27. veljače 2021

crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr

Bjelovar – održan jedinstveni kulturni događaj Domoljubni zapisi iz braniteljskog pera

Ovaj skup okupio je braniteljice i branitelje iz Vukovara, Zagreba,Gospića, Splita, Vinkovaca, Križevaca, Karlovca, Posušja, Bjelovara, Gline, Petrinje, Splita i drugih gradova iz Hrvatske

Pod pokroviteljstvom Ministarstva branitelja, Bjelovarsko-bilogorske županije i Grada Bjelovara u atriju Gradskog muzeja Bjelovar održan je jedinstveni kulturni događaj koji je okupio predsjednice i članice svih udruga braniteljica iz Hrvatske. Prvi “Domoljubni zapisi iz braniteljskog pera” upriličeni u povodu Dana grada i Dana Bjelovarskih branitelja prepuni domoljublja, emocija i sjećanja na Domovinski rat bili su prigoda da se u posebnoj atmosferi i svečanom ugođaju uz svjetla mirisnih svijeća i Hrvatske zastave pročitaju vrijedni zapisi iz ratnog dnevnika ranjene braniteljice, pjesme majke koja je izgubila sina, supruge i sestre koja se stihotvorjem obraća suprugu i bratu kojih više nema…Svaka riječ iz pjesme , pročitanog autorskog teksta ili monologa oboljelog od PTSP-a je zapravo životopis i svjedočanstvo pisca ili pjesnika kroz koji je prošao ili koji prolazi za vrijeme i nakon Domovinskog rata.

Sva djela koja su jučer okupila braniteljice i branitelje iz Vukovara,Zagreba,Gospića,Splita, Vinkovaca, Križevaca, Karlovca, Posušja, Bjelovara, Gline, Petrinje, Splita i drugih gradova, i bit će objavljena u jednoj knjizi da ostane pisani trag o ovom književnom susretu sudionika Domovinskog rata.

Idejni tvorac i organizator susreta “DOMOLJUBNI ZAPISI IZ BRANITELJSKOG PERA” je Udruga ” Žene iz Domovinskog rata BBŽ”, čija je predsjednica i sama braniteljica i ratna novinarka Dubravka Vukoja koja je ovom posebnom prigodom istaknula da je svaka riječ napisana o Domovinskom ratu naša neprocjenjivo bogata ostavina našoj djeci i generacijama koje će živjeti u našoj domovini Hrvatskoj……
-Toliko je među nama braniteljica i branitelja koji su osjetili potrebu da svoje najdublje emocije, strahove, tuge za izgubljenom osobom, teškog podnošenja invalidnosti, teška oboljenja kao posljedica rata, psihičke ratove koje proživljavaju, nezadovoljstva, tuge i nadanja jednostavno moraju zapisati na papir. Upravo ti zapisi zbog svojeg svjedočenja kroz koji prolaze braniteljice i branitelji, nakon što su prošli Domovinski rat su istinite javne ispovjedi, književni fenomen neprocjenjive stvaralačke vrijednosti i povijesni trag jednog važnog vremena naših života u kojemu je stvorena Domovina, rekla je Dubravka Vukoja.

Na susrete braniteljica i branitelja došla je i Lijljana Poje iz Vinkovaca koja je rekla da Udruga braniteljica Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije okuplja 60-tak žena koje su oružjem branile svoju Domovinu.
-Sve smo se našle s jakom željom da se naša prava ustanove i postave u Ustav. Želimo da postoji pravi braniteljski zakon koji će braniti naša prava. Naša Udruga postoji pet godina, mukotrpno radimo i plodovi se pomalo vide, rekla je Liljana Poje, članica Udruga braniteljica Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije.

Na ovaj jedinstveni kulturni događaj koji je okupio predsjednice i članice svih udruga braniteljica iz Hrvatske, ali i braniteljica koje nisu u udruzi, a jedna od njih je i Boja Kaurin koja je naglasila da je pravoslavne vjeroispovijesti ali je 91. godine dragovoljno se uključila u obranu Domovine Hrvatske.
– Pišem sve što je vezano za obranu naše Hrvatske, o svojim suborcima. To su moji zapisi, jer Hrvatska je moja Domovina i ja druge domovine nemam.

Povezani članci

newsend_hgk