Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Bjelovar posjetio Edmond Ademi, makedonski ministar za dijasporu, najavljena bolja suradnja Hrvatske i Makedonije

2017 9 gradmakedonija 114

 

U ponedjeljak 11. rujna Grad Bjelovar posjetio je makedonski ministar za dijasporu Edmond Ademi gdje su ga srdačno dočekali bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak, Jakov Ćorić ispred Hrvatske gospodarske komore ŽK Bjelovar, predsjednik Obrtničke komore Bjelovar Goran Grgić, Mario Mađerac ispred bjelovarske tvrtke Koestlin te poznati bjelovarski ugostitelj Nuhi Ismaili koji je i zaslužan za početak prijateljstva makedonskog ministra i Grada Bjelovara. Poslije konferencije, sudionici su posjetili Tvornicu keksa i vafla Koestlin s ciljem gospodarskog udruživanja Hrvatske i Makedonije.

2017 9 gradmakedonija 31

– Grad Bjelovar je multikulturalan, u njemu živi puno nacionalnih manjina, a jedna od njih je i albanska, odnosno makedonska. Ponosni smo na to, jer mi manjine tretiramo kao neprocjenjiv doprinos našoj zajednici. Drago mi je što je danas sa nama tvornica Koestlin, domaća uspješna tvrtka koja je odavno prepoznata i izvan Bjelovara i granica Hrvatske. Nadam se da postoji potencijal da nađemo neke sličnosti s gradovima u Makedoniji i krenemo putem zajedničke suradnje. Prije same konferencije, ministra smo upoznali s prednostima koje imamo u Bjelovaru, njegovim karakteristikama i obilježjima, ali i kakvim ga vidimo u skorijoj budućnosti. Također, predstavili smo i one tvrtke za koje smo sigurni da mogu nešto ponuditi Makedoniji i makedonskom tržištu. Zahvaljujem što ste upravo Bjelovar izabrali za protokolarni posjet, rekao je na samom početku gradonačelnik Hrebak.

Nakon kratkog upoznavanja s Bjelovarom, njegovim predstavnicima, suradnicima i bitnim segmentima koji predstavljaju bjelovarski potencijal za daljnji razvoj, ministar Ademi govorio je o vlastitom viđenju Bjelovara, a ponajviše moguće poslovne suradnje koja bi sasvim sigurno dodatno učvrstila hrvatsko – makedonsku vezu.

2017 9 gradmakedonija 50

– Ovo je moj prvi posjet Hrvatskoj otkako sam postao ministar za dijasporu. Prije dolaska u Bjelovar, imao sam nekoliko važnih sastanaka, no danas mi je posebno zadovoljstvo što sam u društvu najmlađeg gradonačelnika u Hrvatskoj. Više je razloga zašto sam u posjeti Hrvatskoj. Vaša zemlja ima prilično dobro organiziranu i funkcionalnu dijasporu, u smislu suradnje između državnih institucija i dijaspore. Jedan od razloga je odnos RH prema manjinama. Prema mom mišljenju ne postoji u našoj regiji ne postoji država koja se tako dobro brine za manjine, u svakom pogledu. Obrazovno, kulturno, ekonomski i slično. Tu posebno mislim na grad Bjelovar. Razlog je i taj što kod vas živi veliki broj Makedonaca, a posebno mi je drago što Hrvatsku i Makedoniju veže puno sličnosti. Ekonomska suradnja i stabilnost je veoma bitan segment tog prijateljstva. U ovom pogledu smatram da se uvijek može bolje i više. Danas sam ovdje da razgovaram s vašim poduzetnicima kako bismo zaključili što još Hrvatska može ponuditi Makedoniji, ali i obratno. Zahvaljujući današnjem susretu, idemo u smjeru da grad Bjelovar postane grad prijatelj s jednim makedonskim gradom. Zaista imamo puno tema o kojima ćemo razgovarati, izjavio je Edmond Ademi.

2017 9 gradmakedonija 56

U ime Hrvatske gospodarske komore okupljenima se obratio Jakov Ćorić. Prvo je pohvalio Makedonce koji dugo žive u Bjelovaru, vrijedno rade i odgovorno se odnose prema svome poslu, kako bi činili dobro sebi, svojoj lokalnoj zajednici, ali na koncu i Republici Hrvatskoj. U Bjelovaru je makedonska nacionalna manjina najviše zastupljena u ugostiteljstvu i pekarstvu.

