Crosst.hr

BJELOVAR GRAD ZA EUROPU: Grad je u 2018. prijavio 127 milijuna kuna ukupne vrijednosti projekata, do sada je odobreno gotovo 41 milijun kuna

2018 grad projekti 63

Europski fond za regionalni razvoj odobrio je Gradu Bjelovaru sufinanciranje energetskih obnova za šest objekata odgojno-obrazovnih ustanova na području Grada. Ukupna vrijednost projekata je 8.390.430,20 kuna, od čega je odobreno ukupno 4.510.944,03 kuna.

Tim povodom je u petak, 21. prosinca održano predstavljanje svih šest projekata energetskih obnova.

2018 grad projekti 4

 – Gradu Bjelovaru je izuzetno važno ravnomjerno razvijati svih 38 mjesnih odbora – ne samo centar grada već i njegova ruralna područja, a upravo ovim natječajem će se ta područja obnoviti. Područja kao Ciglena, Veliko Korenovo, Nove Plavnice, Ždralovi, Radničko naselje i Gudovac. Radi se o 5 osnovnih škola, odnosno o jednom vrtiću u Radničkom naselju. Radit će se energetska obnova; učenici koji pohađaju te škole sjedit će na toplome, u pristojnom prostoru, obnoviti će se fasada, stolarija, krovišta, odnosno sve ono što je potrebno da bi jedna takva odgojno-obrazovna ustanova imala. Učenici na to čekaju po nekoliko desetaka godina, stoga je ovo jedan dobar projekt kojemu se veselim. Što se tiče javne nabave može se očekivati čak do kraja ove godine; ovim putem pohvaljujem cijeli gradski EU tim, vidi se da smo mladi ljudi koji želimo raditi, a takav je i naš tim. Voditeljica projekta Andrea Posarić napravila je odličan posao kroz 6 ovih projekata, ali cijeli EU tim, rekao je zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić.

Brajdić je također istaknuo da se radovi mogu očekivati u sljedećoj godini, vjerujem u prvom tromjesečju, ali ne mogu to trenutno prognozirati, to ovisi i o vremenskim prilikama. Mogu dodati da se danas ovdje s nama nalazi i gospodin Ante Pranić, saborski zastupnik i gradonačelnik grada Vrgorca, naime potpisivati ćemo sporazum između našeg Tehnološkog parka i poduzetničkog centra grada Vrgorca. Bitna nam je budućnost, ne samo gradova i županija već i cijele Republike Hrvatske.

2018 grad projekti 26

Brajdić je istaknuo i europske projekte.

– Ono što mogu sa zadovoljstvom reći je da smo ove godine aplicirali na 127 milijuna kuna vrijednosti projekata, što je puno više nego u 2017. godini, ali ono što je izrazito bitno to je da smo povukli veći odobreni dio sredstava nego u prethodnoj godini – radi se o iznosu od 40 milijuna kuna koji se penje na 50 milijuna kuna s ostatkom novca iz gradskog proračuna. Ovo je dokaz kako se može i treba raditi, odnosno kako mi želimo raditi u gradu Bjelovaru.

2018 grad projekti 42

Gradonačelnik Dario Hrebak naglasio je kako će Grad godinu završiti u plusu.

– Naš cilj je pružiti svakom djetetu na području grada Bjelovara jednak standard obrazovanja. Mi na ovaj način u potpunosti obnavljamo škole koje su većinom stare preko 100 godina. Želimo da nam djeca ne kisnu, da budu u efikasnim zgradama i ono najbitnije, da budu u uređenim zgradama. Danas sam potpisao još jedan veliki projekt s ministrom Tomčićem i ravnateljicom Agencije za plaćanje u poljoprivredi; potpisan je projekt vrijedan 7 milijuna kuna kojim će se izgraditi novi vrtić u Gudovcu, prvi vrtić na području grada, koji je što se tiče efikasnosti, iznad A kategorije. Uvjeren sam da će se realizirati iduće godine. Što se europskih projekata tiče; naš moto u Gradu je: s jednom kunom doći na četiri kune. U godinu i pol dana smo sa začelja liste došli među najuspješnije Hrvatske gradove po povlačenju sredstava iz europskih fondova, što nije bilo jednostavno. Prošle godine smo imali 44 milijuna kuna vrijedne ugovorene projekte iz europskih fondova, a ove godine preko 127 milijuna prijavljenih – jučer je prijavljen još jedan projekt iz Tehnološkog parka čija je težina 9 i pola milijuna kuna; što znači da ova brojka dolazi blizu 140 milijuna. Za dva tjedna dolaze još 2 projekta vrijedna 50 milijuna kuna. Nažalost, polako nam ponestaje one jedne kune da bismo dobili 4 kune, zato se moramo malo stisnuti, ali to je budućnost. Od 40 milijuna kuna kojih će biti ugovoreno ove godine, još nam je negdje oko 70 milijuna kuna u EU valuaciji; znači da nisu odbijeni i od njih možemo nešto očekivati u 2019. godini, ali se statistički ne gledaju u 2018. Treća stvar zašto smo ovdje, sjeo je jedan dio sredstava. Naime, morali smo dići nenamjenski kredit od 5 milijuna kuna zbog sporosti državne administracije – moramo godinu završiti u plusu. Ali, upravo je sjelo milijun i 300 tisuća kuna, što znači da nećemo ni sav kredit morati potrošiti. Grad će godinu završiti u blagom, minimalnom plusu – cilj je da Grad ne zarađuje već da svojim građanima daje što efikasniji servis.

