Crosst.hr

BBŽ potpisala ugovore s poljoprivrednim udrugama o financijskoj potpori za provedbu projekata

2016 12 ZUPANIJA UDRUGE2016 28

Ugovor je potpisan s pet udruga, a prijavljene aktivnosti i projekti navedenih udruga Županija sufinancira sa 30 tisuća kuna

Utorak, 27. prosinca, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs potpisao je Ugovore o dodjeli financijskih potpora udrugama za provedbu aktivnosti i projekata iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji za 2016. godinu s pet poljoprivrednih udruga.

Riječ je o pet poljoprivrednih udruga, Pčelarska udruga „Bilogora“ Bjelovar, Pčelarski savez Bjelovarsko-bilogorske županije, Pčelarska udruga „Cvijet“ Garešnica, Udruga Eko kultura Bjelovar te Udruga voćara, vinogradara i povrćara Rovišće, koje su se javile na županijski Javni poziv za dodjelu financijskih potpora udrugama za provedbu aktivnosti i projekata iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Prihvatljive aktivnosti i projekti udruga po Javnom pozivu su oni od interesa Bjelovarsko-bilogorske županije, a koje se odnose na promicanje poljoprivrede i ruralni razvoj, točnije na promicanje stočarske proizvodnje, promicanje pčelarstva, promociju i prodaju poljoprivrednih proizvoda na sajmovima i izložbama, organizaciju manifestacija te edukaciju i stručna putovanja.

Tako je naših pet udruga prijavilo sljedeće projekte:

1. Pčelarska udruga „Bilogora“ Bjelovar – Promicanje pčelarstva: Stručno putovanje i edukacija na Pčelarskoj poučnoj stazi u općini Ribnik
2. Pčelarski savez Bjelovarsko-bilogorske županije – 8. Županijsko ocjenjivanje meda
3. Pčelarska udruga „Cvijet“ Garešnica – Konferencija o pčelarstvu i klimi
4. Udruga Eko kultura Bjelovar – Edukacija i stručno putovanje na istarska eko gospodarstva
5. Udruga voćara, vinogradara i povrćara Rovišće – Podizanje kapaciteta udruge kroz edukaciju, suradnju i promociju

Prije potpisivanja ugovora s predstavnicima udruga, župan Damir Bajs je rekao da je naša županija poljoprivredna i da je treća ukupno po vrijednosti proizvodnje u hrvatskoj poljoprivredi.
– Županija je vodeća u stočarstvu, u proizvodnji mlijeka, u proizvodnja meda i nizu drugih poljoprivrednih proizvoda. Temeljem toga, Županija ima niz programa kojima potiče ukupnost poljoprivredne proizvodnje na području naše županije. Odlučili smo i to i radimo da podupiremo ne samo poljoprivrednike, naše OPG-ove ili tvrtke koji se bave poljoprivredom, nego i naše udruge koje okupljaju ljude i koje na taj način imaju mogućnost zastupanja strukovnih interesa i svega onoga iza čega se krije rad udruga. Ono što ste naznačili u javnom pozivu da ćete kroz niz aktivnosti ići za tim da unapređujete udruživanje poljoprivrednih proizvođača, da podižete razinu znanja u poljoprivrednoj proizvodnji, da poboljšavate uvjete za proizvodnju i poslovanje, što će se i dogoditi, rekao je župan i dodao da se na Javni poziv Županije prijavilo samo pet udruga i da se nada da će iduće godine biti više.

Na Javni poziv prijavilo se pet udruga i sve prijavljene udruge ostvarile su financijska sredstva.

Ispred udruga koje su prijavile projekte na Javni poziv Županije i ispred Pčelarskog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije zahvalio se Vladimir Maturanec.

On se zahvalio Županiji, a posebno županu Damiru Bajsu na odobrenim sredstvima, istaknuvši da je više predstavnika Pčelarskih udruga vjerojatno iz razloga što su pčelari najaktivniji jer Javni poziv je raspisan kada i pčele i pčelari najviše rade.

Također je istaknuo da ću sredstva iskoristiti za promidžbu pčelarstva i prodaju meda.
– Uvijek smo imali podršku Županije, stoga se zahvaljujem u ime svih pčelara, rekao Vladimir Maturanec.

Podsjetimo, Bjelovarsko-bilogorska županija ove godine je svojim poljoprivrednicima omogućila i sufinanciranje kreditne linije proljetne sjetve te sufinanciranje kreditiranja stočarske proizvodnje.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.