 

– Što se tiče hrvatsko – makedonskih gospodarskih odnosa, u prošloj godini naš je izvoz bio 10,2 milijuna kuna, što je niska razina. To je jedan posto, a vjerujem da ni sa druge strane nije ništa bolje. Naš kraj je najviše vezan na poljoprivredu, a zatim i prehrambenu industriju. U županiji smo prvi u proizvodnji mliječnih proizvoda, sireva, junećeg mesa, konzumnih jaja. Također smo jaki i u proizvodnji iverice koja je temelj svake drvne industrije. Kod nas ju predstavlja tvrtka Kronošpan, koja je u sastavu jedne multinacionalne kompanije. Broj jedan je u Hrvatskoj, ali i u ovom dijelu Europe. Vezano uz Kronošpan, reinstalirala se i tvrtka Bjelin koja se bavi proizvodnjom podova. Značajni smo po tvornici Prima i Hittner koja proizvodi traktore, kako bih rekao Tomo Vinković „nove generacije“. Izravnog uvoza iz Makedonije ni nema jer imamo međunarodne korporacije, trgovačke lance koji su sa sjedištima manje-više u Zagrebu. Tu po meni postoji prostor za otvaranje mogućnosti suradnje i poslovanja. Mi smo spremni biti spona za svaki kontakt i preporuku između naše dvije zemlje, rekao je Ćorić.

2017 9 gradmakedonija 63

– Obrti su u jednoj fazi stagnacije i svaki poticaj i mogućnost rada su dobrodošli. U našoj županiji ima 1057 obrtnika. Najveći broj ih je u gradu Bjelovar, ukupno 575. Ostalo su naša udruženja u drugim gradovima, Daruvaru, Garešnici i Čazmi. Od 2007. pa slijedećih sedam, osam godina smo doživjeli, vjerojatno kao i vi jednu tešku gospodarsku krizu. Broj obrtnika tada se smanjio na pola. Oko 2015. situacija se malo stabilizirala, ali još uvijek ne napreduje onako kako bismo željeli i mogli. Broj proizvodnih obrta pao je na 13 posto i tu je prostor gdje mislim da bismo nekako mogli surađivati. U Obrtničkoj komori imamo dosta članova koji su porijeklom upravo iz Makedonije i danas više nema nikakve razlike između njih i Bjelovarčana. Oni su građani Bjelovara, jednako kao i mi ostali. Ako mislite da postoji neka naznaka suradnje, naša će komora vrlo rado prihvatiti svaku ponudu i ideju. Biti će nam izuzetno drago i korisno, rekao je Goran Grgić iz Obrtničke komore.

2017 9 gradmakedonija 72

Iako jedan oblik suradnje domaćeg Koestlina i makedonskog tržišta postoji, smatra se kako ona može biti puno veća i zastupljenija. Direktor marketinga Koestlina Mario Mađerac, istaknuo je kako su predstavnici bjelovarske tvornice u Makedoniji uvijek bili dobrodošli i izuzetno srdačno primljeni. Kako bi se na licu mjesta uvjerili kako se u tvornici radi, kako ona izgleda, o kakvim je pogonima i tehnologiji riječ, sudionici susreta uvjerili su se u samoj tvornici koju su zajedno obišli nakon konferencije.

2017 9 gradmakedonija 77

– Današnja posjeta ministra Ademija jako je bitna za Bjelovar. Činjenica je da su naši proizvodi prepoznati već prije puno godina i nalaze se u mnogim supermaketima. Grad Bjelovar jako je povezan s Makedonijom i u vezi nekih događaja i priredbi u Bjelovaru. Ovdje su boravili Vlatko Stefanovski, sportaši, brojni kulturnjaci, umjetnici. U Bjelovaru su sve manjine jednako prihvaćene, nitko ne radi niti ne čini razliku. Bjelovar je jedini grad u Hrvatskoj koji organizira događaj pod nazivom „Večer nacionalnih manjina“. Time se ponosimo i ističemo, rekao je bjelovarski dugogodišnji ugostitelj porijeklom iz Makedonije, Nuhi Ismaili.

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.