19. listopada 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Ministar Tomislav Tolušić otvorio manifestaciju Doručak s hrvatskih farmi

2017 3 ministartolušić2017 77

Sudionici ove manifestacije složili su se s Ministrom Tolušićem da svaki domaći potrošač koji želi najbolje za sebe i svoju obitelj, te za svoju zemlju, uvijek će tražiti Hrvatski proizvod

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u petak 17. ožujka proveo je radno u posjetu Bjelovaru i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Svoj posjet započeo je otvaranjem manifestacije „Doručak s hrvatskih farmi“, ali također se sastao s gospodarstvenicima županije, te je obišao poljoprivredne proizvođače u okolici Bjelovara.

Jutro i priliči započeti doručkom, a ako su u pitanju domaći proizvodi tada je važnost i vrijednost doručka još veća. U Hotelu Central, u organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije, organiziran je „Doručak s hrvatskih farmi“ na kojem su bili posluženi tradicionalni domaći poljoprivredni proizvodi, mlijeko i mliječni proizvodi, meso, jaja, med i kruh s oznakama Mlijeko hrvatskih farmi, Meso hrvatskih farmi, Med iz Lijepe naše, Jaja hrvatskih farmi i Kruh hrvatskih polja, te proizvodi specifični za Bjelovarsko-bilogorsku županiju. I sudionici su se zajedno s ministrom Tolušićem složili kako svaki domaći potrošač koji želi najbolje za sebe i svoju obitelj, te za svoju zemlju, uvijek će tražiti Hrvatski proizvod.

– Imamo vrhunske proizvode i kvalitetu, i ovim događajem želimo probuditi svijest kod naših građana da kupnjom domaćih proizvoda pomažemo i razvijamo hrvatsku poljoprivredu. Ministarstvo može puno pomoći ali krajnji cilj je zapravo doprijeti do građana. Također jedna od stvari kojom se trenutno bavimo je Zakon o (ne)poštenoj trgovačkoj praksi u lancu opskrbe s hranom. On bi u Vladinu proceduru trebao krenuti kroz deset dana. Ponovo napominjem kako je rezultat izrade ovog zakona nekorektan odnos trgovaca prema našim proizvođačima i prerađivačima. Nadamo se da će uskoro biti i donesen. Zakona se mogu bojati jedino oni koji su dosad nepošteno radili, a on zasigurno neće povećati uvoz nego stvoriti red na hrvatskom tržištu i ojačati poziciju proizvođača i prerađivača, rekao je ministar Tomislav Tolušić.

Mjera interventne pomoći mljekarima koja se radi u dogovoru s europskom komisijom također je trenutno u proceduri. Prema riječima ministra, Vlada je svjesna problema u mljekarstvu i stočarstvu te radi sve što može kako bi probleme otklonila. Planirana pomoć iznosit će otprilike oko 300 kuna po grlu, a usporedno s njom krenut će i isplata naknade za bolest kvrgave kože. Cilj je nadoknaditi dio troškova koje su poljoprivrednici imali zbog navedenih problema. Prošlog tjedna donesen je i novi pravilnik o pašnjacima gdje više neće biti moguće imati prijavljen pašnjak za ispašu stoke a da poljoprivrednik uopće nema stoke. Oni pak koji su zlorabili sustav bit će kažnjeni na način da narednih nekoliko godina neće moći dobivati poticaje, poručio je ministar Tolušić.

Najvažniji problemi na koje možemo upozoriti iz naše županije i na čije rješavanje upućuje i župan Damir Bajs su ti da je ipak broj poljoprivrednika u padu, a da državno zemljište nije dano na upotrebu.
– Mi smo i dalje vodeća poljoprivredna županija, ali s manjim brojem poljoprivrednika. Ono što želimo su jednostavne i jasne mjere kojima će se potaknuti ljude da se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Primjerice 59% državnih površina nije u korištenju. To je velika greška koju brzo treba ispraviti jer stočarstvo jasno ovisi o tome da stoka ima dovoljno hrane, a nemamo dovoljno poljoprivrednih zemljišta na raspolaganju za obradu. Tu su također i mjere potpore Europske unije. Upozorili smo na problem da mladi poljoprivrednici koji bi trebali biti okvir poljoprivrede, ako se jave trenutno na natječaj narednih pet godina to više ne mogu učiniti, što doista onemogućava korištenje fondova s naše strane i to je problem za Hrvatsku i za našu županiju, objasnio je župan Damir Bajs, te dodao kako svoju ulogu u rješavanju problema poljoprivrednika ima i promotivni dio poput „Doručka s hrvatskih farmi“, i
Kako su se na doručku predstavili brojni proizvodi s oznakom domaćeg proizvoda, naglasak dijela ponude je bio i na specifičnim proizvodima naše županije. Među proizvođačima našeg kraja predstavila se i Đurđica Juranić s OPG Juranić iz Višnjevca, koja se bavi proizvodnjom sira.
– Imamo 30 krava i mini-siranu, ali dio mlijeka i predajemo. Bazirani smo na četiri vrste kuhanog sira, svježi sir i vrhnje, jedan polutvrdi sir koji dozrijeva, a radimo i kvargl za koji se nadamo da će uskoro biti zaštićen i nositi naziv „Bjelovarski kvargl“. Da se bavimo samo mljekarstvom ne znam kako bismo uspjeli preživjeti, ali pomažemo si s ovim načinom prerade. Prodaja uglavnom ide na kućnom pragu. Petkom imamo isporuku za Bjelovar, subotom odlazimo za Zagreb. Proizvodimo sira koliko znamo da ćemo prodati jer su male razlike u dobiti, odnosno s prevelikom proizvodnjom sira koji ne bismo prodali jako brzo bismo bili u gubitku, rekla je Đurđica Juranić.

Radni posjet ministra Tolušića nastavljen je sastankom sa gospodarstvenicima Bjelovarsko-bilogorske županije u prostorijama Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Bjelovar. S gospodarstvenicima je razgovarao o trenutnom stanju i perspektivi tovnog govedarstva, Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, načinu provedbe sustava potpora za dobrobit životinja, Programu ruralnog razvoja i Zakonu o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom.
– Postavili smo ciljeve, usuglasili put kojim želimo ići i sve to uklopili u zakonodavni okvir. Perspektivu, volju i namjeru imamo. Najvažnije je da o svim segmentima poljoprivredne proizvodnje i proizvodnje hrane možemo otvoreno i konstruktivno razgovarati i zajedno tražiti najbolja rješenja. Ja sam vaš ministar, a vi moj jedini posao, izjavio je ministar Tomislav Tolušić na sastanku s poljoprivrednim proizvođačima.

Nakon sastanka, ministar je obišao poljoprivredne proizvođače Bjelovarsko-bilogorske županije, točnije Stočarstvo Raić, tvrtku Gala i OPG Snježane Šolčić.

Slične objave