve informacije koje postoje za njih i dajemo im sadržaj koji njima točno treba. Mi također, cijelo vrijeme provođenja projekta učimo od poduzetnica. U razvoju poduzetništva mentorstvo i podrška su jako važna strana. Puno nam znači vidjeti i čuti kakav je bio nečiji poduzetnički put, s kojim se problemima osoba susretala, kakvi su daljnji planovi i slično. Žene su u Hrvatskoj poduzetnice u 21,9 posto slučajeva, što svakako nije dovoljna brojka. Upravo zbog toga je potrebno još bolje umrežavanje i još bolja podrška. Balans privatnog i poslovnog života žena je ponekad kaotičan, no uz pravu potporu, razumijevanje bližnjih i okoline, sve je moguće, pojasnila je Helena Habdija, project manager Aurora.hr.

Moja uloga je ženama pomagati u poduzetničkom razvoju, usmjeriti ih ne prevladavanje straha u poslu, potaknuti ih na aktivaciju i prepoznavanje mogućnosti. Važan segment su i primjeri pozitivne, dobre prakse. Postotak žena u poduzetništvu je još uvijek malen, no polako se ta brojka povećava. Ovisno o područjima o kojima govorimo, negdje se žene kao poduzetnice razvijaju bolje i brže, a negdje dosta sporo. Dobra strana je što primjećujem da poduzetnice danas puno više zarađuju nego prije. Tri savjeta koja uvijek dajem ženama su da moraju znati tko su, što točno traže u svome poslu i iz kojeg razloga netko treba baš njihovu uslugu. Ponekad je potrebno mijenjati vlastitu percepciju, a to sve shvatimo tijekom poduzetničkog razvoja i prepreka s kojima se na tom putu susrećemo. Nažalost, mnogi i dan danas misle kako je ženama mjesto kod kuće, ali na sreću takav stav okoline se jako mijenja, posebno u situacijama kada žene “podignu” svoj glas i znaju što u svome životu žele ostvariti, rekla je Tilde Guajardo, osnivačica i direktorica Womanarsa.

Što se tiče ulaska žena u poduzetničke vode, ali i općenito, mislim da je najbitnije imati hrabrosti preuzeti rizik. Puno je gore nešto ne pokušati ostvariti. Žene bi trebale biti puno agresivnije i odlučnije. Moj savjet poduzetnicama je prilično jednostavan. Posao se kreće razvijati iz strasti, a ne iz ideje kako je to prilika za zaradu velike količine novca. Ako ste strastveni u onome što raditi, onda ni nemate osjećaj da je to vaš posao, već zadovoljstvo. Naravno, na putu razvoja uvijek će biti problema, ali i tijekom cijelog poslovanja. S time se odmah na početku treba naučiti nositi. Najbitnije je da motivacija i želja za uspjehom dolazi iz strasti prema vlastitom poslu. Ne vidim razliku, zašto bi poduzetnice u SAD-u bile uspješnije od žena u Hrvatskoj ili obrnuto. Najbitnije je hrabro krenuti u cijelu priču, rekao je E. Robert Kohorst, veleposlanik SAD-a. • 2019_bjelovar_info_bjelovar_poduzetnice_2
 • 2019_bjelovar_info_bjelovar_poduzetnice_4
 • 2019_bjelovar_info_bjelovar_poduzetnice_5
 • 2019_bjelovar_info_bjelovar_poduzetnice_8
 • 2019_bjelovar_info_bjelovar_poduzetnice_12
 • 2019_bjelovar_info_bjelovar_poduzetnice_13
 • 2019_bjelovar_info_bjelovar_poduzetnice_19

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.