Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Bjelovar: prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o promjenama uvjeta za mirovinu

2019 sindikat 7

Organizacijski odbor inicijative „67 je previše“ sazvala je u Teritorijalnom uredu SSSH Bjelovar konferenciju za novinare. Tema konferencije bila je početak prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma o promjenama uvjeta za mirovinu, te uopće razlozi pokretanja inicijative i koraci koji slijede.

Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata rekao je uvodno kako se u Bjelovaru okupio dio povjerenika iz cijele regije kako bi nastavili akciju „67 je previše“ koja je započela još prošle godine.

– Uz sve naše argumente koje smo imali, i s kojima smo istupali i prema njima i prema javnosti, bilo je jasno da Hrvatska nije spremna za produljenje radnog vijeka. S obzirom na sve okolnosti u kojima Hrvati žive i u kojima će živjeti još neko vrijeme prostora za to zapravo nema. U prosjeku živimo tri godine kraće u odnosu na europski prosjek, a također i broj zdravih godina koje u prosjeku imamo nakon 65-e godine je pet, dok je u Europi to deset godina. U razvijenijim zemljama te godine su i više. Uvjeta za produljenje radnog vijeka nemamo. Sadašnja vlast kad je bila u oporbi bila je izrazito protiv produljenja radnog vijeka a sad je donijela još gori zakon. Kako vlast nije imala sluha mi smo jasno najavili koje će biti naše daljnje akcije i krenuli smo u njihovu pripremu. Doradili smo svaki detalj kako bismo uredno prikupili potpise u ovoj inicijativi, rekao je Krešimir Sever te rekao kako očekuju punu potporu građana, kolega sindikalista i izvan tri sindikalne središnjice Matice hrvatskih sindikata, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Predsjednik Saveznih samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel rekao je kako su putem amandmana pokušali dati argumente Hrvatskom saboru kako je Zakon koji će izglasati štetan za hrvatske radnike, ali njihovi argumenti idu u pravcu da su budućim umirovljenicima tako omogućili održivost, sigurne mirovine i njihovo povećanje.

– Svaljivanje krivice na nas da ćemo mi ugroziti građane i da će zbog nas njihove mirovine biti male je podvala. Građane se tako pokušava demotivirati da pristupe potpisivanju referenduma. Hrvatski građani su pametni i vjerujemo da će shvatiti da ni prošla Vlada ni ova nisu pri promjenama Zakona razmišljali kako će biti radnicima i umirovljenicima, nego razmišljaju kakav će biti državni proračun, i kako će na njihove odluke reagirati Europska komisija, Svjetska banka, Međunarodni monetarni fond. Međutim Vlada treba postojati i raditi za svoje građane, a ne za navedene institucije. Veoma je upitno u nekim sektorima održati dobnu granicu i do 65 godina, a kamoli 67, i potpuna je demagogija priča ministra Pavića kako neće svi sa 67 godina u mirovinu već da će mnogi otići sa 60 godina i 41 godinom radnog staža. Takvih ljudi u narednih 20, 30 godina neće biti, poručio je Mladen Novosel, te pozvao građane da iskoriste svoje demokratsko pravo i od 27. travnja do 11. svibnja potpišu referendum.

Mirela Bojić, nacionalna koordinatorica inicijative „67 je previše“ iz Matice hrvatskih sindikata pojasnila je ponovo kako se radi o tome da se želi sniziti dob odlaska u punu starosnu mirovinu, bez penalizacije, na 65 godina, te kako žele općenito smanjiti penalizaciju ako se u mirovinu ide prije vremena.

– Zasad je penalizacija 0,3 postotna boda za svaki mjesec koji nedostaje do pune starosne mirovine, a naš prijedlog je 0,2 posto. Za primjer, ako se odlazi u mirovinu pet godina ranije prema s 0,3% penala mirovina bi bila 18% niža, a prema našem prijedlogu 12% niža, pojasnila je Mirela Bojić.

Potpisi će se prikupljati na punktovima po gradovima, općinama, ovisno o tome koliko će se pružiti mogućnost i širina organizacije. Pripremni sastanci se već rade, kako bi samo prikupljanje potpisa koje će se odvijati od 27. travnja do 11. svibnja što bolje organiziralo i odvijalo. Brojni članovi sindikata su motivirani da se uključe, a javljaju se i volonteri koji žele pomoći, te je Organizacijski odbor inicijative veoma optimističan.

Nakon što prikupe dovoljan broj potpisa, Organizacijski odbor će pregledati sve potpise, i potom ih dostaviti u Sabor zajedno s objašnjenjem referendumskog pitanja što je također, kako kaže Mirela Bojić, zakonska pretpostavka.

– Jako je važno naglasiti, budući da je pitanje objavljeno u formi prijedloga zakona i ako se prikupi dovoljan broj potpisa i građani izglasaju referendum više neće biti potrebno da taj prijedlog ulazi u saborsku proceduru i da se za njega glasa. Samom činjenicom da su građani referendumom izglasali prijedlog zakona on će stupiti na snagu onog dana kad budu objavljeni rezultati provjere potpisa. S obzirom da se ti potpisi pri provjerama znaju križati iz razloga koji ponekad i nisu trebali biti razlozi za križanje, jako nam je bitno da prikupimo puno više potpisa no što je minimalno potrebno za prolazak referenduma, a to je 10% biračkog tijela, dodala je Bojić.

CashExpert web banner 633x87px

 • 2019_sindikat_17
 • 2019_sindikat_7
 • 2019_sindikat_8
 • 2019_sindikat_10
 • 2019_sindikat_11
 • 2019_sindikat_12
 • 2019_sindikat_20

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.