2018 grad projekti 57

Gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić povukao je paralelu između svojeg grada i grada Bjelovara.

– Mi smo mlada ekipa, u gradu Vrgorcu smo samo 2 godine, startali smo s nule; od neriješenih imovinsko –  pravnih odnosa do nelegaliziranih objekata, a danas ipak polako dolazimo do one rečenice koju je i bjelovarski gradonačelnik upotrijebio: polako moramo paziti za onu jednu kunu, osigurati da bismo uopće dobili 4 kune. To je mala tragedija Hrvatske, tragedija ruralnih područja gdje nemamo svi jednake uvjete kao i velika urbana područja i njihove aglomeracije. Često znam kazati da se regionalna politika Hrvatske treba voditi s više izdvajanja iz nacionalnih sredstava da danas ne moramo paziti hoćemo li završiti godinu u plusu i minusu i dizati kredite. Ja isto imam prekoračenje i to upravo zbog ovakvih projekata, jer se zna dogoditi da smo mi brži od državne administracije po pitanju povlačenja. Što se tiče našeg poduzetničkog centra, to je mlada ekipa osnovana početkom 2017. godine, preko 20-ak milijuna kuna projekata. Mi u gradu smo se malo drukčije odnosili prema EU fondovima; mi unutar naše službe nemamo ekipu za provođenje već smo definirali jedan trgovačko- društveno- poduzetnički centar koji radi prije svega za sve naše poljoprivrednike i gospodarstvenike. Izrazito mi se sviđa što je grad Bjelovar usmjeren drugačije upravo prema gospodarstvenicima, poduzetnicima i poljoprivrednicima, sviđaju mi se pametna rješenja – sam koncept potpisivanja ovakvog jednog sporazuma je proizašao iz zadnje dodjele nagrade za pametne gradove, gdje je grad Vrgorac dobio nagradu za pametnu digitalizaciju – digitalizirali smo ponudu poljoprivrede našeg kraja, riječ je o 650 OPG-ova po sistemu da svaki građanin može znati gdje može nabaviti koji poljoprivredni proizvod  s područja Vrgorca. Naš tim je to radio godinu dana, pa zašto bi onda i Bjelovar to radio tako dugo kada ovakvim sporazumom možemo dati konkretno rješenje odmah. Ovim vidom sporazuma želimo postići konkurentnije gradove, gradove 21. stoljeća. Jedino stvaranje novih radnih mjesta i konkurentiji realni sektor može zadržati ljude na našim ruralnim područjima i stvorit konkurentnost prema urbanim područjima, rekao je gradonačelnik Vrgorca Pranić.

 

Direktorica Tehnološkog parka Bjelovar, Ivana Jurković Piščević istaknula je kako je u planu barem 5 novih projekata s Vrgorcem.

– Predložili smo suradnju s Poduzetničkim centrom zato što planiramo ulaganje u infrastrukturu u razvoj poduzetničke sfere, društva u cjelini, obrazovanja, socijale, u svim aspektima što će pomoći tome da svi ostanemo ovdje. Veliki gradovi imaju svoje prednosti, ali prednosti malog grada su daleko veće. Treba pružiti priliku i djeci da imaju mogućnosti za programiranje, robotiku, za bilo što što ih zanima. Plan je u idućih 6 mjeseci s Poduzetničkim centrom Vrgorac prijaviti minimalno 5 projekata – od ulaganja u poduzetničku infrastrukturu, razvoja novih aplikacija i digitalizacija što gradske uprave, što sfera gradske uprave prema stanovnicima, poduzetništvu, obrazovnim institucijama, jačanju vještina.

 • 2018_grad_projekti_19
 • 2018_grad_projekti_20
 • 2018_grad_projekti_21
 • 2018_grad_projekti_26
 • 2018_grad_projekti_28
 • 2018_grad_projekti_42
 • 2018_grad_projekti_45
 • 2018_grad_projekti_49
 • 2018_grad_projekti_4
 • 2018_grad_projekti_17
 • 2018_grad_projekti_51
 • 2018_grad_projekti_57
 • 2018_grad_projekti_60
 • 2018_grad_projekti_62
 • 2018_grad_projekti_63

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.