26. listopada 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Bjelovar dočekao prvake Argonaute

argonauti 01

Euforija je zavladala Bjelovarom na Veliku Gospu godine gospodnje 2016., koja će u gradskim kronikama ostati upamćena kao godina kad je prvi put kontinentalna ekipa – Argonauti Bjelovar – osvojila maraton lađa na Neretvi.

Naime, nakon osvojenog maratona ekipa lađara 15. kolovoza vratila se u svoj rodni grad, gdje ih je na središnjem Trgu Eugena Kvaternika dočekalo mnoštvo njihovih sugrađana u znak podrške i zahvale što su naš mali grad još jednom učinili velikim.
O njihovom trudu proteklih deset godina otkako nastupaju na maratonu mnogo se pisalo. Oni su pak ustrajali, trenirali u uvjetima u kakvima mnogi ne bi ni pomislili započinjati ovakve pothvate, i dosanjali san osvojivši titulu ovogodišnjih prvaka donoseći prijelazni štit kneza Domagoja u Bjelovar. S njima se u pratnji vratila i druga bjelovarska ekipa koja je nastupala – Šumari lađari – koji su s Neretve također donijeli rekordni rezultat otkako nastupaju, i to 15. mjesto.
Doček organiziran od strane Grada Bjelovara upotpunila je i carica Marija Terezija koja je ekipe pozdravila na paviljonu. Uz nju u pratnji lađare su dočekale čelnice Grada, zamjenice gradonačelnika Lidija Novosel i Jasna Višnjević, te predsjednica Gradskog vijeća Vanja Posavac. Okupljenima je predstavljena ekipa Šumara, u čije ime se Slaven Šarić kratko obratio i zahvalio spoznorima te prepustio mikrofon najavi posade Argonauta. Redom prozvani na paviljon, na čelu s kapetanom Tomislavom Smrčekom Čončem, dočekani su gromoglasnim pljeskom i ovacijama. Obrativši se okupljenima, kapetan se nije zaboravio još jednom zahvaliti ekipi Šumara lađara koja im je omogućila nastup posudivši im svoju mašinicu koja drži kormilo jer se njihova potrgala. U znak zahvalnosti Šumari lađari, točnije njihov kapetan Matija Ivezić, primio je jednu medalju od Argonauta.
– Hvala vam svima što ste prepoznali naš trud i što ste nas dočekali. Zahvaljujemo se našem treneru Nikici Ljubeku, i naravno Darku Frelihu na izradi lađe za nas i za šumare. Naravno zahvaljujemo svim sponzorima i Gradu Bjelovaru te Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na podršci. Pozivam vas sve ovim putem i na Noć pobjednika koja će se po prvi put održati u Bjelovaru. Jedna mala ekipa koja počela trenirati na bačvama na ribnjaku u Narti završila je kao pobjednik najmasovnijeg i najgledanijeg amaterskog natjecanja u Hrvatskoj. Nama je ova medalja jednaka kao medalja na Olimpijskim igrama – poručio je Tomislav Smrček Čonč.
U ime Grada Bjelovara i građana posade je pozdravila zamjenica gradonačelnika Lidija Novosel.
– Hvala vam na svemu što radite za nas, i što na svojim pustolovinama na ovako vrijedan način promovirate grad Bjelovar. Deset godina sanjali ste san, trenirali, odricali se, odustajali pa kretali ispočetka, svađali se sa ženama vjerojatno, da biste danas bili ovdje gdje jeste. Zato vam svima od srca hvala na svemu što ste napravili. Dokazali ste da su Bjelovarčani tvrdoglavi, uporni, srčani i vrijedni ljudi koji ne odustaju. Ne odustaju kada imaju zemljano rukometno igralište i žele biti prvaci Europe, ne odustaju kada nemaju rijeke ni poštenog jezera a žele biti pobjednici maratona na Neretvi. Na tome vam čestitam! Hvala vam što ste takvi. Grad je uvijek bio i bit će tu za vas! Vi ste naš ponos – rekla je Lidija Novosel.
O dojmovima su nam naknadno malo više ispričali članovi ekipe. Mladen Hajtić rekao je kako je cijela ekipa presretna ali da još uvijek nisu u potpunosti svjesni svega što se dogodilo te kako će vjerojatno biti potrebno nekih tjedan dana da sve sjedne na svoje mjesto.
– Utrka je za nas bila jedna od taktički lakših, i dobro smo to odradili. Čekali smo cijelo vrijeme svoju priliku i na samom cilju smo to i iskoristili. Ipak, na samom cilju osjećaj je bio neopisiv. Nismo mogli vjerovati da se to dogodilo. Već dvije godine radimo na tome da osvojimo medalju i ona je konačno tu. Domaćini su malo ljuti na nas jer smo im odnesli štit kneza Domagoja, ali moraju i oni shvatiti da i mi znamo veslati – rekao je sa smješkom na licu Mladen Hajtić.
– Iskreno, osjećaj koji nas trenutno prožima je da smo fizički prazni, ali svjesni smo onoga što smo napravili i ovaj rezultat ulazi u povijest. Lijep je osjećaj na tuđem terenu uzeti nekome titulu, ali isto tako vjerujem da i velika većina naših prijatelja i domaćina s maratona slavi zbog nas jer su pravi sportaši i znaju biti veliki i u pobjedi i u porazu. Do pobjede nas je neupitno dovelo trenerovo znanje i iskustvo. Bez njega bismo završili negdje između 5. i 8. mjesta. Ovaj maraton je dokazao i da ne pobjeđuje u sportu uvijek najbolji nego i najsretniji i najspretniji. Dvije ekipe koje su ostale iza nas su nevjerojatno profesionalne ekipe, koje treniraju duplo duže i duplo jače od nas. Ipak, ovaj put smo mi imali sreću, i iako su oni klasa iznad nas, u subotu to nisu bili – dodao je Tomislav Smrček Čonč, dodavši kako pojačavaju trening od jeseni i kako je posebna čar prisjetiti se u ovom trenu teških početaka, a to će moći učiniti i ostali građani kad krajem godine izađe dokumentarac o ekipi.

Slične objave