Crosst.hr

Bjelovar je bio domaćin skupštine Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja

knjiznica 5

U Narodnoj knjižnici Petar Preradović, u petak 3. lipnja održana je 41. izborna skupština Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja.  

Skup su u ime domaćina pozdravili zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić i ravnateljica bjelovarske knjižnice Vjeruška Štivić, dok je za otvaranje skupštine bila zadužena Silvija Perić, dosadašnja predsjednica društva. U kulturno – umjetničkom programu sudjelovali su članovi HORKUD-a Golub, odnosno Ulični svirači “Tko pjeva zlo ne misli”. Jedna od zanimljivosti svakako je bio Mini festival bibliobusa, pa su tako građani imali priliku  razgledati bibliobusna vozila knjižnica iz Koprivnice, Križevaca i Bjelovara. 

2022 06 04 knjiznica 102
Igor Brajdić, zamjenik gradonačelnika Bjelovara

– Želim da vam boravak u Bjelovaru bude ugodan i produktivan. Dosadašnjoj predsjednici društva čestitam na predanom radu, ali i svim ostvarenim rezultatima. Siguran sam da ćete danas izabrati kvalitetna radna tijela. Želim naglasiti kako je Grad Bjelovar iznimno ponosan na rad knjižnice, kao i svih njezinih djelatnika. U današnje  moderno digitalno doba, lijepo je čuti kako se na godišnjoj razini posudi više od 200 tisuća knjiga, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić.

Podsjetimo kako je Društvo knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja stručna i društvena organizacija knjižničnih djelatnika te sastavni dio Hrvatskog knjižničarskog društva. Osnovano je 15. ožujka 1977. godine kao Društvo bibliotekara Zajednice općina Bjelovar, obuhvaćajući područje Bjelovara, Čazme, Daruvara, Đurđevca, Garešnice, Grubišnog Polja, Koprivnice, Križevaca, Pakraca i Virovitice. 

Upravno – teritorijalnim preustrojem, kojim su ukinute zajednice općina, a uspostavljene županije društvo dobiva sadašnji naziv i obuhvaća područje Bjelovarsko – bilogorske, Koprivničko – križevačke i Virovitičko – podravske županije. Danas se u sastavu društva nalazi ukupno 115 narodnih, školskih i specijalnih knjižnica te 137 članova, od toga 132 redovna i 5 počasna člana. Sjedište društva nalazi se u Narodnoj knjižnici “Petar Preradović” Bjelovar.

2022 06 04 knjiznica 79
Vjeruška Štivić, ravnateljica Narodne knjižnice Petar Preradović Bjelovar

– Sretni smo i počašćeni što smo izabrani za domaćina skupštine. Narodna knjižnica Petar Preradović ove godine obilježava nekoliko značajnih obljetnica, 190 godina od osnutka preteče knjižnice, zatim 70 godina kontinuiranog rada Dječjeg odjela, 50 godina neprekidnog djelovanja bibliobusne službe te obljetnicu Igraonice za djecu rane dobi do tri godine koja je s radom počela 2002. godine. S programima obilježavanja navedenih obljetnica krenut ćemo nakon ljeta i nastaviti sve do kraja godine, dok će središnje događanje biti međunarodnog karaktera, najavila je Vjeruška Štivić, ravnateljica Narodne knjižnice Petar Preradović. 

Na redovitim sastancima društva ponajviše se govori o problematici u knjižničarstvu, novinama te inovativnim dostignućima, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu. Da je riječ o jednom aktivnom društvu, dokazuju riječi dosadašnje predsjednice

2022 06 04 knjiznica 62
Silvija Perić, bivša predsjednica društva Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja

– Dio smo Hrvatskog knjižničarskog društva, sudjelujemo u svim sferama regionalnog i državnog društva. Kroz svoje aktivnosti na rad potičemo mlade knjižničare, a u ovom trenutku brojimo više od 155 članova, što je zapravo vrlo velika brojka. Naša prva osnivačka skupština održana je prije 45 godina, upravo u Bjelovaru, rekla je Silvija Perić, bivša predsjednica Društva.

U radnom dijelu skupštine održan je izbor članova Glavnog odbora i Nadzornog odbora, delegata za Skupštinu HKD-a, razrješenje i predlaganje članova sekcija i komisija HKD-a te izbor predsjednika, potpredsjednika i tajnika društva. Za novu predsjednicu izabrana je Bernarda Ferderber, ravnateljica Gradske knjižnice Đurđevac. 

knjiznica 2
Bivša predsjednica Društva Silvija Perić i Bernarda Ferderber – novoizabrana predsjednica

– Riječ je o dvogodišnjem mandatu i izuzetno mi je drago što mi je pripala čast obnašati tako važnu funkciju, prvenstveno iz razloga što me okružuju divni ljudi i što društvo svakodnevno radi na unapređenju kvalitete rada naše organizacije te svih usluga koje pružaju naše knjižnice. Unatoč velikom geografskom području, uspješno se okupljamo svake godine i aktivno radimo na zanimljivim, kreativnim i kvalitetnim idejama, rekla je novoizabrana predsjednica. 

Za iznimne uspjehe u knjižničarstvu nagradu je primila Lucija Miškić Barunić iz Narodne knjižnice Petar Preradović Bjelovar, a za iznimne zasluge u promicanju rada društva Maja Krulić – Gačan iz Knjižnice i čitaonice Fran Galović Koprivnica. Vesna Zvečić iz knjižnice Osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić Virovitica nagrađena je za dugogodišnji uspješan rad u knjižničarstvu. 

 • knjižnica (7)
 • knjižnica (10)
 • knjižnica (11)
 • knjižnica (3)
 • knjižnica (4)
 • 2022_06_04_knjižnica_43
 • 2022_06_04_knjižnica_79
 • 2022_06_04_knjižnica_102
 • knjižnica (2)
 • 2022_06_04_knjižnica_62
 • 2022_06_04_knjižnica_53
 • 2022_06_04_knjižnica_125
 • 2022_06_04_knjižnica_121
 • 2022_06_04_knjižnica_119
 • 2022_06_04_knjižnica_106
 • 2022_06_04_knjižnica_105
 • 2022_06_04_knjižnica_27
 • 2022_06_04_knjižnica_57
 • 2022_06_04_knjižnica_76
 • 2022_06_04_knjižnica_110
 • 2022_06_04_knjižnica_148
 • 2022_06_04_knjižnica_138

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.