26. listopada 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Bjelovar među najtransparentnijim gradovima u Hrvatskoj

2016 07 bjelovar 1

Važno je napomenuti da Bjelovarčani u svakom trenutku tako imaju uvid u pet dokumenata koji su se uzimali u obzir prilikom analize transparentnosti: godišnje izvršenje za 2014., polugodišnje izvršenje za 2015. te prijedlog proračuna za 2016., izglasan proračun za 2016. i proračun za građane za 2016 (LINK: Proračun Grada Bjelovara).

Institut za javne financije objavio je na svojim internetskim stranicama rezultate analize proračunske transparentnosti lokalnih jedinica. Transparentnost je mjerena kontrolom broja ključnih dokumenata koje su gradovi, općine i županije objavili na službenim internetskim stranicama od studenog 2015. do ožujka 2016.

Važno je napomenuti da Bjelovarčani u svakom trenutku tako imaju uvid u pet dokumenata koji su se uzimali u obzir prilikom analize transparentnosti: godišnje izvršenje za 2014., polugodišnje izvršenje za 2015. te prijedlog proračuna za 2016., izglasan proračun za 2016. i proračun za građane za 2016 LINK: http://www.bjelovar.hr/grad-bjelovar/vazniji-dokumenti/proracun/

Takvim izračunom, razina proračunske transparentnosti može iznositi od 0 do 5. Prema tome, razina transparentnosti proračuna Grada Bjelovara je 5 (odličan). Napominjemo da se Grad ističe prema izvrsnoj transparentnosti i jedan je od rijetkih gradova koji imaju objavljene sve potrebne dokumente koji su bili dostupni u navedenom razdoblju.

Time se Grad Bjelovar svrstao u samo 25 gradova, od ukupno 128, koji su objavili svih pet dokumenata. Također, Bjelovar je među 28 hrvatskih gradova, odnosno među jednom petinom gradova, koji ima i proračun za građane, a koji je objavljen na službenim internetskim stranicama.

Stoga, Grad Bjelovar ponosno može reći da je transparentan Grad. No, prema analizi Instituta za javne financije, prosječna transparentnost proračuna svih lokalnih jedinica i dalje nezadovoljavajuća. Ipak, stanje se iz godine u godinu popravlja pa je tako u prošlom ciklusu istraživanja prosječna transparentnost proračuna svih lokalnih jedinica bila 1, 75, a u ovom je porasla na 2, 35. Pritom su županije vrlo transparentne (prosjek 4,3), gradovi zaostaju (prosjek 3,05), a općine su izrazito netransparentne (prosjek 2,04).

Transparentni proračuni omogućuju građanima dobivanje potpunih, točnih, pravovremenih i razumljivih informacija o proračunu. Važno je to za, među ostalim, kvalitetno informiranje građana, kao i za povećanje odgovornosti Vlade i vlasti lokalnih jedinica te smanjenje mogućnosti za korupciju, navodi Institut za javne financije u svojoj analizi.

Rezultati istraživanja:

http://www.ijf.hr/upload/files/file/newsletter/107.pdf
Proračunska transparentnost županija, gradova i općina: studeni 2015. – ožujak 2016.

http://www.ijf.hr/transparentnost/gradovi/
Interaktivna karta sa stanjem proračunske transparentnosti po pojedinoj lokalnoj jedinici

Slične objave