Crosst.hr

BBŽ: Podrška poljoprivrednicima pri osnivanju poljoprivredne organizacije i logističko-distributivnog centra

2022 01 04 poljoprivreda 17

Bjelovarsko – bilogorska županija u suradnji s Javnom ustanovom Razvojna agencija BBŽ i Udrugom voćara i povrćara Dar Bilogore održala je u utorak 4. siječnja radni sastanak s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište. Glavne teme sastanka bile su prednosti organiziranja poljoprivrednika u proizvođačkoj organizaciji u sektoru voća i povrća i mogućnosti koje se nude u sufinanciranju njihovog rada, a sve u cilju izgradnje logističkih distributivnih centara za voće i povrće.

2022 01 04 poljoprivreda 28
Marija Jungić, zamjenica bjelovarsko – bilogorskog župana

 Županija u razvoj poljoprivrede ulaže velike napore, prvenstveno kako bismo naše primarne poljoprivredne proizvođače pretvorili u što uspješnije poduzetnike. Nadam se da smo ovim sastankom korak do osnivanja poljoprivredne organizacije. Proizvođači sami moraju odlučiti žele li preuzeti tu odgovornost na sebe. Vjerujemo da je to dobar put prema uspješnom i snažnijem nastupu na tržištu. Bjelovarsko – bilogorska županija je putem školske sheme u svoje osnovne škole uvela konzumaciju lokalnih, domaćih proizvoda. Od početka školske godine, Bilogorska košara krenula je s distribucijom namirnica u 22, od ukupno 23 županijske osnovne škole. Dakle, vodimo se idejom “od polja, do stola”. Jedna od dodatnih ideja je i logističko – distributivni centar, no glavni preduvjet je proizvođačka organizacija. Županija nažalost bez nje neće moći ići u smjeru logističko – distributivnog centra. Na temelju osoba koje će sudjelovati u osnivanju organizacije, postavit će se kapaciteti, poljoprivredne kulture i slično. Po ovom pitanju, Ministarstvo poljoprivrede izradilo je kompletnu strategiju. Ukoliko se organizacija realizira, Županija će biti partner u njezinom radu, odnosno tvrtka koja će upravljati svim sadržajima, rekla je Marija Jungić, zamjenica bjelovarsko – bilogorskog župana te dodala kako natječaj još uvijek nije raspisan, no sudeći prema trenutnom planu, sufinanciranje Županije bi se trebalo kretati oko 70 posto, dok bi 30 posto osiguravali sami prijavitelji. 

2022 01 04 poljoprivreda 10
BBŽ – radni sastanak s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište

Svoje mišljenje o planiranom distributivnom centru iznio je Nenad Horvat koji se bavi uzgojem jabuka i sudjeluje u radu Bilogorske košare. 

2022 01 04 nenad horvat 1
Nenad Horvat, predsjednik Skupštine poljoprivredno-braniteljske zadruge „Bilogorska košara“

U bilo kojem pogledu mogu reći da bez dobre povezanosti, nema niti uspjeha. Novo vodstvo Županije nam pomaže kroz konkretne ideje i pomake. Nakon izbora, krenula je suradnja sa gotovo svim osnovnim školama na području županije, dok prije nismo opskrbljivali niti jednu, osim pet gradskih. Također, s područja županije krenule su se javljati i određene tvrtke koje pokazuju interes za suradnju, kao i škole izvan Bjelovarsko – bilogorske županije. To su jako dobri pokazatelji. Očito je da se dobar glas, a potom i proizvodnja šire. Kroz distributivni centar mi očekujemo jedan dodatni, kvalitetni napredak. Veliki problem je što  nemamo gdje skladištiti svoju robu, a svakako je prisutan i  problem prijevoza robe, koji zasada ne postoji. Mislim da je pravi trenutak da se udružimo i zajedno krenemo u dobrom smjeru. O točnoj lokaciji skladišta još nemam konkretne informacije, rekao je Nenad Horvat, predsjednik Skupštine poljoprivredno-braniteljske zadruge „Bilogorska košara“.

Sukladno pravilnicima, poljoprivredni proizvođači putem poljoprivrednih organizacija moraju distribuirati 75 posto svojih proizvoda. Ta obveza je i najveća prepreka zbog koje se poljoprivrednici pomalo boje uključiti u organizacijski sustav. Kako bi se mogle vidjeti konkretne želje i očekivanja članova, ključno je osnivanje poljoprivredne organizacije. 

procelnik
Zlatko Pavičić, pročelnik za poljoprivredu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Na temelju toga, mi ćemo puno lakše vidjeti o kojim je poljoprivrednim proizvodima i količinama riječ. Nadalje se kreće u osmišljavanje idejnih rješenja i slaganje glavnog projekta za pokretanje hladnjače, odnosno distributivnog centra. Poljoprivrednici će zapravo biti glavna okosnica u osmišljavanju, a potom i realizaciji cijele priče. Naravno, u planu je prijavljivanje na EU natječaje. Minimalne količine kretale bi se od tri tisuće, do maksimalnih 12 tisuća tona. Nama se dogodio jedan novi trenutak, a to su proizvođači krumpira koji također imaju određene količine za skladištenje, između pet i osam tisuća tona, dok bi primjerice za jabuke bilo dovoljno dvije do tri tisuće tona i to za područje naše županije. Tijekom sljedećeg tjedan očekujemo pismo namjere, nakon čega se ponovno planiramo naći sa našim proizvođačima. Danas u RH imamo svega 17 proizvođačkih organizacija, rekao je Zlatko Pavičić, pročelnik za poljoprivredu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. 

Medijima se iz pozicije člana Udruge proizvođača industrijskog krumpira Hrvatske obratio i Marijo Puškarić, vlasnika poljoprivrednog gospodarstva Agro Puškarić iz Kaniške Ive.

2022 01 04 poljoprivreda 31
Marijo Puškarić, vlasnika poljoprivrednog gospodarstva Agro Puškarić

Zbog određenih operativnih potreba, tijekom iduće dvije do tri godine, na raspolaganju bi trebali imati nove skladišne kapacitete, za otprilike sedam, osam tisuća tona. Proizvođači krumpira su za ovaj projekt itekako zainteresirani. Bio bi jako dobro da uz pomoć Bjelovarsko – bilogorske županije i Republike Hrvatske izgradimo skladište. Osim krumpira, osobno se bavim još i uzgojem luka i češnjaka. Što se tiče tih proizvoda, potrebno nam je skladištenje za oko tisuću i pol tona, kaže Marijo Puškarić

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.